ЛАЗАНСKИ НА РТС-у: Објашњава целокупну ситуацију у Либији

ЛАЗАНСKИ НА РТС-у: Објашњава целокупну ситуацију у Либији

8 априла 2019

Власништво над главним аеродромом града Триполија главни је предуслов за власт у Либији, истиче војно-политички коментатор „Политике“ Мирослав Лазански.

Мирослав Лазански је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, коментарисао распламсавање сукоба у Либији, објаснивши да ту државу, од свргавања Муамера ел Гадафија, карактерише вишевлашће.Истиче да онај ко држи аеродром у Триполију, има и власт.

– Имамо с једне стране владу Сараџа коју су признале Уједињене нације, САД, Италија, Турска, Емирати, а с друге стране имамо Хафтара који има контролу Источног дела Либије, којег подржава Египат, и наводно Француска и Kатар – констатује Лазански.

Главни проблем дихотомије власти у Либији чини укрштање страних интереса.

– Египту је у интересу да Хафтар заузме свеукупну територију Либије због конфликата са Муслиманском браћом, а Муслиманска браћа су изгледа на страни Сараџа. С друге стране, Сараџ има подршку УАЕ, а фелдмаршал Хафтар има подршку Kатара, а знамо у каквим су односима Емирати и Kатар, да је ту практично све на ивици рата – рекао је Лазански.

Према његовом мишљењу, главни узрочник тренутног стања у Либији јесте одсуство стабилног грађанског друштва које у Либији замењују племена – која држе аеродром, а самим тим и власт.

– Имате власт у Триполију која не контролише комплетан Источни део Либије од Бенгазија па на даље, и имате власт у Бенгазију која не контролише Западни део – указује војно-политички коментатор Политике.

Kако каже, од синоћ се још не зна у чијем поседу је аеродром, будући да Хафтар тврди да су његове присталице заузеле аеродром, док снаге премијера Сараџа тврде супротно.

Нафтне компаније утилитарно су признале обе власти, односно прогласиле неутралност, док су два главна терминала за крцање нафте у рукама Kалифа Хафтара.

– Сукоби који су у Либији почели 2011. године резултат су директне злоупотребе резолуције УН о „но-флај“ зони над Либијом, која се потпуно злупотребила у пракси ваздушним ударима западних савезника против снага Гадафија – закључује Лазански.

KOMENTARI2 коментара

  1. Goce D. says:

    Onolika j. pustara a najvažnije je ko drži aerodrom u Tripoliju! Bleskastiju analizu nisam mogao ni ja da smislim...

  2. Zoran says:

    "Хафтара који има контролу Источног дела Либије, којег подржава Египат, и наводно Француска и Kатар " i Rusija. "Према његовом мишљењу, главни узрочник тренутног стања у Либији јесте" mesanje Amerike i sada Rusije u Libiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u