LAZANSKI: Haški tribunal za iste stvari osudi Srbe, a Hrvate oslobodi

LAZANSKI: Haški tribunal za iste stvari osudi Srbe, a Hrvate oslobodi

23 januara 2014

miroslav-lazanski-300x258Analitičar Miroslav Lazanski ocenio je da, kroz haške presude bivšim političkim, vojnim i policijskim zvaničnicima Srbije, tvorci kosovske nezavisnosti i zaštitnici samoproglašene „republike Kosovo“ peru svoju ulogu u svemu tome.

„Da bi imali opravdanje da kažete – evo oni su zaslužili nezavisnost – morate da vodeće srpske generale i ljude pretvorite u ratne zlikovce. Vašington diriguje Haškim tribunalom i očekivati da u tom kontekstu dobiju neke manje kazne kada je u pitanju Kosovo bilo je potpuno nerealno. Vašington nastoji da uloga NATO i SAD na Kosovu bude onako kako su oni zacrtali“, rekao je Lazanski komentarišući današnju presudu Haškog tribunala u predmetu „Šainović i drugi“.

Navodeći da ne spori zločine sa srpske strane na Kosovu, Lazanski ističe da to ne opravdava Haški tribunal u jednoj potpuno neobjektivnoj situaciji, kada pušta Ramuša Haradinaja, kada Hašim Tači nije procesuiran i kada slučaj „žute kuće“ i trgovine organima nikako da krene sa početne pozicije.

„Mislim da se ovim definitivno Haški tribunal potpuno srozao sa pravne tačke gledišta. Sa etičke i političke je davno razotkrivena institucija. Samo mi nije jasno zašto službeni Beograd i dalje prima Serža Bramerca i predstavnike Haškog tribunala kada dođu, kada je rečeno da će biti ti odnosi zamrznuti“, rekao je Lazanski.

On ocenjuje da se u pristupnim pregovorima Srbije sa EU ove presude neće „potezati“ sve dok Srbija bude kooperativna i korak po korak priznavala kosovsku nezavisnost. „Jasno je da će, pre uslaska u EU, Srbija morati napraviti pravno obavezujući sporazum sa Prištinom, što je eufemizam za potpuno priznanje“, rekao je Lazanski.

On je naveo da je Haški tribunal politički sud i da sve presude treba gledati u tom kontekstu, pošto je krivica za sve što se događalo i za raspad Jugoslavije prebačena na Srbe.

„Da li ste očekivali da će Haški tribunal da kaže da su oni nevini kada je u pitanju situacija na Kosovu? Naravno da neće, jer bi umesto njih na optuženičkoj klupi bio NATO. Da bi se zamenila uloga žrtve i agresora, bilo je očekivano da će oni biti osuđeni“, rekao je Lazanski.

On je podsetio da je Vojska Jugoslavije tokom sukoba na Kosovu dala precizna uputstva kako se treba postupati u skladu sa ženevskim konvencijama prema ratnim zarobljenicima i civilima, te da je procesuirala svoje pripadnike koji su to kršili.

„Tvrdeći sad generalno da su oni učesnici zločinačkog poduhvata na Kosovu, ako to poredite sa onim šta je presuđeno hrvatskim generalima Mladenu Markaču i Anti Gotovini, onda postaje smešno. Oni za etničko čišćenje Srba iz Hrvatske nisu krivi, a ovi za progon Albanaca sa Kosova su krivi“, dodao je Lazanski.

Žalbeno veće Haškog tribunala je četvoricu visokih političkih, vojnih i policijskih funkcionera SR Jugoslavije i Srbije osudilo na višegodišnje kazne zatvora.

Nikolu Šainovića na 18 godina zatvora, Sretena Lukića na 20 godina i Vladimira Lazarevića na 14, dok je Nebojši Pavkoviću potvrđena kazna od 22 godine zatvora.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Voja says:

    Patreba se osvete ameri Generalima što su ih pravili ludim na Kosovu 1999.godine. I poruka narodu: Ako branite svoju zemlju proći će te kao Generali. Svetski primitivizam ičista osveta. Samo se pitam, dali te sudije imaju barem malo savesti i lične odgovornosti. Jadna mi je ta njihova pravda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *