ЛАВРОВ „ЗАЛЕДИО“ ЕВРОПУ: Европа неће мирно спавати!

LAVROV „ZALEDIO“ EVROPU: Evropa neće mirno spavati!

4 aprila 2019

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da će nakon stupanja Crne Gore i Makedonije u NATO u tim zemljama nići i vojni objekti Alijanse, kao i da će te zemlje ubuduće morati da troše dodatan novac na kupovinu američkog oružja, ali da se to „nikome neće svideti“.

Pored toga, to će ujedno značiti i da će se vojna infrastruktura još više približiti istoku, od čega Evropa neće mirnije spavati, upozorio je.Lavrov se u intervjuu za „Moskovski kokmsomoljec“ osvrnuo i na vreme kada je tek krenula kampanja uvlačenja Crne Gore i Makedonije u NATO, ocenivši da je to rađeno apsolutno „bez svakog pardona“.

„U Makedoniji su organizovali referendum uz najgrublje kršenje Ustava, pre svega jer Ustav nalaže da se na plebiscit iznosi isključivo jedno pitanje, dok je u ovom slučaju pitanja bilo tri – da li želite da Makedonija uđe u sastav EU, u stastav NATO-a i da zarad toga promeni ime“, podsetio je i ocenio da je to bilo izuzetno „kvarno“.

Govoreći o optužbama na račun Rusije da se mešala u organizaciju referenduma, Lavrov je rekao da to nije bilo fer, jer je Moskva isključivo nastojala da skrene pažnju na poštovanje makedonskog Ustava, na osnovu kog makedonski ministri nisu imali nikakvog prava da potpišu Prespanski sporazum.

„To je bio pitanje za predsednika, a Đorđe Ivanov je izneo jasan stav po tom pitanju – da je protiv. Međutim, njega su izignorisali i na najgrublji način prekršili makedonski Ustav, dok su naše zapadne kolege, a pre svega generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, kancelarka Nemačke Anegla Merkel i šefica diplomatije EU Federika Mogerini, sve vreme uzvikivali da svi na referendumu moraju da kažu: ’da, da, da’“, zaključio je Lavrov.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Slobodanka says:

    "...nakon stupanja Crne Gore i Makedonije u NATO u tim zemljama nići i vojni objekti Alijanse, ... Pored toga, to će ujedno značiti i da će se vojna infrastruktura još više približiti istoku, od čega Evropa neće mirnije spavati." - Oh, Sergej! dDaleko su Crna Gora i Makedonija od istoka, obadve državice su daleko od istočnih granica Evrope prema Rusiji. Evropa je sigurno srećna i zadovoljna što ste im prepustili još dve male teritorije južnih Slovena. Istočni Sloveni da li su u svom interesu prodali Evropi male, oslabljene, razjedinje i raspamećene južne Slovene? Najlakše je raspamećenog i slabog prodati na pijaci tj. na tržištu. Svaku misao Fjodora Dostojevskog o Rusiji i njenoj ulozi u slovenskom svetu okrenuli ste skroz naopačke i naglavačke. Fjodor se najverovatnije okreće u grobu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *