ЛАВРОВ: Западу се не може веровати

ЛАВРОВ: Западу се не може веровати

12 децембра 2020

Русија ће тражити нове форме игнорисања негативног економског ефекта западних санкција, рекао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров у интервјуу за иранску ТВ и радио.

„У условима када су такви инструменти постали већ уобичајена појава у рукама западних колега, не може им се веровати и ослањати се на њих као на поуздане партнере. Треба се ослањати на могућности земаља, које чврсто следе принципе међународног права, у чију поузданост нема сумње“, додао је министар.Према његовим речима, треба све више указивати на незаконитост таквих акција и осуђивати их, између осталог и на платформама УН.

Лавров је подсетио да је успостављена функција специјалног известиоца УН за проблеме незаконитих једностраних економских санкција, истакавши да на све начине треба подржавати рад те важне институције.

„Никога ни на шта не приморавамо. Желимо отворен економски систем. Глобализација и све што је с њом повезано, укључујући функционисање светског економског система – то је пре свега творевина западних земаља, формирана преко Међународног монетарног фонда, Светске банке. Та правила, која је углавном створио Запад, покушавају да примењују на штету слободног економског система. Мислим да треба да буде срамота оне који се тиме баве“, рекао је шеф руске дипломатије.

Лавров се осврнуо и на Иран, истакавши да Русија можда више од свих помаже тој земљи у супротстављању једностраним западним санкцијама.

Он је нагласио да се Москва категорички противи покушајима увођења таквих незаконитих санкција и њиховој екстериторијалној примени.

„Не само да не признајемо једностране санкције, него подржавамо Иран конкретним делима. Можда чинимо више од било кога другог. Ако бисмо то превели у бројке, реч је о милијардама долара. Ради се у свим правцима – од пољопривреде до информационих технологија“, објаснио је Лавров.

Он је скренуо пажњу на то да је обим трговине између Русије и Ирана прошле године порастао за више од 20 одсто, а у првој половини ове године, узимајући у обзир тешке последице пандемије, осам одсто.

KOMENTARI3 коментара

  1. persida says:

    Izjave ovog coveka su uvreda za ljudsku inteligenciju. Njemu treba sto godina da vidi ono sto bi i dete videlo u sekundi. On je deo jajrsko jevrejske mafije koja vlada Rusijom.

  2. petrovgrad says:

    Pokri se ušima. Za Vas su Crna Gora, Litvanija, Ukrajina, Bugarska, Holandija sile, Uvode Vam sankcije do daske. Ja sam rusofil, ali ovo ponižinje što doživljava Rusija, prevazišlo je svaku granicu.

  3. I Love persida says:

    Ni u životu, ni u smrtu ne daj da te trtu. Ne veruj u idole, sve je to varka, sve je to trik. Gorbačov je bio kućni prijatelj sa Reganom pa su mu rasturili sovjetski sojuz. Ljudi su grešni, ko će kome verovati, i Kajin ubi Avelja, koliko god da se on posle kajao, ali džaba. Amerikanci i Englesi su se pokazali kao vrh genocidnih naroda. Tako da kad vidiš duha napi se piva do uha.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u