ЛАЗАНСКИ: Да ли Србија може да буде као Израел! РУСИЈА ДА НАМ БУДЕ… (ВИДЕО)

LAZANSKI: Da li Srbija može da bude kao Izrael! RUSIJA DA NAM BUDE… (VIDEO)

15 januara 2019

Poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji poruka je da Srbija može da računa na rusku pomoć i deo je šireg procesa promene odnosa na globalnom nivou, i dobro je što će naša zemlja postati deo tog procesa.

U emisiji „Na nišanu Lazanskog“ novinari Siniša Ljepojević i Đuro Bilbija govorili su o značaju posete ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji.Potencijalno, Putinova poseta, posebno u kontekstu rešenja kosovskog problema za Srbiju, znači dosta, smatra Bilbija, urednik portala „Fakti“.

„Putin ne samo da je omiljeni strani političar kod Srba, nego, kako je u svoje vreme dosta tačno rekao Tomislav Nikolić, i najpopularniji političar, računajući i naše političare. Putin je, zapravo, personifikacija nekih naših mogućnosti, ali mogućnosti koje mi, iz raznoraznih razloga, ne možemo do kraja da koristimo, između ostalog zbog razvojnog puta od 5. oktobra naovamo“, kaže Bilbija.

Srbija, prema Bilbijinom objašnjenju, ne koristi dovoljno svoje oslanjanje na Rusiju, kao što to radi Belorusija. Prema njegovim rečima, Srbija bi sa Rusijom trebalo da izgradi odnos sličan onom koji Izrael ima sa Amerikom.

Ljepojević, dugogodišnji dopisnik agencije Tanjug iz Londona, kaže da zapadnim političarima „nije drago“ što će Putin posetiti Srbiju. Na tu posetu, prema njegovom mišljenju, treba gledati kao na deo dugoročnog procesa. Sama poseta je poruka da Rusija želi da pomogne Srbiji, odnosno da Srbija može da računa na rusku pomoć.

„To se ovom posetom i pokazuje. Na šta Srbija može da računa? Pa, pitanje je šta Srbija želi, jer da bi se nešto desilo, Srbija mora da kaže šta je njen interes da bi Rusija mogla u tom smislu da pruži podršku. Ja ne znam šta je interes aktuelne vlasti u Srbiji, sem toga da im je potrebna pomoć. I Rusija je tu da pruži tu pomoć“.

S druge strane, dodaje Ljepojević, Rusija je krenula na jedan put, koji je put političke budućnosti sveta.

„Ono što Rusija govori već godinama i što sada radi, biće realnost u celom svetu za vrlo skoro vreme. I za Srbiju, ma koliko ona bila mala, bilo bi vrlo važno i korisno da se uključi u taj proces političke budućnosti sveta, čiji je jedan od nosilaca i Rusija“, smatra Ljepojević.

Sama činjenica da lider jedne od tri najveće sile na svetu dolazi u Beograd, prema Ljepojevićevim rečima, veoma je važna. Šta će biti rezultat, deo je procesa, ali sama činjenica da Putin dolazi važna je kao poruka o mestu Srbije u međunarodnim odnosima.

Američka poruka političkim liderima kosovskih Albanaca da ukinu takse na srpsku robu ili će im Amerika uvesti sankcije, dva dana pred Putinovu posetu Srbiji, sračunata je da baš u ovom trenutku Amerika pokaže da vodi računa i o Srbima, kaže Ljepojević, što su laži, jer su kosovski Albanci takse uveli na američki savet.

Dok Ljepojević smatra da Srbija treba da se što pre odrekne evropskog puta u korist čvršćeg savezništva sa Rusijom, Bilbija predviđa da će naša zemlja i dalje levirati između EU i Rusije, u čemu vidi i pozitivnu stranu, pod uslovom da Srbija ne izgubi strateške pravce odnosa sa Rusijom i jačanja sopstvene ekonomske snage i suverenosti.

„Mi smo jako ranjivi pred Zapadom zato što više od 65 odsto razmene imamo sa njima i zemlje koje nam se prodaju za najveće moguće prijatelje mogu da bitno pokolebaju našu ekonomsku stabilnost, da ne kažem neku težu reč“, kaže Bilbija.

Srbija ne može da otvori sva sporna pitanja sa Briselom, Vašingtonom i ostalim zapadnim centrima i stoga mora da vodi politiku kakvu vodi, dodaje on.

Ekonomska ranjivost Srbije je, prema Ljepojevićevim rečima, prostor u kome Srbija može da traži zaštitu od Rusije, kao što je uradila Mađarska.

„U ključnom momentu, Rusija je pomogla Mađarskoj kroz jeftinu energiju. Mađari gas plaćaju jeftinije nego Nemci. Tursko iskustvo je slično. Turska preživljava zahvaljujući sopstvenoj jeftinoj hrani i zahvaljujući jeftinoj energiji. U Istanbulu je gas jeftiniji od vode“, kaže Ljepojević.

Bilbija pak govori o potrebi koncipiranja nacionalnog strateškog plana sa doziranjem poteza, koracima koji su međusobno povezani. Srpske vlasti trebalo bi da sa Putinom otvore takvu vrstu razgovora, zaključuje on.

(Sputnjik)

KOMENTARI5 komentara

 1. Deda Micko says:

  Lazo, a gde je S300 Srbima. Bez toga je sve samo puko laprdanje. Evo, sad nije Jeljcin, pa opet nema vojne pkmoci od Rusije bez koje ne mozemo opstati. Ah, taj Jeljcin, on kriv za sve, a Putin zvezda, iako radi isto sto i Jeljcin, barem kad je Srbija u pitanju.

  • scott says:

   Dali je to neko iz Srbije trazio.

 2. Velika Metla says:

  Za razliku od Srbije Izrael nema ni približno toliko izdajnika u svom narodu!

  • Budi Bog s nama says:

   Neka dobri Bog da snage Putinu da dovede red u Srbiju inače mogu lako ga nas zbrišu, a iz istorije izbrišu.

 3. Slobodonka says:

  Postali smo suviše pasivno zavisni u kom god pravcu da se razmišlja. Jesmo mi manja država i baš zato bitno je da ne razvijamo preteranu zavisnost ni od koga, bilo ekonomsku bilo poltičku. Već u startu razgovora vidi se greška koja ukazuje na tu našu slabost. Nije zdravo ovako postavljeno pitanje da li mi da se što više oslanjamo na Rusiju, kao što Izrael oslanja se na SAD. Zazvučalo je suviše pasivno, a pominjanje odnosa Izrael-SAD podseća na parazitski odnos. Nema šanse da ćemo mi da parazitiramo na nekome. Naravno treba da ostvarimo što direktnije odnose sa Rusijom u svemu što je korisno i povoljno za nas, ali ne treba ni da idemo u drugu krajnost te da se pasivno obesimo o vrat Rusiji. U isto vreme bilo bi dobro da radimo na tome da naša proizvodnja i izvoz rastu, a da se izvoz usmerava na više tržišta tj. da ne budemo preterano zavisni samo od jednog izvoznog tržišta kao što sad se pribojavamo država EU jer eto sa ovom nerazvijenom privredom izvozimo preko 60% u države EU. .... "Putin je, zapravo, personifikacija nekih naših mogućnosti, ali mogućnosti koje mi, iz raznoraznih razloga, ne možemo do kraja da koristimo, između ostalog zbog razvojnog puta od 5. oktobra naovamo“, kaže Bilbija." - Tema gas i propali gasovod Južni tok kad se analizira - jasno je da to nije zavisilo samo od nas. Bugarska je tada odustala od gasovoda na kome bi kao prva zemlja u tranzitu gasa baš puno zaradila, a zato što je tada slušala SAD i EU. Tada je i pokojni Mekejn razgovarao sa Bojkom Borisovim da od tog projekta odustanu. Takođe tada je protiv bila i Nemačka tvrdeći da je to politički projekat, a evo sada vidimo da za Severni tok 2 ta ista Nemačka tvrdi kako je to komercijalni prijekat, a da nije politički. U suštini Severni tok 2 jeste komercijalni projekat, ali opet zbog odustajanja od Južnog toka napravljena je ogromna šteta i Bugarskoj i posebno nama imajući u vidu pod kojim uslovima je prodat naš NIS. To je slika Evrope - Nemačka kao krupniji igrač i veći kupac mora biti prva zadovoljena i najbolje proći, a vi malići raspadajte se. Gledajući ne samo ovo pitanje nego i razna druga važna ekonomska pitanja važi ocena da jače i razvijenije evropske zemlje su puno veće grabežljivice - kad je u pitanju novac i zarada Evropa je gora nego pravo kastinsko društvo. Naravno da mi treba da napravimo što direktnija veza sa Rusijom, bez posrednika i sa što manje bilo čijeg tuđeg političkog uticaja. To vreme je došlo. SAD će sve više biti zauzeta važnijim temama i sve manje će stizati da se meša kao što je dosad radila. Slično stanje je i u EU. U svemu tome je prilika da što više radimo za ovu našu državu. Imamo li mi ljude za to?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *