ЛАЗАНСКИ ЕКСКЛУЗИВНО ОТКРИВА: „Србија ће производити оружје са Русијом! Путин је рекао да Срби не треба да брину“

LAZANSKI EKSKLUZIVNO OTKRIVA: „Srbija će proizvoditi oružje sa Rusijom! Putin je rekao da Srbi ne treba da brinu“

5 decembra 2019

Postoji plan da Srbija i Rusija zajedno proizvode oružje, uključujući i složenije borbene sisteme, rekao je za Sputnjik ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski, nakon sastanka predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina u Sočiju.

Lazanski je naveo da plan postoji, ali da ruski predsednik nije konkretno otkrio o čemu je reč.

„Predsednik Putin nije ništa precizirao, ali mogli bismo da radimo, verovatno, neke oklopne transportere, borbena vozila pešadije, točkaše. Mogli bismo da sarađujemo na izradi kompletnog vozila ili pojedinih agregata, nekih delova tih vozila. Tu bi se moglo naći prostora za komplementarnost. Mislim da se radi i o teškim kamionima, koji bi bili istovremeno i za vojne i za civilne svrhe. To je nešto što je predsednik Putin pomenuo. Mi kamione ’Kamaz‘ uvozimo iz Rusije kao vozila koja na sebi nose samohodnu haubicu ’Noru 52B‘. Treba da vidimo da li tu ima prostora da se radi, a mislim da ima“, rekao je Lazanski.Ambasador je dodao i da postoji plan zajedničke proizvodnje nekih složenijih borbenih sistema.

„Predsednik Putin je naglasio da nije samo Rusija izvoznik oružja u Srbiju, već da i Rusija iz Srbije uvozi artiljerijsku municiju, kalibra 155 milimetara, zato što ona u svom standardnom kalibru ima kalibar 152. To je bio kalibar ruske, sovjetske armije i Varšavskog pakta. Dakle, Rusi nisu pravili 155, a mi ga pravimo, i sad je, verovatno, njima taj kalibar potreban i oni ga kupuju od Srbije“, rekao je Lazanski.

Rusi pomažu, Amerikanci sankcionišu

Sumirajući rezultate posete predsednika Vučića Rusiji, Lazanski je ocenio da je „poseta bila kratka, ali efikasna“.

„Obuhvaćeno je nekoliko tema, od energetike preko pitanja Kosova i vojno-tehničke saradnje, do podrške Rusije Srbiji u svim međunarodnim forumima, posebno u Savetu bezbednosti. Napravljena je jedna retrospektiva i na ekonomskom planu ― na primer, za šta su Rusi zainteresovani, gde smo mi u tome i tako dalje. Mislim da je sve prošlo zaista uspešno. To je ocena i ruskih analitičara. Sinoć je na ruskim televizijama u prvim udarnim minutima bila ta poseta, čak i pre ovog samita NATO-a u Londonu, tako da smo izuzetno ponosni na sve ovo što se dešavalo danas u Sočiju“, rekao je ambasador.

Lazanski je istakao da je široka paleta mogućnosti povećanja ekonomske razmene, koja trenutno iznosi oko dve i po milijarde evra na godišnjem nivou, a da je planirano da se ona poveća i bude oko tri i po milijarde, a možda i četiri.

„Ima prostora za saradnju. Spomenuta je i mogućnost prodaje ruskih tramvaja nama, ali tu nismo ništa precizirali i predstoje razgovori na tu temu. Takođe, govorilo se i o proizvodnji izotopa u novom nuklearnom centru, gde bi nam Rusi dali svu tehnologiju. To su izotopi za medicinske svrhe, koji bi posle mogli da se prodaju i trećim zemljama“.

Ambasador je podsetio da Srbija i Rusija pregovaraju o obnovi flote srpskog nacionalnog avio-prevoznika „Er Srbije“ kupovinom ruskih civilnih aviona.

„MS-21 je novi superdžet, a videćemo po kojim uslovima. Tehnički, to je odličan i moderan avion. Doduše, on nije kompletno ruski, ima i dosta zapadne elektronike. Mislim da su motori zapadni. Ukoliko on kao avion za srednji saobraćaj bude odgovarao našim tehničko-tehnološkim zahtevima i po ceni, zašto da ne. Vodimo pragmatičnu politiku kao država. Kupujemo sa svih mogućih strana tehniku i tehnologiju, civilnu i vojnu, gledajući pre svega jednu jednačinu, a ta jednačina se zove ’cena—efikasnost‘ i pri tome ne robujemo nikakvoj politici niti ideologiji. Ipak, budimo pošteni i realni — kada kupujete oružje, to nije samo obična kupovina, to je i političko pitanje, ali nama Rusi nikad ničim nisu uslovljavali prodaju oružja, dok kod Amerikanaca imate uslovljavanje sa različitih strana. Mi moramo da budemo svesni onoga što se u našoj javnosti baš i ne zna previše — da je Srbija još uvek pod tzv. finim tehnološko-tehničkim sankcijama NATO-a za neke borbene proizvode i neke borbene sisteme“, naveo je Lazanski.

Podrška Srbiji oko Kosova i Metohije

Predsednici Srbije i Rusije su na sastanku u Sočiju pretresli sve teme u odnosima dveju zemalja, a jedna od glavnih tema bilo je pitanje Kosova i Metohije.

Ambasador ističe da Moskva vodi doslednu politiku i da je spremna da podrži kompromisna rešenja ako su u korist Srbije.

„Tu nije rečeno ništa novo. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je rekao da se Rusija zalaže za poštovanje međunarodnog prava, za Rezoluciju 1244, ali i za svaki dogovor koji Beograd i Priština postignu, i čak je upotrebio i termin ’kompromis‘. Rekao je: ’Ono što se vi dogovorite, to će Rusija da prihvati‘. Stalno se u srpskoj javnosti potencira to pitanje da je navodno Rusiji stalo da se to pitanje ne razreši. Nije istina! Rusija, kada gledate malo detaljnije, čak bi imala i razloga da kaže da joj odgovara priznanje Kosova, s obzirom na pitanje Krima, koje Zapad stalno potencira. Dakle, Rusija je ponovo potvrdila svoj poznati stav, a to je da se zalaže za princip poštovanja međunarodnog prava, Rezoluciju 1244, a istovremeno je rečeno da će Moskva podržati sve ono što Beogradu odgovara, odnosno ono oko čega se Beograd i Priština dogovore, pri čemu je predsednik Putin rekao direktno da će Rusija kada je u pitanju KiM uvek stajati na strani Srbije i da Rusija poštuje teritorijalni integritet Srbije“.Putin poručio: „Braćo Srbi, ne brinite za gas“

Na zajedničkoj konferenciji predsednika Srbije i Rusije u Sočiju, Putin je izjavio da će Srbija biti obezbeđena gasom čak i ako Rusija ne postigne dogovor sa Ukrajinom oko tranzita u Evropu, a razgovaralo se čak i o povećanju isporuka. Ruski predsednik je izrazio nadu da će Moskva i Kijev usaglasiti stavove, a bilo je reči i o „Turskom toku“.

„Gasnu temu bih sublimirao u jednoj rečenici — predsednik Putin je rekao: ’Braćo Srbi, ne morate da brinete, imaćete uvek gas‘. Kojim putem i kako će gas biti isporučivan, to je tehničko pitanje — da li preko trećih zemalja ili Ukrajine, da li će taj ukrajinski pravac ostati i dalje aktuelan. Predsednik Vučić je rekao: ’Mi smo ispunili naš deo dogovora, gasovod kroz Srbiju je postavljen, ali Bugari kasne‘. To je čak i predsednik Putin potencirao — Srbija je svoje izvršila, a Bugarska opet kasni. Ali, to više nije pitanje tehnike, nego politike“, rekao je Lazanski.

(Sputnjik)

KOMENTARI5 komentara

 1. Nika says:

  Nalupeta se Laza k'o Maksim podiviziji? Hoće da podvali laži režima da će Rusija podržati kompromis Beograda i Prištine, a zatim kaže da se Rusija zalaže za princip poštovanja međunarodnog prava, Rezoluciju 1244, da bi opet izjavio da "Rusija poštuje teritorijalni integritet Srbije“, ali i da bi imala i razloga da kaže da joj odgovara priznanje Kosova, s obzirom na pitanje Krima. Iz kontradiktornosti u kontradiktornost. Zašto bi se po bilo čemu mogao porediti Krim i Kosovo i Metohija? Krim je, bez pitanja naroda SSSR-a, predat Ukrajinini od strane Brežnjeva, pa je odlukom naroda na referendumu vraćen u sastav Rusije, a Kosovo je i Ustavom Republike Srbije i Rezolucijom 1244 definisano kao deo Republike Srbije, kojem se mora obezbediti širok stepen autonomije, što i ima. I u emisiji "Međunarodna panorama" na državnoj televiziji "Rusija 24" održanoj pre sastanka Putina i Vučića u Sočiju, u kojoj je bilo reči o izmišljenoj "špijunskoj aferi", izvozu oružja i pregovorima oko Kosova i Metohije, potvrđen je stav Rusije da se pitanje Kosova i Metohije može rešavati samo u skladu sa rezolucijom 1244, što je i Putin ponovio u Sočiju. Nije ti ovo Lazo RTS gde si pozvan da miniraš odgovor oficira avijacije povodom afere helikopter, lupetajući nebuloze, ne dajući onima koji su eksperti za vazduhoplovstvo da dođu do reči. Ne može Vučić na svakom koraku ponavljati da priznaje teritorijalni integritet Ukrajine, uključujući i Krim, a očekivati da Rusija ne prizna teritorijalni integritet Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju. To se neće desiti nikad. Vučić je odmah po završetku posete Sočiju izjavio da prestaje sa naoružanjem vojske. Zašto? Mora slušati one čiji mu je ambasador sedeo na svakoj sednici vlade čiji je predsednik bio. Nekad su sedela dva ambasadora (oba sa imenom Majkl), a nekad samo jedan.

 2. E.Lirsch says:

  E ovoga baljezganja nikad dosta. Ima li (pametni'" da ovo mogu da procitaju a da ne povracaju…. "Ne brinite braco srbi za gas"... Imaju rusi dosta da prodaju. Zum kotzen.

 3. Cetnik says:

  Lazanjski je vec uveliko poceo sa proizvodnjom nagaznih mina.

 4. Kulak says:

  Jugosloven Lazanski opet dokazuje da su 2+2=4.Oprezno sa jugoslovenštinom Srbi,oprezno.

 5. Dražen Jovan Petrović says:

  Mogao bi Lazanski izlupetati i nešto o dečjim obdaništima, nuklearnoj fizici ili reviziji banaka kad ovako lupeta o stvarima o kojima nema veze s vezom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *