ЛАЗАНСКИ: Не смемо да заборавимо бомбардовање 1999. године и осиромашени уранијум!

LAZANSKI: Ne smemo da zaboravimo bombardovanje 1999. godine i osiromašeni uranijum!

1 jula 2016

1103848934 Lazanski 23Vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski ocenio je da nekim zapadnim centrima moći odgovara da održavaju atmosferu napetosti na prostoru Balkana, pre svega, u Republici Srpskoj, Srbiji i Makedoniji, jer onda mogu da arbitriraju, da se mešaju u unutrašnje stvari tih zemalja i da budu faktor koji tamo odlučuje.

Povodom izjave visokog funkcionera Jedinstvene Rusije Sergeja Železnjaka da se iza protesta u Beogradu na kojima su registrovani zaposleni u američkoj Ambasadi, ali i iza ranijih protesta u Banjaluci i Makedoniji, krije namera spoljnih snaga da destabilizuju Balkan, Lazanski kaže da „miran Balkan ne odgovara zapadnim činovnicima jer ih izbacuje iz igre“.

– Nekim centrima moći odgovara neki oblik kontrolisane napetosti i malo pojačavanje i spuštanje tenzije jer tako imaju kontrolu nad celim regionom ili bar pokušavaju i misle da je imaju. Nekim centrima moći ne odgovara potpuna stabilizacija Balkana, jer čim je potpuna stabilnost onda oni više nisu u igri – rekao je Lazanski.

On je naveo da nestabilnost odgovara brojnim evropskim činovnicima, koji su beznačajni u svojim zemljama, a svoje karijere za veliki novac nastavljaju u BiH, gde postaju jako važni.

Kada je reč o protestima u Beogradu, Lazanski je konstatovao da obrazloženje da svako, pa i činovnici američke Ambasade imaju pravo da šetaju – zvuči demokratski, ali da je očigledno da to ima svoju pozadinu.

Govoreći o stalnim pritiscima na zemlje Balkana da se integrišu u NATO, Lazanski je rekao da podržava ono što je o tom procesu rekao predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, a to je da o tom krupnom pitanju građani odlučuju na referendumu.

– Možda na NATO u Evropi neko gleda drugim očima, ali mi imamo svoj pogled. NATO je bombardovao Republiku Srpsku 1995. godine, a Srbiju 1999. godine. Ne bih se složio sa onim koji kažu – treba manje emocija i hajde da pokušamo da zaboravimo bombardovanje i taj osiromašeni uranijum – rekao je Lazanski.

On je naveo da je nužno postaviti pitanje u čemu je svrsishodnost NATO-a, širenja Alijanse i stalnog „usisavanja novih zemalja“.

(RTRS)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Ljubodrag Rasic says:

    Odgovorno tvrdim i siguran sam da i G-din Aleksandar Vucic nije za Evropu . Medjutim treba raditi sto vise projekata u drzavi Srbiji i dobiti iz Evrope iz predpristupnih fondova novac za realizaciju tih projekata , sto vise graditi i izgradjivati . Ako nas prime , primili su nas , ako nas ne prime i to nama odgovara , ali smo uzeli novac , Kako bre to ljudi ne shvataju . Treba narediti predsednicima opstina da se sto vise angazuju na izradi projektne dokumentacije ( komasacija , kanalizacija , vodovodi , fabricice od znacaja za razvoj Srbije .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *