ЛАЗАНСКИ ОДБРУСИО БИВШЕМ МИНИСТРУ ОДБРАНЕ: Они који заврше месец дана прања мозга у „Маршал центру“ су војни визионари

ЛАЗАНСКИ ОДБРУСИО БИВШЕМ МИНИСТРУ ОДБРАНЕ: Они који заврше месец дана прања мозга у „Маршал центру“ су војни визионари

22 јула 2018

Пише: Мирослав Лазански

„Бивши министар одбране Драган Шутановац дубоко ме је разочарао. Јавио се текстом на овим страницама оптужујући све оне који сматрају да у Србији треба вратити обавезно служење војног рока, текстом препуним општих фраза, доцирања и јефтиног морализирања. Читајући оно што је написао нисам сигуран је ли био љут, или само неиспаван?“Наиме, бивши министар одбране каже како смо „сведоци наметања, вештачки креиране, кампање увођења обавезног служења војног рока, а на основу нетранспарентних и непотпуних истраживања”. Молим да ми се јави на основу којих је то „транспарентних и потпуних истраживања” својевремено суспендовано служење обавезног војног рока? Препорука, или наређење НАТО-а?

Наводи даље бивши министар како „посланици партије на власти, без икакве техно-економске анализе која би указала на рационалност и одрживост безбедносног решења, популистички заговарају увођење обавезног војног рока и креирање нефункционалне стајаће војске, вероватно са носталгичним сећањем на време хладног рата и утицајем коју је ЈНА испољавала у друштву”.

Колико знам, „стајаћа војска” је и потпуно профи војска, а бившем министру одбране не приличи да као пристојан и либерални Србин инсинуира мрачне носталгичне фиксације на хладни рат. Поготово нема смисла да све оне који мисле да треба вратити обавезно служење војног рока проглашава „корпусом националистички опредељених бирача”. То је већ безобразлук.

Бивши министар зна „да конзервативни политички, војни и медијски кругови користе фингирана истраживања јавног мњења како би поновно узнемирили јавност о актуелним безбедносним претњама, и да би увођење обавезног војног рока имало и последицу на стимулацију одласка младих из земље”. Ко је то и где измерио?

Ипак, бивши министар је у једној ствари у праву, „при разматрању модела, организације и бројности снага одбране морамо узети у обзир процену стања у окружењу и потенцијалних и стварних безбедносних изазова, ризика и претњи, опредељеност за колективни систем безбедности, или ослонац на сопствене ресурсе”. Но, он намерно игнорише чињеницу да је Србија изабрала војну неутралност, а да је модел војске, док је он био министар одбране, издиктиран од стране НАТО-а.

То је концепт одбране земље која је већ у НАТО-у, која ужива колективну безбедност алијансе. Да је Србија чланица НАТО-а, разумео бих таква размишљања бившег министра. Али, његов је проблем што око 80 одсто грађана ове земље не жели Србију у НАТО-у, а он ту чињеницу очито не жели да прихвати.

Ми смо за време бивше власти „реорганизовали” војску тако да само једна бригада „покрива” целу Војводину, бригада нам је највећа оперативна јединица, то је НАТО концепт трупа за интервенције, број „профи” војника је минималан и не обезбеђује да се брани цела територија Србије. Пет бригада копнене војске брани Србију…

У прошлости је превише било копирања НАТО решења: функција „првог подофицира”, реорганизација Генералштаба по америчком моделу, при чему се није ишло и на ниже нивое, резервни састав да и не спомињем. Затим, ту је и мала структурна диверсификација јединица Војске Србије, запостављање територијалног на рачун маневарског начела организације оперативних састава, алокација финансијских средстава међу видовима Војске Србије није била одговарајућа, кадровска политика у Војсци Србије није у надлежности Генералштаба.

Она мора постати аутономна и треба је изузети из кадровске политике Министарства одбране. Немамо ни систем лонгитудиналног оцењивања припадника војске, што је главна подлога за каријерни развој. Проблематичан је и одлив стручног кадра, повећање просечне старости подофицира, премало здравог такмичења међу потенцијалним кандидатима за напредовање, питање хоризонталне мобилности подофицира у јединицама. Сведоци смо самоискључивања војне униформе из јавног живота. Имамо проблем попуњености формацијских места у јединицама.

Ту је и питање овлашћења Генералштаба на уском, војностручном, подручју, проналажење правог односа између централизације и децентрализације система логистике, пребрзо и криминално отписивање сложених борбених система као „неперспективних”, уништавање ПВО ракета и тенкова Т-55, продаја два модерна миноловца класе „нештин” приватнику за кафиће на води.

Евидентна је предимензионираност цивилне контроле над војском и губитак професионалне аутономије војног система, запостављање обуке резервног састава, неукључивање резервног састава у мировне операције у свету, различитост кадровских скупина у Војсци Србије и проблем компатибилности њихових професионалних култура, система вредности и етике, проблем запошљавања профи војника по истеку уговора…

Сви ми који мислимо да су то проблеми, по бившем министру, „конзервативни смо војни аналитичари”, а они који заврше месец дана курса – прања мозга у „Маршал центру” у Немачкој су, наравно, модерни војни визионари. Све Патон до Патона…

Командант Копнене војске Србије генерал Милосав Симовић је пре неколико дана, у интервјуу сајту „Српска историја”, на питање да ли треба увести обавезно служење војног рока, одговорио: „То је спас за Војску Србије, то сам говорио и раније. Осим профи војника требају нам и војници на редовном служењу војног рока, треба нам комбиновани систем попуне војске, то је најбоље решење за нас.”

(Политика)

KOMENTARI9 коментара

 1. Velika Metla says:

  Да у Србији има Срба "досовци"би робијали дууууууууге робије,и сва имовина би им била конфискована,а породице избачене на улицу,па нека се сами сналазе,као што се сналази 99% Србије! После њих ови "есенесовски"ссмрадови на исти начин! То ће бити могуће САМО ОНДА када у Србији буду живели Срби,а не дефетисти и кукавице! До тада..........,Србијо,крепавај на ратама,за боље и ниси!

 2. Tomislav says:

  Da je i "B" od Boga u Srbiji, niko se od nas ne bi bavio huljoidnim karakterom jednog šutanovca i njemu sličnih. Da je i "B" od Boga u Srbiji, isti taj šutanovac (imena ovih i njemu sličnih lešinara obavezno pisati malim slovom) nikada ne bi bio predmet ozbiljne rasprave, već bi gulio pet doživotnih robija za sve one zločine koje je počinio prema Srbima i Srbiji. Da je i "B" od Boga u Srbiji, svi bi se bavili suštinom našeg života a ne posledicama diktature varvaroidnih mediokriteta čiji je jedini smisao postojanja da u život oko sebe unesu haos i destrukciju. Poslednji vrisak ljudskog morala ogleda se i u tome da jedan Lazanski komentariše zločine tamo nekih šutanovaca, a ja na sve to još pišem i komentar na jedan takav tekst. Gospodine, Lazanski, obojica moramo priznati da smo poraženi do posledjeg atoma života, kada je predmet naše pisanije jedan tako opskurni lik kao što je tamo,neki,izdajnički iznogud i neopevana kreatura bez elementarne ljudskosti. On je shvatio suštinu života u ovom nevremenu etičke onanije - njegov bog novca stvorio je od njegove gnjidolike duše obrazac za našu, sveukupnu, biološku propast. ...I, priznajem, stidim se što nisam odoleo napisati ovaj beznačajni komentar!!! Gospodine, Lazanski, previše smo značaja dali ovoj ukletoj, prokletoj i obezljuđenoj mrcini!

  • Velika Metla says:

   Томислав,знаш како? Овак Лазански не пише ово зато што се брине за Србију,него да задовољи ниске страсти србског народа! Јер се овај слуђени народ задовољава с тиме што се САМО пише о овим окорелим несојима,типа шутановац и остали досовски смрадови,сви редом! Уместо да их тај народ осуди и пресуди им,нећеш веровати својим очима сам видео и ушима чуо како за њега народ каже "способан био"! Е то је овај народ! Зашто онда не би велики број појединаца искористио и окористио се поред таквог народа? Још поготово када виде да ама баш никакве последице не сносе!

   • Trade Mark says:

    A ti si stručnjak je.alo majku. Dosadan si sa tvojim komentarima a pre svega neobrazovan i primitivan. Kada sam sebe nazoveš “Velika metla” šta drugi treba da misle o tebi!?

   • ralence says:

    Како је бивши Министар одбране Шутановац по неком страном диктату могао да уништава Војну опрему и сече и топи тенкове и друга оруђа у Смедеревској топионици. Зар је ДОС био толико јак да је могао против правно да уништава Српску Војску. Где је ту био Закон,Устав и сви ти високи официри да зауставе то безумље од групе плаћеника и неСрба.

 3. Zoran says:

  Ma ti si veci strucnjak od njega, NOVINARU.

 4. Soldat says:

  Respekt za tekst gospodina Lazanskog samo je zaboravio da osim bivšeg ministra odbrane pomene i sadašnjeg abortusa baba jule. Nikad gora ekipa imbecila na vlasti. Premijerka lezbejka,ministar odbrane fetus Džedaja... Prosto i jednostavno...za ministra odbrane postavite bivšeg komandosa kao Izraelci i dajte mu odrešene ruke. Podignite plate na 1000€ minimum po vojniku i uvedite rigoroznu selekciju i obuku i eto vojiske za godinu dana,respektabilne,elitne i sposobne. Sada kada se slikaju naši oficiri,podoficiri i vojnici izgledaju kao da su dijabetičari svi pregojeni. Znači dva tri puta godišnje testovi pa ako ne prodje ne potpisuje nov ugovor. Policija još gora kao prasići. Mora tu da se menja sve iz korena,počev od predsednika države koji je zgadio život u Srbiji. Ono malo profesionalnih vojnika koji su i vredeli nešto su pobegli u inostranstvo i služe pri Legiji stranaca,pri bezbednosnim firmama i raznim oružanim formacijama po svetu za ogromne pare a ne za platu od 35000 din mesečno i 150 din terenskom dnevnicom. Gospodo ako hoćete vojisku,vi onda platite!!!

  • Dr says:

   Elitne jedince podlezu strogoj selekciji i proveri sastava,medjutim,ne treba biti Rokosovski da se zna sledece:ljudi udju u neke godine i tad nisu za olimijskunormu ali su vrhunskikadrovi,dalje,sve je zahtevnija tehnicka pismenost vojnika,e to ovi "snagatori" ne umeju,nije Bog dao svima pamet...Bez TO Srbija je slaba i meka kao pamuk,ne treba se lisavati proverenih obrazaca,nasi "oslobodioci" se ponasaju gore,daleko gore od onih koje su nasledili...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u