ЛАЗАНСКИ ЈЕ У ПРАВУ: Нови удар на Србију, Дунав блокиран! 30 тенкова Т-72МС спремно чека на нашој источној граници!

LAZANSKI JE U PRAVU: Novi udar na Srbiju, Dunav blokiran! 30 tenkova T-72MS spremno čeka na našoj istočnoj granici!

13 jula 2019

Rumunija je nedavno Srbiji blokirala isporuku 30 tenkova T-72MS (Beli orao), koje je Rusija u okviru procesa tehničke obnove i modernizacije Vojske Srbije zajedno sa 30 oklopnih vozila BRDM-2 donirala Srbiji.

“Imamo probleme s NATO paktom oko kupovine određenih borbenih sistema, i to ne sofisticiranih. Osim s NATO probleme imamo i sa komšijskim zemljama pre svega sa Rumunima oko transporta tenkova. Srbija sada plaća ležarinu za te tenkove, koji su već modernizovani, a Rumunija je blokirala njihov transport rečim putem”, izjavio je vojni komentator i budući ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski.Lazanski kaže da kad je saznao za ovu podvalu Bukurešta pogledao kako je relulisan režim plovidbe Dunavom.

“Član 27. Dunavske konvencije navodi da kada je neka roba u tranzitu, ne navodi se i koja vrsta robe nijedna članica i potpisnica Dunavske konvencije nema pravo to da blokira. Mi smo članica Dunavske konvencije, Ruska Federacija takođe kako sukcesor SSSR-a. Rumuni ovo ne bi smeli da nam rade i treba neko da postavi pitanje Bukureštu po kom osnovu oni Srbiji blokiraju uvoz robe Dunavom“, rekao je Lazanski i dodao:

“Ono što mi sad doživljavamo od Rumunije je veliki bezobrazluk i odakle njima pravo da blokiraju međunarodni plovni put. Oni imaju pravo po konvenciji da pregledaju teret i provere šta brod prevozi, ali ne i da blokiraju put”, ispričao je besno Lazanski i naglasio i da povremeno iz njih izbije neki stav koji Srbija ne očekuje.

Da se nešto iza brda valja govori i razgovor sa jednim ekspertom za bezbednosna pitanja iz susedne države koja je članica NATO pakta. On kaže u neformalnom razgovoru da je moguće da je Rumunija blokirala transport tenkova Srbiji.

„Deo poteza koji Srbija vuče zabrinjava sve vaše komšije iz NATO kruga. Ne dogovarate se sa komšijama i solirate blokovski, kao da ste Belorusija ili Kazahstan, ili neka Centralna Azija – bez shvatanja regiona oko vas. Ovo nema nikakve veze sa SAD…”, rekao je izvor NATO.“Beli orao” na gusenicama

Srbija je na ime donacije od Rusije dobila 30 tenkova T-72B1 MS ili „beli orao” (objekt 184-1MS). T 72MS modernizovana je verzija tenka T-72B1, koja je razvijena u 61. fabrici za opravku oklopnih vozila „Strelni” kod Sankt Peterburga. Ova verzija tenka opremljena je sa dnevno-noćnom nišanskom spravom PN-72U sosna-U i panoramskom nišanskom spravom PKP-72 s termalnim kanalom treće generacije. Upotreba ovog optoelektronskog sistema omogućava posadi tenka T-72B1 MS da stekne daleko bolji pregled situacije na bojnom polju. Međutim, tenk T-72B1 MS je ipak znatno slabija verzija tenka T-72B3 kada je reč o oklopnoj zaštiti. Pasivna oklopna zaštita se sastoji od ERA oklopa „kontakt-1″. Za ovu verziju tenka, najviše su zainteresovane zemlje Latinske Amerike, Urugvaj i Nikaragva, dok je četvrti korisnik koji je dobio ove tenkove Laos.

KOMENTARI8 komentara

 1. rajko says:

  To je sindrom "na siromaška i zec pištolj vadi". Treba rumunima pirpretiti tužbom nadležnom sudu, pa će oni morati ne samo da plate ležarinu, nego i nama odštetu i sudske troškove. Nadam se da imaju digitron.

  • Ivana says:

   Nisu Rumunni problem nego vučićevi nato i evropski prijatelji koji komanduju Rumuniji baš kao i Vučiću oko Kosova.

 2. Miki says:

  Rumunija je postala kao engleska u otimanju tankera,a bogami i kao Haradinaj s taksama.Mislim da im je taj potez naređen sa zapada, ali je ipak kao prijateljskoj zemlji sraman potez.

 3. Maksa says:

  Pa nista, zaustavite brodove su Rumunskim zastavama na nasoj teritoriji, na pregled, i zadrzavajte ih dok ne puste nase.

 4. milorad2 says:

  pa moža neka rumunska barža ima neispravnu carinsku papirologiju,ili zagadjuje dunav, ko zna sve je moguće.

 5. milos says:

  Ko da im pripreti ? vucic

 6. persida says:

  Srbi, najveca sramota, ne smeju nikome nista, a svako se na njima istresa, pa cak i umobolni Rumuni.

 7. Bojan V. says:

  On kaže da rumune NEKO treba da pita na osnovu čega blokiraju... Hoćeš možda da ima ja pošaljem e-mail?! To se zove diplomatija budući ambasadore...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *