ЛАЗАНСКИ НА „Н1“: Стигао рачун за Косово! Србија сад мора… (ВИДЕО)

LAZANSKI NA „N1“: Stigao račun za Kosovo! Srbija sad mora… (VIDEO)

16 maja 2018

Pozicija Srbije u pregovorima o rešavanju problema s Kosovom je vrlo teška, Srbija sad „čupa šta se isčupati može“, ocenio je poslanik SNS-a i spoljnopolitički komentator Miroslav Lazanski.

Dodaje da predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće izaći pred građane s nekim rešenjem dok ne bude imao prihvatljiv predlog od kosovske strane.„Pozicija Srbije je najkraće rečeno, vrlo teška, mi sad čupamo šta se može. Stigao je račun za višegodišnje delovanje ili nedelovanje po pitanju Kosova“, rekao je Lazanski u Novom danu.

Dodaje i da Srbija može da se poziva na međunarodno pravo, ali da Kosovo na svojoj strani ima silu.

„Najmoćnije zapadne sile neće direktno da kažu, jer se radi još uvek o pokušaju, ali oni idu ka tome da se formira vojska Kosova. Mada, ta vojska već postoji, samo se tako ne zove, zovu se Kosovske bezbednosne snage. Ali ih NATO stručnjaci obučavaju i opremaju i to nije tajna“, rekao je Lazanski.

Prema njegovim rečima, ako pogledate kakvo naoružanje kosovske snage imaju, videćete ko ih naoružava.

„Oni imaju M16 puške, pa kako su te puške došle, ko ih je isporučio?“, upitao je.

Govoreći o položaju Srbije u pregovorima, gost N1 kaže da se naša zemlja nalazi u „koliziji interesa“ sa najmoćnijim državama sveta, ali da neće ići u konfrontaciju.

„Politika je odnos snaga na terenu, i mi ne možemo ići u konfrontaciju, da prekinemo saradnju sa zapadnim zemljama, ali smo svesni da one nisu prijateljski nastrojene prema Beogradu, i mi im to i kažemo. Oni to prihvataju i za sada je tako…Mi imamo koliziju interesa s najmoćijim državama sveta i nije lako odvagati i doneti neke odluke“, kazao je Lazanski.

On je rekao i da ne zna „koje su karte na stolu“.

„Ne znam koje su karte na stolu, šta se nudi….Oni ne nude ništa, kažu – daćemo vam Zajednicu srpskih opština i to je to. Ali ta zajednica je već dogovorena u Briselu, a oni nam to sad kao nude kao novu opciju…kažu: dajte vi njima stolicu u UN, a mi ćemo vama ZSO“, ocenio je Lazanski.

Rekao je i da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić javnosti obratiti u vezi s Kosovom kada bude imao neko prihvatljivo rešenje, što je i on sam rekao.

„Niko ne preti bombardovanjem, ni sankcijama, nismo u ratnom stanju. Stvari se odvijaju tako da oni nude nešto, mi to ne možemo da prihvatimo“, kazao je Lazanski.

Na konstataciju da se pitanje Kosova mora rešiti do ulaska u EU, on kaže: „Još smo mi daleko od EU. Za sedam godina, do 2025, može dođe do trećeg svetskog rata, to niko živ ne zna šta će se desiti“.

Tramp ispunjava obećano

Komentarišući dešavanja u izraelsko-palestiskom sukobu, Miroslav Lazanski kaže da predsednik SAD Donald Tramp ispunjava ono što je obećao kada je sastavljao svoj predizborni program.

„Niko nije srećan zbog ovog nasilja u Pojasu Gaze….Evropa nastoji da ima uravnotežen pristup, da prizna Palestini pravo na osnivanje države. Izrael, ja mislim, i nema ništa protiv toga, ali da se potpiše mir“, rekao je Lazanski.

S druge strane, SAD podržava Izrael u svojim nastojanjima.

„Trampov zet je u tom izraelskom lobiju. Oni se drže zajedno. Imaju silu, i cela priča se završava na tome“, ocenio je Lazanski.

O „otopljavanju“ odnosa na relaciji Severna Koreja – SAD, Lazanski kaže da „to neće ići baš lako“.

„Severna Koreja nije prestala sa proizvodnjom nuklearnog oružja, ona je samo zaustavila testiranja, pošto ona mogu da se osete. Ali proizvodnju nisu, niti su pokrenuli denuklearizaciju“, rekao je Lazanski.

On je naglasio da je nuklearno oružje jedina „valuta“ s kojom mogu da trguju i jedina karta na koju mogu da igraju kako bi im bile ukinute sankcije.

„Ovo što se sada dešava sa Iranom je loša poruka za Severnu Koreju. Oni sada mogu da razmišljaju na način da li potpis SAD uopte nešto vredi. Koja je garancija Kim Džong Unu da Amerika neće povući neki potpis koji dogovori sa Severnoj Korejom kada dođe neka nova američka administracija“, upitao je Lazanski.

Naglašava da Severna Koreja traži potpisivanje sveobuhvatnog mira.

„Da se daju međunarodne garancije da neće biti američkog napada na Severnu Koreju. Da li će SAD to da prizna, videćemo“, kaže Lazanski.

Šta je Lazanski rekao o svom poslaničkom radu i radu Skupštine Srbije pogledajte u gostovanju:

(N1)

KOMENTARI6 komentara

 1. rajko says:

  Da se formira vojska na KiM ciji bi pripadnici bili iskljucivo Srbi a siptari eto im slobodno pa neka i oni formiraju svoju vojsku.Svako ko ne dozvoli formiranje Srbske vojske je izdajnik Srbskog naroda, i u tu vojsku prvo aktivirati vojno sposobne sa KiM da brane svoja ognjista.

 2. jaja ture says:

  Znas li ti Lazo ko donosi racune-ceh? Pa konobari... a kad nemam para da platim ja se potucem pa sta bude, bude!!!

 3. Zoran says:

  "„Pozicija Srbije je najkraće rečeno, vrlo teška, mi sad čupamo šta se može. Stigao je račun za višegodišnje delovanje ili nedelovanje po pitanju Kosova“, rekao je Lazanski u Novom danu."_____________Meni nikad nece biti jasno zasto nasi kukaju da nesto niej njihovo kad to zavisi samo od njih da li ce da priznaju ili nece. To mi lici na nekog koji se muci da li da prizna da je kriv ili nije za nesto sto NIJE uradio.

 4. Bogomir says:

  Nema tu nikakve tezine niti ista sporno. Za Kosovo su primili novac i sad ga moraju dati. Kupoprodaja je obavljena. Sad ostaje da obican narod (oni koji nisu u partijama, drzavnim firmama ili privatnici) lepo dobije spas ulaskom u Evropsku Uniju. Ako ne udjemo, vecina ce pocrkati!

 5. Ivan Grozni says:

  Stvarno ovom ludilu se ne vidi kraj. Cak se i oblacimo kao "vodja". Fuj

 6. opet ja says:

  Svi znamo da se sprema izdaja, a Vučić bi sve to prihvatio nego se boji pobune u Srbiji. U ostalom kako ti vode pregovore države koje su priznale nezavisno Kosovo??!! Da li stvarno očekuješ da će te države da se postave kao pravedne i pravične??

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *