ЛАВРОВ: Запад жели да осуђује злочине, а размишља о укидању вета!

LAVROV: Zapad želi da osuđuje zločine, a razmišlja o ukidanju veta!

12 avgusta 2015

2573010785 Lavrov 44Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov smatra da je ideja o ograničenju prava veta u Savetu bezbednosti UN neosnovana.

On je naglasio da su tu odredbu Povelje Ujedinjenih nacija u obavezi da poštuju sve države koje su ratifikovale dokument.

„Takve ideje nemaju ozbiljnu perspektivu, jer je pravo veta utvrđeno Poveljom UN bez ikakvih uslova i primedbi i sve države koje su ratifikovale ovaj najvažniji dokument međunarodnog prava imaju obavezu da ga poštuju“, naglasio je Lavrov, a preneo „Sputnjik“.

On je dodao da čak i hipotetičko razmatranje takve ideje pobuđuje čitav niz pitanja.

„Pre svega, ako se predlaže odustajanje od prava na veto pri glasanju u slučajevima kada je reč o masovnim zločinima, ko će određivati kriterijum masovnosti?“, upitao je šef ruske diplomatije.

„Šta je masovnost – stotinu ljudi, hiljadu ljudi? Ako je stotinu, onda se za 99 može primenjivati veto, a za 100 već ne može“, nastavio je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je dodao da težnja Zapada da svoje geopolitičke ciljeve dostigne uz pomoć sankcija nanosi štetu diplomatiji.

„Diplomatija je i bez toga ozbiljno narušena. Naše zapadne kolege sve radije pribegavaju sankcijama umesto diplomatiji kako bi lakše dostigle svoje geopolitičke ciljeve“, rekao je Lavrov.

Pitanje veta je dospelo u središte pažnje nakon veta ambasadora Rusije u UN Vitalija Čurkina na britanski predlog rezolucije o Srebrenici.

KOMENTARIJedan komentar

  1. miroslav says:

    Samo ti konstatuj i kukaj.Samo se okreni oko sebe i vidis Njujork,tu zivis i radis godinama.Od koje drzave trazis pravdu?Od drzave koja bombarduje gde i koga stigne.Lepo je tebi tamo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *