ЛАЗАНСКИ ОПЛЕО ПО ХРВАТСКИМ ИСТОРИЧАРИМА: Хрвоје Класић и Хрвати хоће да промене историју, али заборављају…

LAZANSKI OPLEO PO HRVATSKIM ISTORIČARIMA: Hrvoje Klasić i Hrvati hoće da promene istoriju, ali zaboravljaju…

5 maja 2019

Piše: Miroslav Lazanski

Gledao sam ovih prazničnih dana malo televizije dragih nam suseda. Pa tako, na HRT 4 nabasah na emisiju koja se bavi revizijom istorije na prostorima bivše SFRJ. Gost je bio uvaženi zagrebački profesor, istoričar dr Hrvoje Klasić. Povod je bila navodna ideja nekih krugova da se u Beogradu podigne spomenik Slobodanu Miloševiću. Iako mislim da bi se taj spomenik, pre svega, trebao podići u Zagrebu.Iako se uvaženi profesor Klasić svojski trudio da ostavi bar privid objektivnosti, iako je malo, onako ovlaš, opalio i po svojima, ipak je zaključak bio da su za sve nesreće, tragedije i ratove na prostorima bivše SFRJ krivi Srbi i Srbija. Tako reče profesor Klasić „da je Srbija vodila četiri rata i sve ih izgubila”. Neverovatno, pa rat u Sloveniji nije vodila Srbija, već JNA, u kojoj su tada bili i Hrvati i kao oficiri i kao podoficiri i vojnici. Rat u Hrvatskoj nije vodila Srbija, već Srbi, građani Hrvatske, koji su se pobunili jer im je nova vlast u Hrvatskoj servirala ikonografiju NDH 1941–1945. Zar nije Stipe Mesić u retkom nastupu iskrenosti rekao „kako je HDZ svojom pogrešnom politikom 1990–1991. godine antagonizirao Srbe u Hrvatskoj protiv nove vlasti”. Rekao je, samo što to niko u Hrvatskoj ne sme da ponovi. Rat u BiH Srbi nisu izgubili, dobili su 49 odsto teritorije celokupne BiH. Rat na Kosovu smo politički izgubili, ali naša vojska izašla je s Kosova neporažena. Pravno gledano, kada ste poraženi, onda ste razoružani i idete u zarobljeništvo. Naša vojska napustila je Kosovo s celokupnim naoružanjem, u potpunom vojničkom redu i poretku. Naravno, to nije pobeda, ali nije ni vojnički poraz.

Elem, uvaženi profesor Klasić dotakao se i ratnih zločina, pa je tako spomenuo „da se na Ovčari dogodio ratni zločin kao i u Jasenovcu”. Ne znam šta je trebalo uvaženom profesoru da te zločine stavi u bilo koju korelaciju. Jeste da je zločin uvek zločin, ali porediti Jasenovac i Ovčaru jeste bestidno omalovažavanje žrtava Jasenovca, po načinu ubijanja najmonstruoznije fabrike smrti na tlu Evrope otkada se pamti istorija. Razočarao me je profesor Hrvoje Klasić i stavom o reviziji istorije. Po njemu je u Srbiji izvršena službena revizija četništva zbog sudske odluke oko Draže Mihailovića. Uvaženi profesor, naravno, nije pravnik, ali da se malo udubio u sudsku odluku uvideo bi da se odluka suda nije odnosila na prirodu četničkog pokreta, već na sudski postupak tokom suđenja Draži Mihajloviću. Doduše, neki bi rekli – nije šija nego vrat…

Šta ćemo s Blajburgom i službenim pokroviteljstvom hrvatske države na toj manifestaciji? Ko je u Blajburgu stradao? Ustaško-domobranska vojska koja se nije predala 9. maja 1945, kada je Nemačka kapitulirala. Od tog momenta, ta vojna formacija nije uživala nikakvu zaštitu shodno Ženevskoj konvenciji. Od tog momenta, svi koji su nastavili da pružaju otpor i nisu se predali 9. maja 1945. bili su po međunarodnom pravu odmetnici. I četnici i ustaše. Sve pripadnike Vermahta koji su nastavili otpor posle 9. maja 1945. Amerikanci i Britanci su streljali. Zato su Britanci i vratili deo pripadnika vojske NDH, koji su prvo stigli do njih, partizanima. Jeste nastavili otpor i posle 9. maja 1945? Jeste. E onda natrag odakle ste došli. Ili je Čerčil, zapravo, bio komunista, pa su Britanci zato tako postupili?

Istina, imao je profesor Klasić u nekim svojim stavovima sasvim solidnu podršku i od dvojice beogradskih istoričara, profesorke Dubravke Stojanović i profesora Milivoja Bešlina.

Sve u svemu, po njima za sve je bio kriv Slobodan Milošević. To što Milošević nije bio u političkom životu ni 1941, kada je Vermaht dočekan cvećem u Zagrebu, ni 1971, kada je „maspok” u Hrvatskoj krenuo kao generalna proba za ono što će se dogoditi 1991. godine, ma sve to nije važno. Jer, uvaženi istoričari bili su tada još deca. I nisu čitali, recimo VuS. Ne branim Miloševića, uostalom, kolega Milan Mišić i ja smo jedini novinari koji smo u vreme Miloševića svojevoljno otišli iz „Politike”, ali pripisivati Miloševiću, pa onda Srbima i Srbiji „zasluge” za sve nesreće na bivšim jugoprostorima nije ni pošteno, ni istorijski tačno. Bez obzira na doktorske titule.

Političke opsesije imaju svoje mesto na Balkanu. Odnosno, prebacih se na gledanje HRT 1, prenos sednice sabora u Zagrebu. Kada tamo, usred sabora napadi na predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Najtežim optužbama i rečima. Hrvati izgleda imaju kompleks Vučića, oni naprosto imaju opsesiju Vučića. Naime, i za sve njihove sadašnje probleme, on im je kriv. I, naravno, Srbija. Nikada u Parlamentu Srbije niti jedan predsednik Hrvatske nije napadan tako kako je napadan predsednik Srbije ovih dana u saboru Hrvatske. I niko da se zapita – Kako mislite, gospodo, da gradite dobrosusedske odnose, budućnost dve susedne države s takvom retorikom? Gde je tu pristojnost barem prema funkciji predsednika strane države, gde su tu evropski maniri?

(Politika)

KOMENTARI6 komentara

 1. rajko says:

  Revizija istorije je hrvatska redovna aktivnost. Istorijske verzije oni menjaju kao čarape, dnevno, a ponekad i češće, zavisno od aktuelnih političkih prilika. A što se tiče povike na murata manitog, to je samo hrvatski igrokaz. To isto su radili i oko Miloševića. Pravili su od njega monstruma, a sebe prikazivali kao nevine žrtve. Ništa novo pod kapom nebeskom. U suštini, njima murat ovakav kakav je savršeno odgovara. A što im ne bi odgovarao? Oko sebe je okupio sve sami hrvatsko-ustaški kadar i omogućio hrvatima da pljačkaju po Srbiji do mile volje. Zato će oni učiniti sve da ga zaštite od smenjivanja.

  • ralence says:

   Lazanski je dobar analitičar ali ponekad zaboravlja da riba smrdi od glave ali ne Hrvatske. Sada je u modi da najveće zločine učinjene u Evropi od Nacista ,Nemačka spoljnja politika i njeni prijatelji pokušavaju da izjednače sa žrtvama u exJugoslaviji i da krive Srbe i prebacuju krivicu na čitav Srpski Narod.Uskoro će Srbi da budu krivi i za Jasenovac,Kragujevac,Treblinku,Aušvic itd....U politici Srbi treba da budu veći zločinci negoNemci.

   • Saturnalije says:

    Tako je, KROmanjonska ropotarnica je samo rep nacizma ali po zločinima, pokvarenosti naroda i njegovom neobrazovanosti/zatupljenosti ne zaostaje za "glavom" tj.Nemačkom i germanima. Ali zlo je glupo i nosioc zla i sam nastrada usled svoje gluposti pre ili kasnije; posledice su NEMINOVNE jer zlo i glupost je samouništavajući; nemci su to osetili nekoliko puta, KROmanjonci nažalost nisu ranije jer ih je od posledica zaštitio drug tito i naš glupi kralj, međutim srećom oni sada upravo nestaju sa Balkana i ako se ovako nastavi, KROmanjonsku ropotarnicu će za 5-10 godina još samo penzioneri nastanjivati kao što je sada slučaj u Federaciji bih dok su u AP Vojvodini i Republici Srpskoj i oni još samo u tragovima prisutni.

 2. dijagnoza hrvat says:

  KROmanjonci odlaze u "ropotarnicu povijesti", kako je to tuđman demonstriro novi hrvacki, alanfordovski "jezik". Smešni kakvi jesu, u svojoj prezaduženosti, lažiranom kursu kojim su upetostručili nominalni iskaz bdp-a i svojih plata, bez ijedne svoje firme, jer najveća-Agrokor, je propala, a u toku je likvidacija brodogradnje, jer 3.Maj i Uljanik su im propali, u demografskom kolapsu i enormnoj emigraciji u kojoj prednjače čak i pred šiptarima i afrikancima, jer pali su na oko 3 mil.stanovnika u KROmanjoniji, u činjenici da su u međuvremenu usled takve demografije kakvu imaju sasvim nestali u AP Vojvodini i Republici Srpskoj, da su pred nestajanjem u Federaciji bih, TAKO SMEŠAN NAROD SMUŠENJAKA kakav su oni, bavi se ratnom terminologijom a rat je završio još pre 25 godina! Alo KROmanjonci, kauboji i NATO su vam dali "državu" kao '42.što vam je dao Hitler; kako niste uspeli onu da zadržite tako nećete ni ovu, ma koliko vi bili svesni toga i sa sebe skidate odgovornost za to.

 3. ara says:

  Dijagnoza,tu je Srbija onace im pomoci da stvore novu drzavu Nije prvbi put

  • ara says:

   Otplatiti ce im I dugove ako treba ni to ne bi bilo prvi put

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *