ЛАЗАНСКИ: Београд има начин да спречи…

LAZANSKI: Beograd ima način da spreči…

10 decembra 2018

Vojnopolitički analitičar Miroslav Lazanski kaže da je jasno da samoproglašeno Kosovo uživa veliku podršku SAD za formiranje vojske, ali i da Srbija ima način i sredstva da spreči bilo kakvu silu nad Srbima u južnoj srpskoj pokrajini.

On je, komentarišući današnju isporuku samoproglašenom Kosovu američkih oklopnih vozila, izjavio Srni da u Prištini možda i razmišljaju da nad Srbima na Kosmetu izvrše etničko čišćenje, poput hrvatskih akcija „Oluja“ i „Bljesak“, ali da postoje dva momenta koja ih koče.„Verovatno to ne mogu da izvedu bez dozvole Amerikanaca, kojima su verovatno na Balkanu bili dovoljni jedan ’Bljesak‘ i jedna ’Oluja‘ koje su, takođe, sponzorisali, a drugo zato što Srbija ne bi mogla biti pasivna u slučaju da neko krene nasilno da proteruje Srbe sa Kosmeta. Srbija u svakom slučaju ne bi bila pasivna“, rekao je Lazanski.

On je naglasio da se treba nadati da se Priština neće odlučiti na takve korake, ali i da ne treba ceo život provesti u nadi.

Lazanski je, povodom informacije da su danas samoproglašenom Kosovu isporučena 24 američka „hamvija“, rekao da su Albanci i ranije imali oklopna vozila.

„Od Turske su dobili neka laka oklopna vozila. Sada su dobili ’hamere‘. Nije to ništa specijalno. ’Hamere‘ može svako privatno da kupi. To nije nikakvo dramatično jačanje njihovih vojnih kapaciteta, ali simbolično jeste“, rekao je Lazanski.

On je ocenio da je u pozadini nabavke vojne opreme, najave formiranja vojske i taksi uvedenih na proizvode iz centralne Srbije, želja da se kompenzuju diplomatski porazi koje je Priština doživela na međunarodnom planu.

„Ono što se desilo sa Interpolom, plus povlačenja priznanja od nekih zemalja, Albanci žele da kompenzuju time što će kao imati vojsku i oklopna vozila“, kaže Lazanski, prenela je RTRS.

(Sputnjik)

KOMENTARIJedan komentar

  1. opet ja says:

    Pa možemo mi da sprečimo, ali nećemo da sprečimo jer je tako odlučio tvoj ljubimac predsednik koga obožavaš do izbezumljenja. Već je rekao da smo jednom pokušali da pobedimo NATO, ali...eto opravdanja. Ma najlakše je da dignemo sve četiri uvis i sačekamo da nam urade šta hoće, a posle kažemo kako su bili jači.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *