Laž o svađi Tesle i Pupina širili su američki naučnici

Laž o svađi Tesle i Pupina širili su američki naučnici

12 oktobra 2013

monografijeU susret 160. godišnjice rođenja Mihajla Pupina u njegovom rodnom Idvoru predstavljena je virtuelna izložba, koja prvi put prikazuje šta povezuje Pupina i Nikolu Teslu. Autor izložbe Aleksandra Ninković Tašić, inače potpredsednica Obrazovno-istraživačkog društva „Mihajlo Pupin“, potrudila se da umesto priča o svađama dvojice velikana i dugogodišnjem izbegavanju, ponudi novi pogled na odnose Pupina i Tesle.

– Analizom više od 1.500 članaka i dokumenata došla sam do zaključka da su dvojica srpskih velikana više sarađivali nego što su se svađali. I da su bili tesno povezani, kako svojim odnosom prema majkama, koje su im bile veliki uzor, tako i srpskom tradicijom, posvećenošću nauci i željom da uspostave globalni mir na planeti. O tome svedoče i neki od naslova u američkim novinama, kao, na primer: „Tesla i Pupin će zajedno uspeti da naprave pronalazak koji će zaustaviti rat“ ili „Tesla i Pupin kuju planove za mir u svetu“ – objašnjava dr Aleksandra Ninković Tašić.

Njen motiv da javno govori o povezanosti Pupina i Tesle je, kako nam je rekla, naučna istina i potreba da srpska javnost prestane da se bavi glasinama, koje ruše ugled dvojice svetskih naučnika.

– Izučavam Mihajla Pupina već sedam godina i ne mogu da ga odvojim od Nikole Tesle, jer se njihove ljudske i naučne sudbine prepliću, od porekla, dolaska u SAD, naučnog rada, pa čak i njihovog nasleđa. Pogrešno je posmatrati ih kroz navodni sukob, priče o dualizmu, koji nije ni postojao. Ako razdvojimo Pupina i Teslu, time cepamo i delimo našu naučnu istoriju – tvrdi dr Tašić.

Mihajlo Pupin je došao u Ameriku 1874. godine, a Nikola Tesla desetak godina kasnije. Obojica su vrlo brzo, krajem 19. veka, posle pronalazaka polifazne naizmenične struje i kalema za razvoj telefonije, postali ugledni članovi njujorškog visokog društva. Neki srpski publicisti pisali su kako su se Pupin i Tesla zavadili na jednom Teslinom predavanju u Njujorku 1898. godine. Pupin je sa svojim pristalicama zviždao i ometao Teslino izlaganje da bi se osvetio što je, dok su „kvačili palčeve“ u Univerzitetskom klubu, Nikola Mihajlu slomio palac.

Konačni razlaz je nastao, po tumačenju publicista, početkom 20. veka, kada je Tesla, gradnjom Antene svetskog sistema bežičnog prenosa energije na Long Ajlendu, blizu Njujorka, pokušao da reši problem prenosa energije na velike daljine. Zbog nedostatka sredstava morao je da obustavi svoj rad, koji je 1901. Markoni iskoristio. U slavlju koje je nastalo, Tesline zasluge niko nije pominjao, a Pupin, koji je znao istinu, stao je na stranu Markonija. Ovo mu Tesla nije mogao oprostiti.

I nastalo je ćutanje dugo više od 30 godina.

– Činjenica je da mladi Mihajlo Pupin, u vreme kada je Tesla bio u sukobu sa Edisonom, podržao svog zemljaka. Činjenica je da to nije učinio kada je Tesla bio u sukobu sa Markonijem, ali gledajući transkripte i arhivu Mihajla Pupina, pronalazim da nije bio na strani Markonija. A to znači da nije bio protiv Nikole Tesle. Dokumenta koja sam pregledala govore o tome da nije bilo nikakve rasprave ili dijaloga između Pupina i Tesle povodom toga, niti teških reči, kakve su im pripisivane. Jednostavno, dogodilo se da je deo naučne javnosti u SAD, a potom i medija, pronosio glasine o Teslinom nezadovoljstvu ponašanjem Mihajla Pupina. Pisano je da je Tesla govorio za Pupina da je debeo, ružan i bogat. Da su se čak i tukli. I da međusobno ne govore. Svega toga nije bilo, ali su te glasine u međuvremenu postale deo njihovih javnih biografija, pisanja čak i u jugoslovenskoj štampi i publicistici, čime su poprimile razmere skandala – daje novu sliku tih odnosa dr Aleksandra Ninković Tašić.

I pominje da se Tesla interesovao za život i rad Mihajla Pupina makar i preko posrednika. Tako je Tesla bio upoznat sa Pupinovim narušenim zdravljem. Pisao je prijateljima: „… Što se tiče posete gospodinu Pupinu koju ste mi predložili u pismu… jedini razlog bila bi moja želja da mu pomognem. Kako sam već kazao, on je otrovan mokrom kiselinom, tako da mu je čitavo telo kao pršut i usled toga dobio je ulcer u stomaku koji, ako ga zanemari, može postati najgora vrsta raka jer je površina ulcera velika. Ja sam osvedočen da, ako ima voljne sile, on bi se mogao podobro izlečiti.“

Pupina su, pak, interesovale Tesline finansijske nevolje. Napisao mu je i dva čeka. Tesla, međutim, nikako nije prihvatao novčanu pomoć koju mu je Pupin mogao pružiti preko svojih mnogobrojnih uticajnih veza u poslovnom svetu Amerike.

– Pupin i Tesla su bili veliki ljudi, i ne bi sebi dozvolili da se zbog sitnica posvađaju. Naprotiv, sarađivali su, viđani su zajedno i na kraju Pupinovog života, Tesla mu je uputio želje za dobro zdravlje. Kada su se Tesla i Pupin poslednji put videli, u bolnici na Mihajlovoj samrtnoj postelji, oči su im zasuzile. Tesla ulazi u Pupinovu sobu, prilazi mu, pruža ruku i kaže: „Kako si mi, moj stari prijatelju?“ Ostala su njih dvojica sami otprilike pola sata. Šta su jedan drugom rekli, ostaće zauvek tajna. Pupin je ubrzo posle tog susreta preminuo, 12. marta 1935. godine. I to je prava istina o dvojici srpskih velikana, koji su bili bliski i tesno povezani – objašnjava dr Aleksandra Ninković Tašić.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *