ЛАЗАНСКИ ОДБРУСИО БИВШЕМ МИНИСТРУ ОДБРАНЕ: Они који заврше месец дана прања мозга у „Маршал центру“ су војни визионари

LAZANSKI ODBRUSIO BIVŠEM MINISTRU ODBRANE: Oni koji završe mesec dana pranja mozga u „Maršal centru“ su vojni vizionari

22 jula 2018

Piše: Miroslav Lazanski

„Bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac duboko me je razočarao. Javio se tekstom na ovim stranicama optužujući sve one koji smatraju da u Srbiji treba vratiti obavezno služenje vojnog roka, tekstom prepunim opštih fraza, dociranja i jeftinog moraliziranja. Čitajući ono što je napisao nisam siguran je li bio ljut, ili samo neispavan?“Naime, bivši ministar odbrane kaže kako smo „svedoci nametanja, veštački kreirane, kampanje uvođenja obaveznog služenja vojnog roka, a na osnovu netransparentnih i nepotpunih istraživanja”. Molim da mi se javi na osnovu kojih je to „transparentnih i potpunih istraživanja” svojevremeno suspendovano služenje obaveznog vojnog roka? Preporuka, ili naređenje NATO-a?

Navodi dalje bivši ministar kako „poslanici partije na vlasti, bez ikakve tehno-ekonomske analize koja bi ukazala na racionalnost i održivost bezbednosnog rešenja, populistički zagovaraju uvođenje obaveznog vojnog roka i kreiranje nefunkcionalne stajaće vojske, verovatno sa nostalgičnim sećanjem na vreme hladnog rata i uticajem koju je JNA ispoljavala u društvu”.

Koliko znam, „stajaća vojska” je i potpuno profi vojska, a bivšem ministru odbrane ne priliči da kao pristojan i liberalni Srbin insinuira mračne nostalgične fiksacije na hladni rat. Pogotovo nema smisla da sve one koji misle da treba vratiti obavezno služenje vojnog roka proglašava „korpusom nacionalistički opredeljenih birača”. To je već bezobrazluk.

Bivši ministar zna „da konzervativni politički, vojni i medijski krugovi koriste fingirana istraživanja javnog mnjenja kako bi ponovno uznemirili javnost o aktuelnim bezbednosnim pretnjama, i da bi uvođenje obaveznog vojnog roka imalo i posledicu na stimulaciju odlaska mladih iz zemlje”. Ko je to i gde izmerio?

Ipak, bivši ministar je u jednoj stvari u pravu, „pri razmatranju modela, organizacije i brojnosti snaga odbrane moramo uzeti u obzir procenu stanja u okruženju i potencijalnih i stvarnih bezbednosnih izazova, rizika i pretnji, opredeljenost za kolektivni sistem bezbednosti, ili oslonac na sopstvene resurse”. No, on namerno ignoriše činjenicu da je Srbija izabrala vojnu neutralnost, a da je model vojske, dok je on bio ministar odbrane, izdiktiran od strane NATO-a.

To je koncept odbrane zemlje koja je već u NATO-u, koja uživa kolektivnu bezbednost alijanse. Da je Srbija članica NATO-a, razumeo bih takva razmišljanja bivšeg ministra. Ali, njegov je problem što oko 80 odsto građana ove zemlje ne želi Srbiju u NATO-u, a on tu činjenicu očito ne želi da prihvati.

Mi smo za vreme bivše vlasti „reorganizovali” vojsku tako da samo jedna brigada „pokriva” celu Vojvodinu, brigada nam je najveća operativna jedinica, to je NATO koncept trupa za intervencije, broj „profi” vojnika je minimalan i ne obezbeđuje da se brani cela teritorija Srbije. Pet brigada kopnene vojske brani Srbiju…

U prošlosti je previše bilo kopiranja NATO rešenja: funkcija „prvog podoficira”, reorganizacija Generalštaba po američkom modelu, pri čemu se nije išlo i na niže nivoe, rezervni sastav da i ne spominjem. Zatim, tu je i mala strukturna diversifikacija jedinica Vojske Srbije, zapostavljanje teritorijalnog na račun manevarskog načela organizacije operativnih sastava, alokacija finansijskih sredstava među vidovima Vojske Srbije nije bila odgovarajuća, kadrovska politika u Vojsci Srbije nije u nadležnosti Generalštaba.

Ona mora postati autonomna i treba je izuzeti iz kadrovske politike Ministarstva odbrane. Nemamo ni sistem longitudinalnog ocenjivanja pripadnika vojske, što je glavna podloga za karijerni razvoj. Problematičan je i odliv stručnog kadra, povećanje prosečne starosti podoficira, premalo zdravog takmičenja među potencijalnim kandidatima za napredovanje, pitanje horizontalne mobilnosti podoficira u jedinicama. Svedoci smo samoisključivanja vojne uniforme iz javnog života. Imamo problem popunjenosti formacijskih mesta u jedinicama.

Tu je i pitanje ovlašćenja Generalštaba na uskom, vojnostručnom, području, pronalaženje pravog odnosa između centralizacije i decentralizacije sistema logistike, prebrzo i kriminalno otpisivanje složenih borbenih sistema kao „neperspektivnih”, uništavanje PVO raketa i tenkova T-55, prodaja dva moderna minolovca klase „neštin” privatniku za kafiće na vodi.

Evidentna je predimenzioniranost civilne kontrole nad vojskom i gubitak profesionalne autonomije vojnog sistema, zapostavljanje obuke rezervnog sastava, neuključivanje rezervnog sastava u mirovne operacije u svetu, različitost kadrovskih skupina u Vojsci Srbije i problem kompatibilnosti njihovih profesionalnih kultura, sistema vrednosti i etike, problem zapošljavanja profi vojnika po isteku ugovora…

Svi mi koji mislimo da su to problemi, po bivšem ministru, „konzervativni smo vojni analitičari”, a oni koji završe mesec dana kursa – pranja mozga u „Maršal centru” u Nemačkoj su, naravno, moderni vojni vizionari. Sve Paton do Patona…

Komandant Kopnene vojske Srbije general Milosav Simović je pre nekoliko dana, u intervjuu sajtu „Srpska istorija”, na pitanje da li treba uvesti obavezno služenje vojnog roka, odgovorio: „To je spas za Vojsku Srbije, to sam govorio i ranije. Osim profi vojnika trebaju nam i vojnici na redovnom služenju vojnog roka, treba nam kombinovani sistem popune vojske, to je najbolje rešenje za nas.”

(Politika)

KOMENTARI9 komentara

 1. Velika Metla says:

  Da u Srbiji ima Srba "dosovci"bi robijali duuuuuuuuge robije,i sva imovina bi im bila konfiskovana,a porodice izbačene na ulicu,pa neka se sami snalaze,kao što se snalazi 99% Srbije! Posle njih ovi "esenesovski"ssmradovi na isti način! To će biti moguće SAMO ONDA kada u Srbiji budu živeli Srbi,a ne defetisti i kukavice! Do tada..........,Srbijo,krepavaj na ratama,za bolje i nisi!

 2. Tomislav says:

  Da je i "B" od Boga u Srbiji, niko se od nas ne bi bavio huljoidnim karakterom jednog šutanovca i njemu sličnih. Da je i "B" od Boga u Srbiji, isti taj šutanovac (imena ovih i njemu sličnih lešinara obavezno pisati malim slovom) nikada ne bi bio predmet ozbiljne rasprave, već bi gulio pet doživotnih robija za sve one zločine koje je počinio prema Srbima i Srbiji. Da je i "B" od Boga u Srbiji, svi bi se bavili suštinom našeg života a ne posledicama diktature varvaroidnih mediokriteta čiji je jedini smisao postojanja da u život oko sebe unesu haos i destrukciju. Poslednji vrisak ljudskog morala ogleda se i u tome da jedan Lazanski komentariše zločine tamo nekih šutanovaca, a ja na sve to još pišem i komentar na jedan takav tekst. Gospodine, Lazanski, obojica moramo priznati da smo poraženi do posledjeg atoma života, kada je predmet naše pisanije jedan tako opskurni lik kao što je tamo,neki,izdajnički iznogud i neopevana kreatura bez elementarne ljudskosti. On je shvatio suštinu života u ovom nevremenu etičke onanije - njegov bog novca stvorio je od njegove gnjidolike duše obrazac za našu, sveukupnu, biološku propast. ...I, priznajem, stidim se što nisam odoleo napisati ovaj beznačajni komentar!!! Gospodine, Lazanski, previše smo značaja dali ovoj ukletoj, prokletoj i obezljuđenoj mrcini!

  • Velika Metla says:

   Tomislav,znaš kako? Ovak Lazanski ne piše ovo zato što se brine za Srbiju,nego da zadovolji niske strasti srbskog naroda! Jer se ovaj sluđeni narod zadovoljava s time što se SAMO piše o ovim okorelim nesojima,tipa šutanovac i ostali dosovski smradovi,svi redom! Umesto da ih taj narod osudi i presudi im,nećeš verovati svojim očima sam video i ušima čuo kako za njega narod kaže "sposoban bio"! E to je ovaj narod! Zašto onda ne bi veliki broj pojedinaca iskoristio i okoristio se pored takvog naroda? Još pogotovo kada vide da ama baš nikakve posledice ne snose!

   • Trade Mark says:

    A ti si stručnjak je.alo majku. Dosadan si sa tvojim komentarima a pre svega neobrazovan i primitivan. Kada sam sebe nazoveš “Velika metla” šta drugi treba da misle o tebi!?

   • ralence says:

    Kako je bivši Ministar odbrane Šutanovac po nekom stranom diktatu mogao da uništava Vojnu opremu i seče i topi tenkove i druga oruđa u Smederevskoj topionici. Zar je DOS bio toliko jak da je mogao protiv pravno da uništava Srpsku Vojsku. Gde je tu bio Zakon,Ustav i svi ti visoki oficiri da zaustave to bezumlje od grupe plaćenika i neSrba.

 3. Zoran says:

  Ma ti si veci strucnjak od njega, NOVINARU.

 4. Soldat says:

  Respekt za tekst gospodina Lazanskog samo je zaboravio da osim bivšeg ministra odbrane pomene i sadašnjeg abortusa baba jule. Nikad gora ekipa imbecila na vlasti. Premijerka lezbejka,ministar odbrane fetus Džedaja... Prosto i jednostavno...za ministra odbrane postavite bivšeg komandosa kao Izraelci i dajte mu odrešene ruke. Podignite plate na 1000€ minimum po vojniku i uvedite rigoroznu selekciju i obuku i eto vojiske za godinu dana,respektabilne,elitne i sposobne. Sada kada se slikaju naši oficiri,podoficiri i vojnici izgledaju kao da su dijabetičari svi pregojeni. Znači dva tri puta godišnje testovi pa ako ne prodje ne potpisuje nov ugovor. Policija još gora kao prasići. Mora tu da se menja sve iz korena,počev od predsednika države koji je zgadio život u Srbiji. Ono malo profesionalnih vojnika koji su i vredeli nešto su pobegli u inostranstvo i služe pri Legiji stranaca,pri bezbednosnim firmama i raznim oružanim formacijama po svetu za ogromne pare a ne za platu od 35000 din mesečno i 150 din terenskom dnevnicom. Gospodo ako hoćete vojisku,vi onda platite!!!

  • Dr says:

   Elitne jedince podlezu strogoj selekciji i proveri sastava,medjutim,ne treba biti Rokosovski da se zna sledece:ljudi udju u neke godine i tad nisu za olimijskunormu ali su vrhunskikadrovi,dalje,sve je zahtevnija tehnicka pismenost vojnika,e to ovi "snagatori" ne umeju,nije Bog dao svima pamet...Bez TO Srbija je slaba i meka kao pamuk,ne treba se lisavati proverenih obrazaca,nasi "oslobodioci" se ponasaju gore,daleko gore od onih koje su nasledili...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *