„ЛАЖ ЈЕ ДА ЈЕ СТАЉИН СА ХИТЛЕРОМ ПОДЕЛИО ПОЉСКУ“

„LAŽ JE DA JE STALJIN SA HITLEROM PODELIO POLJSKU“

14 decembra 2019

Autor: Zahar PRILEPIN

ČAK je i u Rusiji stasala cela generacija koja je uverena da su Titler i Staljin – ta dvojica brkovima – uvalila u probleme dobru i mirnu Evropu i svima upropastili život. Ali, deco, nije baš tako.

Pakt između Hitlera i Pilsudskog, poljskogo diktatora onog vremena, koji je takođe nosio brkove, potpisan je 26. januara 1934-te.Pakt Hitler-Pilsudski imao je tačku koja je Nemačkoj i Poljskoj omogućavala da zajedno vode agresivni rat protiv „treće strane“, tost – protiv SSSR.

Taj pakt je Nemačkoj omogućio da se – ne bojeći se udara sa istoka – sprema za rat protiv celog sveta. Da uvede opštu vojnu obavezu, da stvori i one videve vojne moći koji su joj bili zabranjeni po rezultatima Prvog svetskog rata – ratnu avijaciju, moćne tenkovske snage. U najkraćem: moćni Vermaht.

A i da militarizuje sopstvenu ekonomiju.

Rat je počeo tek potom – 1939-te.

Danas Poljaci upravo od 1. septembra 1939-te godine počinju da računaju istoriju. A sve što je pre tog datuma – izbacuju.

Nemački upad u Poljsku počeo je tog 1. septembra 1939-te. Vlada Poljske je napustila zemlju već 17. septembra. Rat je, znači, trajao 16 dana.

SSSR se tek tada pojavljuje. A Poljaci tvrde da je SSSR napao na Poljsku i podelio je sa Nemačkom. Dirljivo je kako im u tome sekundiraju ruski liberali.

Ali, stanite malo.

Šta smo to mi (SSSR) tada uradili?

Sovjetski savez je 1939-te samo povratio iskonske ukrajinske i beloruske zemlje koje je Poljska bila otela 1920-te i 1921-ve.

Mi smo tada samo vratili svoje.

Te zemlje su još od X-XI veka bile u sastavu Stare Rusi.

Na tim teritorijama je živelo od 67 do 90 odsto ukrajinskog i beloruskog stanovništva.

Tokom poslednjih hiljadu godina ljudi su na tim teritorijama govorili (u širokom smislu) na ruskom jeziku i njegovim dijalektima.Zato su Ukrajinci, Belorusi i Jevreji te 39-te na svojim teritorijama organizovali partizanske odrede koji su napadali poljske jedinice koje su potiskivali Nemci. Nepoljsko stanovništvo je tada cepalo poljske zastave, uklanjalo sa njih sve što je bilo belo. Tako je od njih pravilo crvene zastave sa kojima je sa radošću dočekivalo Crvenu armiju.

Deco, jeste li ovo zapamtili?

Ništa mi sa Nemcima u Poljskoj nismo delili!

Zapamtite, deco i ovo: Pakt Hitler-Pilsudski bio je prvi koji je hitlerovska Nemačka potpisala sa nekom velikom evropskom zemljom.

Pakt sa Staljinom bio je – poslednji.

A još je SSSR, pri kraju Velikog Otadžbinskog rata još i oslobodio Poljsku od nacističke okupacije, plativši to životima preko 600.000 svojih vojnika.

Poljska je, inače, umesto oblasti na istoku koje su se vratile u SSSR, dobila je visokorazvijene nemačke teritorije na zapadu, Dobila je i široki izlaz na Baltičko more.Staljin je uspeo da nagovori Čerčila da Poljacima preda Šleziju

Pričaju li o ovome poljskoj deci?

Ne. Avaj, ne!

(Fakti)

KOMENTARI3 komentara

 1. krojač says:

  Poljska je uoči 2. sv. rata vodila neku neshvatljivu politiku. Njen predsednik, diktator Pilsudski je srljao kao muva bez glave od jedne do druge zapadnoevropske prestonice tražeći čas od Pariza, čas od Londona, čas Od Vatikana, a na kraju i od Hitlera zaštitu. Svi su mu onako u svom stilu rasejano i odsutno obećavali u stilu: "Da, da, podrazumeva se." a istovremeno su mislili samo o tome kako da što pre i što temeljnije opljačkaju Rusiju. Pilsudski se nije obraćao Staljinu. Staljin je mučio svoju muku i nije pregovarao ni sa kim iz Evrope, sve dok nije shvatio da rat samo što nije izbio, a Rusija još uvek potpuno nespremna, sa rasturenom i slabo opremljenom vojskom. Pilsudski je negde sredinom '30.ih umro i na njegovo mesto došao još konfuzniji, smušeniji vladar bez dovoljno sposobnosti i ugleda u Evropi da bi poljski narod spasao od ratne nesreće. Uostalom, to i inače nije bilo moguće, jer su zapadne sile davno donele plan da Poljska bude zbrisana i opljačkana, a Poljaci pretvoreni u "radne životinje", Pilsudski je 1934. zaključio sa Hitlerom pakt o nenapadanju i regulisanju pitanja teritorija koje su nakon 1. sv. rata uzete od nemačke i dodate poljskoj. Pakt o nenapadanju Pilsudski je sklopio i sa Staljinom i sa ostalim evropskim zemljama. Ali zapad je hteo rat i izazvao ga je. Poljska se našla na putu i morala je odmah, već u prvim danima rata da bude poražena i očerupana. Staljin je na medjunarodnu političku scenu stupio tek potpisivanjem paktom o nenapadanju sa nemačkom 1939. Ali odnosi izmedju nemačke i SSSR-a bili su mnogo komplikovaniji nego što to može stati u ovaj komentar. U svakom slučaju to je bio pakt o nenapadanju uz obećanje SSSR-a da se neće mešati ukoliko nemci napadnu poljsku. Zauzvrat će nemci bhuna ustupiti nešto poljske teritorije, više da bi stvorili privid poštenog posla, nego što im je bilo stalo do poštenja. SSSR-u je bilo najvažnoje da rat još neku godinu zadrži dalje od svoje granice, pa su ponudjene teritorije prihvatili, ali ih one nisu posebno zanimale. Poljsku nije napao SSSR. nego nemačka (na kraju rata je crvena armija, razume se, morala preći i preko poljske, pa to ne treba smatrati napadom) Poljsku nije opljačkao SSSR, nego nemačka, a Poljake nisu ubijali Rusi (osim kad su bili primorani, u samoodbrani), nego nemci. A sad su poljacima krivi Rusi! Rusi koji im nisu uradili ništa nažao, osim u samoodbrani, a ne nemci koji su ih urnisali ekonomski, demografski, kulturno, čak i istorijski. Ludi poljaci, još uvek vode politiku jezuite Pilsudskog.

 2. M says:

  Sve je to vjerovatno tako bilo,osim što Rusi na svom putu u Njemačku, nisu uzput oslobodili Poljsku(dali joj nezavisnost,Slobodu),nego su umjesto Nijemaca oni okupirali Poljsku!Iako kolko se ja sjećam povijesti,je to bilo samo vraćanje duga u vjekovnim međusobnim obračunima i osvajanjima!Nema Nebeskog Svetog naroda-države,tek treba nastati!

  • krojač says:

   Nije mi sasvim jasno na kakvu okupaciju misliš. Ako misliš na rezultate 2. svetskog rata i podelu evrope na istočni i zapadni deo, onda ti moram reći da to nisu uradili Rusi, bar ne Rusi sami, već je poljska bila deo dogovora velikih sila. Pošto je ona bila izmedju Rusije i nemačke, a nemačka je morala biti kontrolisana i od Rusa, onda je poljska dodeljena istočnom bloku. Ali i to je daleko komplikovanije od ove zvanične pričice. Dele nas, sabiraju i oduzimaju kako im padne na pamet, a jadni narod strašno strada. Što se mene tiče, to je najvažnija istina pred kojom padaju svi njihovi planovi i strategije, megalomanski interesi i ciljevi. Ipak moram dodati da Rusiju smatram najmanje krivom za stradanje poljaka, šta god da oni danas pričaju. Svima su oprostili sve, samo Rusima ne mogu oprostiti ništa. To ja smatram delom zle politike koja održava sukobe u svetu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *