ЛАЗАНСКИ: Мислим да од мира у Украјини нема ништа, зато што државе ништа нису потписале

LAZANSKI: Mislim da od mira u Ukrajini nema ništa, zato što države ništa nisu potpisale

14 februara 2015

48123Posle iscrpljujućih pregovora, koji su trajali gotovo 17 sati, u Minsku je u sredu postignut sporazum ključnih igrača o ukrajinskoj krizi. Od 15. februara trebalo bi da počne prekid vatre, a zatim i povlačenje teškog naoružanja iz zone borbenih operacija. O izvesnosti implementacije novog sporazuma iz Minska razgovarali smo sa vojnim i političkim analitičarem, Miroslavom Lazanskim.

Da li će novi mir u Minsku biti ispoštovan ili će ostati mrtvo slovo na papiru?

„Mislim da od toga nema ništa. Prvo, sam predsednik Ukrajine, Petro Porošenko, je rekao da ne veruju da će taj mir biti moguće potpisati. Drugo, najnoviji komunike sa mirovnog sporazuma u Minsku kaže da sporazum nisu potpisale države, već trećerazredne ličnosti Kontakt grupe,“ rekao je Lazanski.

On napominje da Vladimir Putin nije ništa potpisao, kao ni Angela Merkel, niti Fransoa Oland. Pa ni sam Petro Porošenko. Zbog toga Lazanski smatra da će biti vrlo problematično naterati obe strane na mir.

Kompromis oko linije razdvajanja je bila najveća prepreka sporazumu, pišu ruske agencije. Putin je po završetku sastanka najavio da će ukrajinske snage povući teško naoružanje sa sadašnje linije fronta, dok će proruske snage povući oružje sa linije sukoba u septembru, kada je potpisan prethodni sporazum o prekidu vatre.

„Prvo, kako povući artiljeriju na liniju razdvajanja. Kako uopšte, definisati liniju razdvajanja,“ pita se Lazanski. Naime, pojedino artiljerijsko oružje korišćeno u ukrajinskom sukobu ima domet od 50 do 140 km. Problem je i kako tumačiti i rešiti pitanje „džepa“ kod Debaljceva (današnja linija fronta) gde je opkoljeno između 6.000 i 8.000 ukrajinskih vojnika sa teškom borbenom tehnikom.

„Drugo, imate izjavu Peskova, šefa pres službe Kremlja, koji kaže da Rusija samo garantuje rešenje ukrajinske krize, ali nije strana koja izvršava kompleks mera u tom pravcu. Dakle, ona deluje kao garant, ali nije strana koja treba da preuzima akcije u vezi s tim, jer Rusija nije učesnica konflikta.“

Na kraju, Lazanski podseća da je i sam Petro Porošenko izjavio da nije siguran u izvršenje minskog sporazuma. „Biće dovoljno da neko opali jedan višecevni raketni bacač, jedan plotun, da opet krene tarapana“.

Lazanski: Osnovno pitanje jeste, da li je Ukrajina spremna da se odrekne ambicije za ulazak u NATO?

„Ako je Ukrajina spremna da se odrekne ulaska u NATO, Rusija može da joj garantuje teritorijalnu celovitost, zajedno sa Donbasom, uz određena autonomna prava Donbasa, npr. kulture itd. Bez Krima, jer to je završena priča“, smatra Lazanski.

„Ukoliko Ukrajina ne bude garantovala vojno neutralni status, rat će se nastaviti, sa jednim od dva radikalna završetka: državnim prevratom u Kijevu ili ulaskom ruskih tenkova u Kijev. Ja treće ne vidim.“

Koliko dogovor iz Minska podseća na Dejton tj. koliko najavljeni specijalni status za Donbas podseća na status Republike Srpske?

„Podseća na Dejton ukoliko Kijev pristane da Donbas dobije status Republike Srpske.“

Lazanski napominje da sve zavisi od toga koliko će se on (specijalni status) ostvariti. Jer ruska strana tvrdi da će taj status, na koji je Kijev pristao, imati narodnu miliciju, neku vrste izvršne i zakonodavne vlasti itd.

„Onda postaje pitanje, da li će ovi desničari u Kijevu pristati na to? Jer i sam Porošenko je pred dolazak u Minsk rekao da nikakve milicijske ili policijske posebne snage tamo ne dolaze u obzir. On je čak rekao da su to gluposti koje mi nećemo prihvatiti.“

Na kraju, Lazanski podseća da tu glavnu reč imaju Amerikanci.

„Sećate se kako je bilo sa Bosnom. Alija (Izetbegović) je na sve pristao. Čak i na kantonizaciju Bosne. A onda se vratio u Sarajevo i tamo su mu Amerikanci rekli: Alija samo prekriži sve što si potpisao i reci da više ne važi.“

(Srbijadanas.com)

KOMENTARIJedan komentar

  1. petko says:

    Kratko i jasno. Nema nista od "primirja". Smrt anglosaksonskoj naci bagri. Slava Roosii!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *