ЛАВРОВ ЗАГРМЕО ИЗ БЕОГРАДА: Америка и НАТО на Балкану покушавају да направе исто што су учинили Украјини, Либији, Ираку и Сирији!

LAVROV ZAGRMEO IZ BEOGRADA: Amerika i NATO na Balkanu pokušavaju da naprave isto što su učinili Ukrajini, Libiji, Iraku i Siriji!

22 februara 2018

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov poručio je da Moskva veoma ceni samostalni spoljnopolitički kurs Srbije i njen principijelni stav, odnosno nameru da razvija konstruktivne i dobrosusedske odnose sa svim balkanskim zemljama.

– Takva uravnotežena politika posebno je značajna danas kada je situacija na našem evropskom kontinentu, kao i u celom svetu, i dalje napeta, kada se povećava potencijal za sukobe, rekao je Lavrov obraćajući se srpskim profesorima i studentima u zgradi Rektorata Beogradskog univerziteta.

Na predavanju na kom je govorio zajedno sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem, Lavrov je ponovo istakao da će Rusija uvek pružati svaku moguću vrstu podrške i pomoći Srbiji kada je reč o „odbrani zakonskih prava i interesa Beograda u vezi s Autonomnom Pokrajinom Kosovom i Metohijom, uz poštovanje odredbi Rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija“.

Podsetivši na činjenicu da je državni prevrat u Ukrajini „isprovocirao i podržao Vašington“, Lavrov je istakao da bi Zapad iz tog žalosnog iskustva trebalo da izvuče pouku, umesto što sada pokušava da i balkanskim zemljana nametne lažni izbor: Evropska unija ili Rusija.

– Traže od balkanskih zemalja da naprave taj izbor i nastoje da ih aktivno uvuku u NATO. Jasno je da ta politika ima malo veze s deklarativnim ciljem — zaštitom bezbednosti balkanskih zemalja kojima niko ne preti, istakao je Lavrov i dodao da NATO nije u stanju da odgovori na realnu opasnost koja preti Evropi, a to je terorizam.

– Umesto toga NATO razmnožava ekstremizam. Ranije je to činio u Iraku, Libiji… sada u Siriji, stvarajući neprestano novo i novo tlo za nastanak novih terorističkih organizacija, istakao je Lavrov.

Ruski ministar je istakao da Rusija nikada nije posmatrala Balkan kao prostor za igranje geopolitičkih igara s nultim zbirom (jedan sve dobija, a drugi sve gubi).

– Visoko cenimo i podržavamo politiku Srbije koja podrazumeva očuvanje vojne neutralnosti. Verujemo, takođe, da težnje Beograda ka evrointegracijama i pregovorima s Evropskom unijom neće ometati našu saradnju sa Srbijom, kako u bilateralnim odnosima, tako i u okviru Evroazijskog ekonomskog saveza, naveo je Lavrov.

Na pitanje jednog od studenata da li je politika vojne neutralnosti Srbije održiva, Lavrov je odgovorio:

– To je odluka srpskih vlasti. Srpsko rukovodstvo je više puta potvrdilo taj stav, a mi nemamo razloga u to da sumnjamo. Želim samo da naglasim da je to faktor koji doprinosi stabilnosti — ne samo Balkana, nego i cele Evrope.

Lavrov je, takođe, ukazao na to da Amerika namerava da ojača svoj uticaj u Evropi i regionu i da istisne Rusiju, posebno kada je reč o snabdevanju energentima. Ruski ministar je podsetio na to da je obustavljen projekat „Južni tok“ i na činjenicu da je Bugarska u tome učestvovala pod pritiskom Zapada i dodao da se nada da će ta lekcija biti shvaćena i da se ista greška neće ponoviti s projektima kao što su „Turski tok“ i „Severni tok 2“.

– Svet se menja, pojavljuju se novi centri moći, a sve više zemalja opredeljuje se za pragmatičnu spoljnu politiku zasnovanu na sopstvenim interesima. Evropa se suočava sa brojnim izazovima i nije više centar svetske politike, naglasio je Lavrov.

On je podsetio na inicijativu koju je ranije izrekao ruski predsednik Vladimir Putin o formiranju velikog evroazijskog partnerstva, koje bi pored zemalja Evroazijske ekonomske unije i drugih srodnih organizacija obuhvatilo i Evropsku uniju.

Dačić: Antiruska politika šteti interesima Srbije

Podsećajući na viševekovni istorijat diplomatskih odnosa Srbije i Rusije, šef srpske diplomatije Ivica Dačić je istakao da svako ko govori o tome da Srbija treba da vodi antirusku politiku svesno ili nesvesno predlaže nešto što šteti interesima Srbije i srpskog naroda.

– Danas su međunarodni odnosi takvi da je potrebno voditi jednu odlučnu spoljnu politiku u odbrani naših nacionalnih interesa, a to je usko povezano i s rusko-srpskim odnosima, jer Srbija danas ne može da odbrani svoje državne i nacionalne interese bez pomoći Rusije, naglasio je Dačić.

On je dodao da Srbija, poštujući sopstvene interese, ne samo iz moralnih, nego i iz racionalnih, državnih i nacionalnih razloga, ne vodi i nikada neće voditi antirusku politiku.

– Srpska politika i politika u interesu Srbije podrazumeva savezništvo s Rusijom, istakao je Dačić.

KOMENTARI3 komentara

  1. Zaharije Serak says:

    Ne,ja upravo mislim da Rusija pokusava da napravi ruzne stvari u Crnoj Gori,Makedoniji,a dok imaju onoga seoskog varalicu moga bivseg partijskog druga Milorada ocekuju da je to zavrsena stvar u Bosni.Ali nije i to ce se vrlo brzo pokazati,ja sam skoro siguran u Bosnu.Bosna je Drzava malo duze,nego sto ekipa zeli da prizna.

  2. goran says:

    Kerce koje laje, ne ujeda. Ovaj Lavrov je karikatura onoga sto bi ozbiljan covek morao biti: neko ko se ostvaruje i delima, a ne samo recima.

  3. Velika Metla says:

    Ako ćemo pošteno,onako "ni po babu ni po stričevima",i vi imate debelu odgovornost po pitanju Iraka i Libije! Ja nisam jedan od onih Srba s kratkom pameću! Koliko ja pamtim vi ste dozvolili da se Irak napadne(ćutali ste,a ćutanje je za mene odobravanje)! U slučaju Libije dozvolili ste da naci-amerika "zatvori nego"iznad Libije,tako da ni to malo aviona što je Gadafi imao nije moglo leteti iznad svoje zemlje! Što se Ukrajine tiče...............,videćemo ! A za "jugoslaviju"nije nikakva šteta,jer u njoj nisu narodi želeli živeti,mada ste ipak trebali postupiti na drugačiji način! Donekle vas,kod mene,opravdava ona situacija što je bila u Rusiji! Mada,ozbiljna i velika država NIKADA ne bi smela dozvoliti sebi da dođe u onakvu situaciju!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *