ЛАЗАНСКИ о састанку ПУТИНА и ВУЧИЋА

LAZANSKI o sastanku PUTINA i VUČIĆA

20 decembra 2017

Komentator „Politike“ Miroslav Lazanski kaže za RTS da je poseta predsednika Aleksandra Vučića Moskvi bila više nego uspešna, da su odnosi između dve zemlje odlični, a da je zajednička konferencija dva predsednika dokaz srdačnosti.

Miroslav Lazanski je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakao da je veoma važna bila zajednička konferenacija za medije predsednika Aleksandra Vučića i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina, jer to do sada u ruskoj praksi nije bilo baš uobičajeno.

„To govori o odličnim odnosima, o srdačnosti između dvojice predsednika, a drugo da je celi taj komplet sporazuma dobro usaglašen, da je poseta bila više nego uspešna“, naveo je Lazanski.

Ukazao je da se svi detalji razgovara ne iznose odmah u javnost, ali da je ekonomski paket koji je dogovoren veoma značajan.

„Verovatno se svi detalji razgovara u četiri oka ne otkrivaju odmah javnosti, dok se to ne usaglasi sa ruskom stranom. Taj ekonomski paket je bio vrlo značajan – proširenje naftnih kapaciteta za Banatski dvor, povećanje isporuke gasa za Srbiju od sledeće godine što znači da srpska privreda ide napred“, objasnio je Lazanski.

„Sa druge strane imamo i veću angažovanost srpske građevinske operative i veći izvoz poljoprivrednih proizvoda“, dodao je Lazanski.

Smatra da iako ništa nismo čuli o vojnim sporazumima, sigurno je tokom susreta bilo reči i o tome i dodao da je Vučić pre odlaska u Moskvu rekao da nam treba šest helikoptera ruskih Mi-17 i da se o tome razgovara.

Istakao je da, kada je u pitanju isporuka, prodaja ili donacija vojnih stvari, onda niko neće previše jasno izlaziti sa ciframa.

„Ne radi se o količini, već se radi o cenama. To je poslovna tajna. Rusi su nama već nekoliko puta na neki način diskretno rekli nemojte sa time licitirati u štampi za koliko para ste to dobili, jer se njima javljaju i drugi kandidati, zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza koje isto žele tu vrstu damping cene – da dobiju od Rusa tenkove, helikoptere, avione po nekim jako dobrim cenama što su Rusi nama dali iz nekih političkih razloga“, rekao je Lazanski.

Naglasio je da razume tu vrstu tajnovitosti kada je u pitanju vrednost posla, jer niko u svetu ne izlazi sa preciznim podacima.

„Mi razgovaramo vrlo ozbiljno sa Belorusijom oko isporuke šest aviona ‘mig-29’ i isporuke sistema S-300 koje Belorusija ima, ali da bi se to realizovalo Rusija mora da da saglasnost s obzirom na to da je Rusija proizvođač. Po njihovom zakonodavstvu, ono što oni proizvedu i ranije prodaju nekoj državi, kada ta država prodaje trećoj državi, Rusija mora sa tim da se saglasi“, objasnio je Lazanski.

Ukazao je da su razgovori sa Belorusijom u vrlo ozbiljnoj fazi, kao i da je na sastanku srpskog i ruskog predsednika verovatno bilo nekih preciznosti oko konačne saglasnosti Moskve da nam to Belorusija isporuči.

Na pitanje kako na susret dvojice predsednika gledaju EU i Amerika, Lazanski kaže da sigurno analiziraju svaki detalj.

„Sigurno sa velikom pozornošću analiziraju konferenciju za štampu, svaki pokret jednog i drugog predsednika s obzirom na to da je sastav delegacije sa srpske strane bio na najvišem nivou, a da je i sa ruske strane ne samo predsednik Putin, nego i potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin, koji je i upravo zadužen za vojnu industriju i prodaju isporuke naoružanja, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Znači i ruska strana je bila predstavljena na najvišem nivou„, rekao je Lazanski.

Smatra da mnogi na Zapadu neće biti oduševljeni time.

„Sigurno da neće biti mnogi na Zapadu time oduševljeni, ali mnogi na Zapadu takođe odlaze u Moskvu, razgovaraju, potpisuju sporazume, ta priča o striktnim sankcijama Rusiji mislim da nije potpuno realna, jer videli smo pre dva meseca 28 direktora najvećih nemačkih kompanija otišli su kod Putina na razgovor, a nama se tu sugerišu sankcije. Prema tome, EU uopšte nije jedinstvena po pitanju sankcija Ruskoj Federaciji, u ovom času 6.000 preduzeća iz Nemačke radi na teritoriji Rusije, a nama nešto pričaju o sankcijama“, zaključio je Lazanski.

(RTS)

KOMENTARI6 komentara

 1. zlatko says:

  Jadan Lazanski!

  • Velika Metla says:

   Zlatko,što jadan? Pa njega i Vučićevića sa sve "informerom"lično Putin obaveštava o svakoj odluci svojoj!

  • Ainu says:

   Ti si, jadan,neki ekspert?Odma si ga provalio?

 2. goran says:

  Putin je grobar Srbije samim tim jer odrzava Vucica na vlasti. Odrzava coveka koji je poklonio Kosovo i unistio srpski narod na svim nivoima. Ali, glupi Srbi u svojoj potrazi za novim idolom nista ne vide.

  • MILAN says:

   Gorane samo predpostavljas ,a to je losa navika gotovo postajes zlocest.Svako dobro Gorane.

 3. Trifun says:

  S-300 je sada vise nego siguran. Sledeci korak moraju biti rakete, tipa Kalibra, ili da ih sami napravimo ili da nabavimo cime cemo moci potopiti sve americke nosace aviona ako se ikada vise usude da nas napadnu monstrumi. Nema nazad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *