ЛАЗАНСКИ ГОВОРОМ ЗАПАЛИО МОСКВУ: Испричао сурову истину о хрватским злочинима над Србима (ВИДЕО)

ЛАЗАНСКИ ГОВОРОМ ЗАПАЛИО МОСКВУ: Испричао сурову истину о хрватским злочинима над Србима (ВИДЕО)

14 новембра 2020

Амбасадор Србије у Руској федерацији, Мирослав Лазански говорио је на мултимедијалној изложби Јасеновац – највећи усташки логор смрти Миленка Ђорђевића, у оквиру Међународног пројекта Трагедија. Превазилажење. Подвиг. 1418 корака до Победе у Измајловском Кремљу у Москви.

– У логору Јасеновац су убијени, заклани мој деда Михајло Мијо Лазански и мој стриц Мирослав Лазански, по којем сам ја добио име. Они су били антифашисти, помагали су устанак против немачког окупатора. Ухваћени су од стране усташа и послати у логор Јасеновац. Можда ви у Русији не знате, али Јасеновац је, по начину убијања људи, најстрашнији логор на територији Европе. Немци су у Аушвицу спаљивали људе у крематоријуму, претходно из убијајући гасом. Прво их убију гасом, а потом их спаљују. У усташком логору Јасеновац, на територији квислиншке државе НДХ, биле су Пицилијеве пећи. Ту су живи људи спаљивани. То је јединствен случај у Европи – рекао је Лазански.Амбасадор је указао на чињеницу да су се и немачки генерали згражавали над злочинима у Јасеновцу.

– Чак су се и немачки генерали Вермахта тиме скандализовали. У Јасеновцу је постојао нож, тзв. „србосјек“, који се качио за руку и који је омогућавао клање великог броја људи у малом временском периоду. У Јасеновцу је, према званичним подацима југословенских комисија после Другог светског рата, убијено око 700.000 Срба, Јевреја, Рома, Хрвата комуниста и неколико Словенаца антифашиста, међу којима и мој деда и мој стриц – казао је он.

Лазански је казао да је Јасеновац био дуго запостављана тема у СФРЈ, а све у име братства и јединства.

– СФРЈ је после Другог светског рата дуго запостављала питање Јасеновца у име националног поверења и братства и јединства. Сад видимо да је то било погрешно због догађаја из 1991. године и то је био, на неки начин, покушај ревизије историје Другог светског рата. Тек у задњих осам година, захваљујући напорима Владе Републике Српске и захваљујући члану Председништва БиХ из редова српског народа Милораду Додику и председнику Србије Александру Вучићу, прича у Јасеновцу и план да се подигне велико спомен подручје жртвама Јасеновца је дошло у први план. Јасеновац је симбол геноцида над српским народом у Другом светском рату, као што је Аушвиц симбол Холокауста и геноцида над јеврејским народом у Европи – рекао је Лазански.

Амбасадор Србије у Русији је истакао да Србија не дозвољава покушаје ревизије историје.

– Данас кад имамо покушаје ревизије историје Другог светског рата, када неки кругови моћи на западу покушавају да умање допринос народа СССР-а и велику победу Црвене армије у Другом светском рату. Ми у Србији то не дозвољавамо. Ми знамо ко је победник Другог светског рата, а то су пре свега Совјетски Савез и Црвена aрмија. Кичма немачког Вермахта је сломљена у Стаљинграду. Ми смо свесни да смо са руским народом били савезници и у Првом и у Другом светском рату. Ми то савезништво негујемо и данас и захвалан сам организаторима ове изложбе овде – изјавио је он.

Лазански је рекао да и дан данас, када падне ниво Саве, могу се видети људске кости жртава Јасеновца.

– То је био најстрашнији логор у поробљеној Европи где је било и одвајања деце, која су слата у један логор. Место где су људи убијани на најмонструознији начин. Нигде у Европи у концентрационим логорима није постојао логор за политичке затворенике као у Јасеновцу. Звао се „Јасеновац 3Ц“, он је био логор у логору. У том логору није било ни крова, ни стрехе. Људи су живели на отвореној ледини. Нису имали ни храну, ни воду. Умирали су од глади и тамо се појавио канибализам. У Европи. По томе је Јасеновац јединствени пример. То је било најстрашније место злочина, фабрика смрти. И дан данас када падне ниво Саве, можете да видите људске кости жртава тог логора. Нажалост, Јасеновац је највећи српски град под земљом – изјавио је амбасадор.

(Вечерње новости)

KOMENTARI6 коментара

 1. Kulak says:

  Svaki dan treba govoriti o strašnim ustaškim zločinima u Jasenovcu.

 2. Biogradlija says:

  Izlaganje Miroslava Lazanskog se hrvatskoj lobistici Sonji Biserko neće dopasti.Nju je njena mater hrvatica podučavala da hrvatske zločine uvek treba prikrivati.Jasno?

 3. Gagi says:

  He he. On je Rusima objasnio sta su logori, oni to nisu videli kada su oslobadjali europu od nacisticke (svetske) mafije. Ovde je meni vrlo interesantna jedna pojedinost, ova licnost je celog zivota zivela prilicno komotno u bivsem drustvu, cak je (kako vidimo) i drustveno napredovala. Pa dobro, evo sada ove teze, sto se doticni nije busao u grudi povodom logora i Srpskog genocida npr. pre 40 god. u svojoj zemlji. Verovatno je svih ovih proslih decenija smisljeno i konspirativno gradio nacionalnu karijeru, da bi danas, eto, mogao da iznese svoj patriotski stav. Sve to sto je on izrekao, to bi svaki Srbin rekao BESPLATNO. Tesko ovom nasem narodu, skupo nas kosta komunisticka usluga da priznaju svoja zlodela.

  • Milan says:

   Najpre se informiši pa onda piši. Poreklo, detinjstvo i obrazovanje Miroslav Lazanski je rođen 1950. godine u Karlovcu u vojničkoj porodici. Majka mu je Srpkinja iz Visokog kod Sarajeva, a otac Vladimir Slovenac. Ime je dobio po očevom stricu Miroslavu Lazanskom koji je zajedno sa svojim bratom Mihajlom Mijom Lazanskim zarobljen i ubijen u Jasenovcu. Miroslav Lazanski stariji je u to vreme bio najmlađi rezervni pilot Jugoslovenske kraljevske avijacije. Deda s majčine strane, Radoslav Živković bio je jedan od boraca na Solunskom frontu, a njegovo ime može se pronaći i u monografiji „100 junaka Solunskog fronta“. Vladimir Lazanski je bio oficir Jugoslovenske kraljevske vojske. Završio je Treću mušku realnu gimnaziju u Zagrebu i Kraljevsku vojnu akademiju u Beogradu, smer inženjerija. Bio je potporučnik Jugoslovenske kraljevske vojske u garnizonu u Strugi kada je zajedno sa još 700 oficira zarobljen od strane Nemaca i odveden u logor Osnabrih. U tom logoru je boravio sve do oslobođenja. Kada je kralj Petar krajem avgusta 1944. godine doneo naređenje da se svi oficiri Kraljevske vojske stave pod komandu maršala Tita, učinio je to i Lazanski. Oslobođen je u maju 1945. godine. Vratio se u Jugoslaviju i postao oficir Jugoslovenske narodne armije (JNA). Bio je smešten u Sarajevu, Nevesinju i Bitolju, a kad se doselio u Visoko upoznao je Miroslavovu majku koja potiče iz porodice Plavšić i rođaka je bivše predsednice Republike Srpske Biljane Plavšić. Venčali su se u Beogradu, a nakon toga preselili u Karlovac gde je Vladimir radio kao nastavnik taktike u školskom centru. Godine 1950. dobili su sina Miroslava. Miroslav je pohađao Osnovnu školu „Dragojla Jarnjević“ u Karlovcu.

 4. Dražen Jovan petrović says:

  Prikrivanje hrvatskih zločina u Jasenovcu koje se vršilo u vrijeme titoizma treba nadoknaditi tako da se narednih 110 godina neprekidno i svakodnevno govori o tim hrvatskim zločinima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u