ЛАЗАНСКИ: Био сам тамо тог јутра када је генерал Младић…

LAZANSKI: Bio sam tamo tog jutra kada je general Mladić…

28 novembra 2017

Piše: Miroslav Lazanski

Naš narod bi rekao, ’ajde što je Zapad prevario generala Mladića, već je prevario i Ruse, preciznije i Mihaila Gorbačova, a kasnije i Borisa Jeljcina.

Gorbačov je naseo na laž da se NATO neće širiti na postsovjetski prostor, da NATO neće u svoje članstvo primati države bivše članice Varšavskog ugovora, a pogotovo da neće primati nove države, bivše sovjetske republike. Gorbačov je u sve to poverovao, a događaji posle pokazuju da ga je Zapad bezočno prevario.

Sličan naivac bio je i Boris Jeljcin, koji je poverovao u obećanja Zapada da prihvata Rusiju kao ravnopravnog partnera i da Zapad neće koristiti svoju pobedu u Hladnom ratu zarad geostrateških interesa. Dva ruska naivca u samo 15 godina njihove vladavine, pa da šteta bude katastrofalna.

Za razliku od njih, general Ratko Mladić je dva puta poverovao Zapadu. Prvo je bivši predsednik SAD Džimi Karter negde krajem 1994. i početkom 1995. godine dolazio na Pale da se dogovori oko lobiranja u srpsku korist. To je srpska strana platila milion dolara, plus žuti džemper koji je lično isplela i Karteru poklonila Ljiljana Karadžić, supruga Radovana Karadžića. To lobiranje se odnosilo na dogovor da Srbi isprazne prostore na zapadu Republike Srpske, pre svega opštine Ključ i Jajce i još neke druge, a da će zauzvrat Srbima pripasti Tuzla, Srebrnica, Goražde, Žepa…

Srbi, i političari i generali, u to su poverovali, jer je Karter tvrdio da je to dogovor sa Vašingtonom. Kada je u leto 1995. godine krenula operacija hrvatsko-muslimanskih snaga, iz opština na zapadu Republike Srpske prvo su pobegle političke strukture SDS-a, znali su za dogovor, zatim vojne jedinice, i na kraju je u bežaniju krenuo i narod.

Kada je rukovodstvo sa Pala upitalo Kartera, šta bi sa Tuzlom, Goraždem i ostalim mestima, koje Srbi treba da dobiju kao kompenzaciju za napuštene opštine na zapadu, odgovor bivšeg američkog predsednika bio je: „Vi Srbi ste nas nekoliko puta već zajebali, možemo i mi vas jednom“. Prevareni i Karadžić i Mladić. Ode milion dolara, plus žuti džemper…

Drugi put kada je Zapad prevario generala Mladića bilo je puštanje dvojice oborenih i zarobljenih francuskih pilota u jesen 1995. godine. Ratifikacija Dejtona došla je u pitanje, jer je tu ratifikaciju upravo Pariz uslovljavao puštanjem na slobodu dvojice pilota sa oborenog „miraža 2000“.

U Zvornik, u Republiku Srpsku, radi toga je doputovao i general Duen, načelnik Generalštaba Oružanih snaga Francuske, kome je general Mladić predao pilote.

Bio sam tamo tog jutra i kada sam upitao saradnike generala Mladića šta tim gestom dobija Republika Srpska, a šta general, rekli su mi da Republika Srpska dobija francusku humanitarnu pomoć, a Mladić čvrste francuske i američke garancije da nikada neće biti suđen pred bilo kojim međunarodnim sudom. I general Ratko Mladić im je naivno poverovao. Ili istorija na delu potvrđuje koliko su Srbi i Rusi zaista braća. U verovanju Zapadu…

(Sputnik)

KOMENTARI10 komentara

 1. Ognjen says:

  Taj nije nikom verovao a posebno ne najgorem neprijatelju. Sramotno je da se ovako piše i da se ovakav sposoban i pametan vojnik pravi budalom.

  • Velika Metla says:

   Ognjen,ova nazovi vlast je dobila naređenje da se sve što je u vezi vojske Srbije mora omalovažiti,popljuvati,osporiti,jer se time pokušava agresija zapada,nelegitimna,na Srbiju,ako ne potpuno opravdati,ono barem svesti na minimum! Pogledaj samo šta se događa sa onima,baterijom,koja je srušila onog "nevidljivog"američkog aviona! Pogledaj onu sramotu,a naređenje je dobio "vođa"od Tonija Blera! Ili možda ovi "hajvani srPski"misle da je taj zlikovac,ratni zločinac koji nažalost neće nikada odgovarati za svoje ratne zločine,Bler,dolazio u Srbiju kao prijatelj?

 2. Beli Orao says:

  Nažalost jeste da nas lažu a mi i danas vjerujemo i mi a i Rusi!!! Stara poslovica kaže ne vjeruje latinu i kad ti darove nosi ,samo interesantno je to kako brzo zaboravljamo a još brže nasjednemo tj spotičemo se dva puta na isti kamen a to se događa samo budalama!!!!

 3. Beli Orao says:

  Moj komentar se ne odnosi direktno ni na koga nego uopšteno na nas Srbe i Ruse !!! I Milošević je vjerovao zapadu pa zna se!!!! Ali svi drugi počevši od jadnih Indijanaca pa do danas ,sve su te liči e Ameri uvijek lagali i na taj način napredovali a nikad sami vojnički pobeđivali uvijek su druge gurali da vruć krompir vade iz vatre! Oni čuvaju svoju vojsku i ljudstvo a troše druge lakovjerne budale!!!

 4. Trifun says:

  Kolaboracionisti Srbije! Prodali naseg generala za NATO nagradu. Generali isli na NATO brodove prije bombardovanja da 'razgledaju', kao sto je i ovaj doticni isao u Bondsteel da 'razgleda' vojnu bazu okupatora...Nacelnik Generalstaba uhvacen kako predaje dokumente CIA u gradu kolaboracionista bez trunke casti, morala i pameti...Sef DB sa CIA na splavovima godinama razmijenjivao podatke i drzavne tajne, samo degen ne vidi da je Srbija odnosno taj CIA agent na celu sluzbi Srbije sa svojim Skorpijama organizovao streljanje zarobljenika Srebrenice, zlato kaze taj Slovenac iz Diverzantske, oko toga su se posvadali...Zar nije Stanisic bio u Srebrenici sa Skorpijama?? Postoje dokazi. Milosevic je dilao sa tim hijenama, trgovao nasom slobodom i borbom kao i sa nasim narodom u Hrvatskoj za Kosovo koje su mu opet oteli...jer je bio diletant kao i svi vladari Srbije poslije njega sto su povjerovali nasim dzelatima i njihovoj pionirskoj...Zar nije Milosevic i taj CIA agent pravio pritisak na Mladica da se oslobode ti piloti?? Sigurno jeste. 100% Lazanski ima LAZ u svom imenu...Nema nazad.

  • hristina says:

   Trifun/ A ti si bio prisutan u svim Milosevicevim "dilovima", inteligencijo, kao i ovo piskaralo, koje hoce da nam kaze da je prisustvovalo i pletenju zutog dzempera! Sram vas bilo! Sa takvima kao sto ste VI - nema nam napred!!! PS: Cast i slava srpskim junacima Slobodanu Milosevicu i Ratku Mladicu!!!

   • Velika Metla says:

    Hristina,tako je! Najgori Srbin,makar to bio i Milošević,veći je čovek od najboljeg zapadnjaka!

 5. goran says:

  Hristina, samo da ti javim da je Sloba jos uvek zaljubljen u Miru. A Mira jos uvek zaljubljena u Tita.

  • Velika Metla says:

   Goran,ko god da je bio ,i šta god da je uradio,na mestu Miloševića ne bi zaustavio zapadnjačku agresiju na Srbiju! Pa mislite šta vam god volja o Miloševiću! Milošević je bio veći Srbin od svih onih koji su zajahali Srbiju od 5.oktobra! Nije Milošević bio ni u Vijetnamu,ni u Iraku,ni u Libiji,ni u Siriji,ni u onih ostalih preko 200 država koje su čemerikanci napali! Ali dok vama to dopre do vijuga "ode voz u kukuruz"!

   • hristina says:

    / Pozdrav.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *