ЛАЗАНСКИ О СИРИЈИ: Ово је право стање њихове одбране

LAZANSKI O SIRIJI: Ovo je pravo stanje njihove odbrane

30 aprila 2018

„Izložba američkih, britanskih i francuskih krstarećih raketa, oborenih u Siriji, a prikazanih u Moskvi, pokazala je da sirijska PVO, polako ali sigurno, postaje ozbiljan faktor odvraćanja za svaku novu moguću vojnu agresiju na Damask“, piše Miroslav Lazanski za Sputnjik.

Amerikanci su u agresiji upotrebili stare verzije „tomahavka“, ali i najnovije tipa „JASSM AGM-158A“ i „JASSM AGM-158B“, koje imaju domet od 926 km. Britanci su s aviona „tornado“ i „tajfun“ lansirali krstareće projektile tipa „Storm šedou“, dometa 560 km, dok su Francuzi sa aviona „Rafal“ ispalili nekoliko komada raketa „skalp EG“, što je zapravo francuska verzija rakete „Storm šedou“.

Ukupno je na Siriju ispaljeno 105 projektila, sirijska PVO je odgovorila sa 112 lansiranih raketa. Najviše su gađani objekti u naseljima Barsa i Džaramin, tu je, izgleda, od lansiranih 30 američkih, britanskih i francuskih raketa, njih 23 ipak probilo sirijsku PVO.

Vojni aerodrom Duvali gađan je sa četiri rakete, sve četiri su oborene, aerodrom Dumeir gađan je sa 12 projektila, svih 12 je oboreno, aerodrom Meza gađan je sa devet raketa, od kojih je pet oboreno, aerodrom Blej gađan je sa 18 projektila, svi su oboreni, aerodrom Šajrat gađan je sa 12 raketa, sve su oborene, aerodrom Homs bio je meta 16 raketa, od čega je 13 oboreno.Uglavnom, najveći deo krstarećih raketa koje su lansirane na ciljeve u Siriji, stigao je sa područja Crvenog mora i iz Persijskog zaliva.

Unazad nekoliko godina Rusi su modernizovali sirijsku PVO, ruski stručnjaci su obučavali i obučavaju posade na sirijskim sistemima PVO, tako da uspeh Sirijaca nije slučajan. Naravno, ne treba isključiti da je sirijskom sistemu PVO podatke o dolazećim raketama davala ruska strana, ali je ipak veliko iznenađenje da su se, pored modernih ruskih raketnih PVO sistema „Pancir“ i „Buk“, u borbi odlično pokazali i stari PVO sistemi „S-125 Pečora“.

Naime, ruska firma „Oboroniteljnije sistemi“ modernizovala je pre nekoliko godina Sirijcima sistem „S-125 Pečora“ u verziju „Pečora 2M“ i to je sada sasvim novi PVO sistem. Kompletna elektronika je promenjena, od kompjuterskih procesora do obojenih monitora od tečnih kristala na kojima se vidi situacija u vazduhu.

Nova „Pečora 2M“ ima mogućnost razdvajanja lansera od komandne kabine i antenske stanice na deset kilometara, umesto nekadašnjih 70 metara, što povećava žilavost sistema, a to je uveliko povećalo funkcionalnost sistema i mogućnost preživljavanja posade pri neprijateljskoj vatri.

„Pečora 2M“ pravo je iznenađenje najnovijeg obračuna na nebu Sirije i ona je praktično pokazala da je američki način ratovanja sa distance efikasan samo protiv civilnih ciljeva koji nemaju adekvatnu odbranu. Sirijci brzo uče lekcije i sve će biti teže iznenaditi ih, zaključuje Lazanski.

KOMENTARI5 komentara

 1. Lorka says:

  Bla bla i sirijska PVO!!! Evo Izrael ih opet raketirao i ubio 17 vojnika, toliko o njihovoj PVO, postavio sam skoro clanak iz ruskih medija da uopste sirijci nisu ni jednu americku raketu oborili da je to sve bila dezinformacija od ruskog general staba..

  • goran says:

   Rusi su se do sada krili, a sada su počeli i da lažu. Iz dana u dan sve više liče na Amerikance.

  • Budimir Trajkovic says:

   Pa da. Mora da su rusi sami napravili sve ono sto su pokazali novinarima. Svrbi Svrbi.

  • gojko says:

   ozbiljna analiza vidi se da se razumes u politiku i strategiju ko marica u .....

 2. Beli Orao says:

  U svemu ovom ima dosta dezinformacija ,svako tjerati vodu na svoju zgodu , istina metamorfoze daleko i pitanje je kako izgleda , ona je naj realnija u tom momentu kad se jedna strana povlači sa ratišta ili neke države!!! Kao Ameri iz Avganistana to vam je najbolji barometar!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *