ЛАВРОВ: Западу се не може веровати

LAVROV: Zapadu se ne može verovati

12 decembra 2020

Rusija će tražiti nove forme ignorisanja negativnog ekonomskog efekta zapadnih sankcija, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za iransku TV i radio.

„U uslovima kada su takvi instrumenti postali već uobičajena pojava u rukama zapadnih kolega, ne može im se verovati i oslanjati se na njih kao na pouzdane partnere. Treba se oslanjati na mogućnosti zemalja, koje čvrsto slede principe međunarodnog prava, u čiju pouzdanost nema sumnje“, dodao je ministar.Prema njegovim rečima, treba sve više ukazivati na nezakonitost takvih akcija i osuđivati ih, između ostalog i na platformama UN.

Lavrov je podsetio da je uspostavljena funkcija specijalnog izvestioca UN za probleme nezakonitih jednostranih ekonomskih sankcija, istakavši da na sve načine treba podržavati rad te važne institucije.

„Nikoga ni na šta ne primoravamo. Želimo otvoren ekonomski sistem. Globalizacija i sve što je s njom povezano, uključujući funkcionisanje svetskog ekonomskog sistema – to je pre svega tvorevina zapadnih zemalja, formirana preko Međunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke. Ta pravila, koja je uglavnom stvorio Zapad, pokušavaju da primenjuju na štetu slobodnog ekonomskog sistema. Mislim da treba da bude sramota one koji se time bave“, rekao je šef ruske diplomatije.

Lavrov se osvrnuo i na Iran, istakavši da Rusija možda više od svih pomaže toj zemlji u suprotstavljanju jednostranim zapadnim sankcijama.

On je naglasio da se Moskva kategorički protivi pokušajima uvođenja takvih nezakonitih sankcija i njihovoj eksteritorijalnoj primeni.

„Ne samo da ne priznajemo jednostrane sankcije, nego podržavamo Iran konkretnim delima. Možda činimo više od bilo koga drugog. Ako bismo to preveli u brojke, reč je o milijardama dolara. Radi se u svim pravcima – od poljoprivrede do informacionih tehnologija“, objasnio je Lavrov.

On je skrenuo pažnju na to da je obim trgovine između Rusije i Irana prošle godine porastao za više od 20 odsto, a u prvoj polovini ove godine, uzimajući u obzir teške posledice pandemije, osam odsto.

KOMENTARI3 komentara

  1. persida says:

    Izjave ovog coveka su uvreda za ljudsku inteligenciju. Njemu treba sto godina da vidi ono sto bi i dete videlo u sekundi. On je deo jajrsko jevrejske mafije koja vlada Rusijom.

  2. petrovgrad says:

    Pokri se ušima. Za Vas su Crna Gora, Litvanija, Ukrajina, Bugarska, Holandija sile, Uvode Vam sankcije do daske. Ja sam rusofil, ali ovo ponižinje što doživljava Rusija, prevazišlo je svaku granicu.

  3. I Love persida says:

    Ni u životu, ni u smrtu ne daj da te trtu. Ne veruj u idole, sve je to varka, sve je to trik. Gorbačov je bio kućni prijatelj sa Reganom pa su mu rasturili sovjetski sojuz. Ljudi su grešni, ko će kome verovati, i Kajin ubi Avelja, koliko god da se on posle kajao, ali džaba. Amerikanci i Englesi su se pokazali kao vrh genocidnih naroda. Tako da kad vidiš duha napi se piva do uha.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *