ЛАЗАНСКИ: Ако уђемо у НАТО постаћемо непријатељи Русије, а ми то никада нисмо били!

LAZANSKI: Ako uđemo u NATO postaćemo neprijatelji Rusije, a mi to nikada nismo bili!

27 decembra 2015

lazanski 456Srbija nikada nije imala konflikt sa Rusijom, a svako svrstavanje u NATO sada je izrazito na antiruskim pozicijama, rekao je vojni analitičar Miroslav Lazanski.

Prema njegovim rečima, klasična neutralnost zemlje, kao iz udžbenika, danas ne postoji, a kada je reč o NATO savezu on se direktno konfrontira sa Rusijom.

Vašington neće dozvoliti da se Rusija uzdigne na nivo nekadašnjeg Sovjetskog saveza, neće dozvoliti uspon političke i ekonomske super-sile na prostoru SSSR-a“, rekao je Lazanski u Beogradu na konferenciji „Bezbednosni izazovi Srbije u 21. veku“.

On je podsetio da, kada je reč o prijemu u NATO, sve članice tog saveza, primera radi, moraju da idu u Avganistan, sviđalo im se to ili ne.

Lazanski ističe da Istok i Zapad treba ostaviti da se sami mire, bez Srbije. „Srbija danas vodi aktivnu i pametnu spoljnu politiku i ima izbalansiran odnos – zalaže se za dobru saradnju sa svima“, rekao je Lazanski.

On kaže da je za Srbiju važno i koliko košta prijem u NATO, dodajući da je potrebno da se u vojni budžet izdvaja 2,2 odsto BDP-a.

Lazanski smatra da Srbija neće ući u EU i NATO dok formalno-pravno ne prizna /samoproglašeno/ Kosovo.


Predsednik Samostalnog DSS-a Andreja Mladenović rekao je da bi donošenje zakona o vojnoj neutralnosti u Srbiji možda bio dobar put, a da se ostavi mogućnost građanima da se na referendumu izjasne da li su za ulazak zemlje u neki vojni savez ili za neutralnost.

Predsednik stranke „Treća Srbija“ Miroslav Parović istakao je da je za Srbiju važno da danas njeguje i aktivnu neutralnost. On je ocenio kao dobru ponudu Rusije da Srbija nabavi PVO sisteme i helikopterske jedinice u svrhu bolje opremljenosti i za odbranu zemlje.

„Potrebno je da zemlja bude spremna za odbranu, da može da deluje i protiv terorizma, a da pritom bude i neutralna“, istakao je Parović.

Član Predsedništva „Narodne mreže“ Vladan Glišić kaže da neutralnost sama po sebi nije dovoljna, imajući u vidu izazove koji predstoje Srbiji, te da je potrebno usvojiti ozbiljnu nacionalnu strategiju o ovom pitanju.

Konferencija je održana povodom osam godina od usvajanja rezolucije u Skupštini Srbije kojom je proglašena vojna neutralnost Srbije u odnosu na postojeće vojne saveze.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Miomir says:

    Srbija mora da se drzi dosadasnje politike i da bude politicki a posebno vojno neutralna. Svaki nas politicar zna i mora biti svestan da je Srbija mala zamlja i da svako svrstavanje pogotovo prema zapadu znaci da od samostalne politike nema nista i da ce nam u sopstvenom dvoristu stranci biti gazde, bicemo puki izvrsioci tudjih naredbi koje ce biti u cilju ostvarenja njihovih potreba i odluka bez obzira kakve ce to posledice ostaviti na narod i zemlju uopste. Mislim da su danas nasi vodeci politicari (vlada) svesni da bi takvim odlukama samo ubrzali svoj kraj a u slucaju da se takve odluke ipak i pored protivljenja naroda donesu, rizikuju da se njihova smena izvrsi nasilnim putem. Narod sigurno to nebi prihvatio bez otpora. Iako ce u predstojecem periodu biti velikih pritisaka na Vladu, posebno na Vucica, on mora da shvati da ga je narod izabrao i da smogne snage da se suprotstavi zapadu da prekine odnose sa Rusijom i da nema govora o priznanju Kosova a pogotovu ulasku u Nato. To mora jasno da se stavi do znanja zapadnim mocnicima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *