ЛАЗАНСКИ ЈЕ У ПРАВУ: Нови удар на Србију, Дунав блокиран! 30 тенкова Т-72МС спремно чека на нашој источној граници!

ЛАЗАНСКИ ЈЕ У ПРАВУ: Нови удар на Србију, Дунав блокиран! 30 тенкова Т-72МС спремно чека на нашој источној граници!

13 јула 2019

Румунија је недавно Србији блокирала испоруку 30 тенкова Т-72МС (Бели орао), које је Русија у оквиру процеса техничке обнове и модернизације Војске Србије заједно са 30 оклопних возила БРДМ-2 донирала Србији.

“Имамо проблеме с НАТО пактом око куповине одређених борбених система, и то не софистицираних. Осим с НАТО проблеме имамо и са комшијским земљама пре свега са Румунима око транспорта тенкова. Србија сада плаћа лежарину за те тенкове, који су већ модернизовани, а Румунија је блокирала њихов транспорт речим путем”, изјавио је војни коментатор и будући амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански.Лазански каже да кад је сазнао за ову подвалу Букурешта погледао како је релулисан режим пловидбе Дунавом.

“Члан 27. Дунавске конвенције наводи да када је нека роба у транзиту, не наводи се и која врста робе ниједна чланица и потписница Дунaвске конвенције нема право то да блокира. Ми смо чланица Дунавске конвенције, Руска Федерација такође како сукцесор СССР-а. Румуни ово не би смели да нам раде и треба неко да постави питање Букурешту по ком основу они Србији блокирају увоз робе Дунавом“, рекао је Лазански и додао:

“Оно што ми сад доживљавамо од Румуније је велики безобразлук и одакле њима право да блокирају међународни пловни пут. Они имају право по конвенцији да прегледају терет и провере шта брод превози, али не и да блокирају пут”, испричао је бесно Лазански и нагласио и да повремено из њих избије неки став који Србија не очекује.

Да се нешто иза брда ваља говори и разговор са једним експертом за безбедносна питања из суседне државе која је чланица НАТО пакта. Он каже у неформалном разговору да је могуће да је Румунија блокирала транспорт тенкова Србији.

„Део потеза који Србија вуче забрињава све ваше комшије из НАТО круга. Не договарате се са комшијама и солирате блоковски, као да сте Белорусија или Казахстан, или нека Централна Азија – без схватања региона око вас. Ово нема никакве везе са САД…”, рекао је извор НАТО.“Бели орао” на гусеницама

Србија је на име донације од Русије добила 30 тенкова Т-72Б1 МС или „бели орао” (објект 184-1МС). Т 72МС модернизована је верзија тенка Т-72Б1, која је развијена у 61. фабрици за оправку оклопних возила „Стрелни” код Санкт Петербурга. Ова верзија тенка опремљена је са дневно-ноћном нишанском справом ПН-72У сосна-У и панорамском нишанском справом ПКП-72 с термалним каналом треће генерације. Употреба овог оптоелектронског система омогућава посади тенка Т-72Б1 МС да стекне далеко бољи преглед ситуације на бојном пољу. Међутим, тенк Т-72Б1 МС је ипак знатно слабија верзија тенка Т-72Б3 када је реч о оклопној заштити. Пасивна оклопна заштита се састоји од ЕРА оклопа „контакт-1″. За ову верзију тенка, највише су заинтересоване земље Латинске Америке, Уругвај и Никарагва, док је четврти корисник који је добио ове тенкове Лаос.

KOMENTARI8 коментара

 1. rajko says:

  To je sindrom "na siromaška i zec pištolj vadi". Treba rumunima pirpretiti tužbom nadležnom sudu, pa će oni morati ne samo da plate ležarinu, nego i nama odštetu i sudske troškove. Nadam se da imaju digitron.

  • Ivana says:

   Nisu Rumunni problem nego vučićevi nato i evropski prijatelji koji komanduju Rumuniji baš kao i Vučiću oko Kosova.

 2. Miki says:

  Rumunija je postala kao engleska u otimanju tankera,a bogami i kao Haradinaj s taksama.Mislim da im je taj potez naređen sa zapada, ali je ipak kao prijateljskoj zemlji sraman potez.

 3. Maksa says:

  Pa nista, zaustavite brodove su Rumunskim zastavama na nasoj teritoriji, na pregled, i zadrzavajte ih dok ne puste nase.

 4. milorad2 says:

  pa moža neka rumunska barža ima neispravnu carinsku papirologiju,ili zagadjuje dunav, ko zna sve je moguće.

 5. persida says:

  Srbi, najveca sramota, ne smeju nikome nista, a svako se na njima istresa, pa cak i umobolni Rumuni.

 6. Бојан В. says:

  Он каже да румуне НЕКО треба да пита на основу чега блокирају... Хоћеш можда да има ја пошаљем е-mail?! То се зове дипломатија будући амбасадоре...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u