ЛАЗАНСКИ ОТКРИО ЊИХОВЕ ПЛАНОВЕ: Да ли ће бити америчке инвазије на Венецуелу? (ВИДЕО)

LAZANSKI OTKRIO NJIHOVE PLANOVE: Da li će biti američke invazije na Venecuelu? (VIDEO)

29 januara 2019

Pored toga što samoproglašenom „prelaznom predsedniku“ Venecuele Huanu Gvaidu nedostaju politički i pravni legitimitet, kao i novčana sredstva, nedostaje mu i moć. Zbog toga moć pokušava da nađe u vojsci.

U emisiji „Na nišanu Lazanskog“ diplomata, bivši ambasador SRJ u Meksiku Dušan Vasić sa Fakulteta za poslovne studije i pravo i Srđa Trifković, publicista i istoričar, razgovarali su o situaciji u Venecueli — hoće li venecuelanska vojska ostati verna predsedniku Maduru i da li je projekat državnog udara u Venecueli propao. Telefonom se iz Meksika javio Dejan Mihailović, profesor na Tehnološkom institutu Monterej.U tome što se i predsednik Maduro i samoproglašeni „prelazni predsednik“ Huan Gvaido obraćaju vojsci, prema Vasićevim rečima, nema ničeg čudnog.

„Samoproglašeni vršilac dužnosti predsednika pokušava da nadoknadi ono što mu nedostaje. Nedostaje mu politički legitimitet, pravni legitimitet, nedostaju mu novčana sredstva i nedostaje mu moć. Gde traži moć? Pokušava da je nađe u vojsci. Zašto? Pa on nema neku veliku podršku. Kada pogledate broj demonstranata koji je izašao na ulice, pri čemu Maduro nije zabranio demonstracije, to je veoma mali broj u odnosu na 30 miliona stanovnika Venecuele“, kaže Vasić.

Vojska je u Venecueli tradicionalno na strani šefa države, dodaje on.

Prema Trifkovićevim rečima, situacija u Venecueli već je viđena na kijevskom Majdanu.

„Ovde imamo primer kako zapadni savremeni postmoderni svet funkcioniše u stvari po lenjinskom principu. Lenjinski princip je da je svaki čin opravdan i progresivan ukoliko doprinosi napretku proleterske revolucije i maršu progresa ka besklasnom društvu. Drugim rečima, ubistvo carske porodice i još dva miliona civila u građanskom ratu i sve ono što je Đeržinski radio sa Čekom, bilo je savršeno O.K. Na isti način, danas se u zapadnom svetu vrednuju ishodi, a ne procesi“, kaže Trifković.

Legalnost čina kojim se Huan Gvaido proglasio za predsednika Venecuele nije važna, jer vodi ishodu koji je na Zapadu željen, smatra on.

Činjenica koja Maduru ne ide u prilog, kaže Trifković, jeste to da je uticaj SAD u Latinskoj Americi bitno porastao u odnosu na prethodni period.

„Ne bih se uzdao da će oružane snage Venecuele ostati principijelne, čvrste i dosledne do kraja. Iskustvo sa latinoameričkim oružanim snagama govori da su to često i samoslužeće, na svoj način, oligarhijske grupe visokih oficira koji, na kraju balade, uvek procenjuju šta je za njih najbolje, a ne za naciju u celini“, smatra Trifković.

Od 32 ministarstava, koliko ima venecuelanska vlada, 12 je pod direktnom kontrolom vojske. Poslednje koje je prešlo pod njenu kontrolu je ministarstvo za naftu, što Vasić tumači time što je dokazano da je u tom ministarstvu bilo najviše korupcije.

Govoreći o tome hoće li venecuelanska armija nastaviti da podržava Nikolasa Madura, Dejan Mihailović podseća na prvi (neuspeli) pokušaj državnog udara u Venecueli, protiv pokojnog predsednika Uga Čaveza, aprila 2001.

„Vojska je u ono vreme bila prevrtljiva, da tako kažem. Međutim, kada je kasnije na videlo isplivala volja naroda, Čavez je pobedio i vratio se na mesto predsednika. Mislim da u ovom momentu ne postoje indicije u bilo kom delu elitnih jedinica Venecuele da se priklone samoproglašenom predsedniku. Mislim da će vojska ostati na strani ustava i predsednika Madura i mislim da je u tom kontekstu nerealno da dođe do nekog državnog udara koji bi prouzrokovao krvoproliće, masovno nasilje na ulicama i tako dalje“, kaže Mihajlović.

Sagovornici Miroslava Lazanskog kategorički tvrde da američka vojna intervencija na Vanecuelu ne dolazi u obzir. Amerika više voli da koristi proksije, kaže Trifković.

„U ovom trenutku ne verujem da će biti bilo kakvog pokušaja direktne ili indirektne vojne intervencije, jer upravo je to ono što bi Maduru definitivno išlo naruku“, kaže on.

Amerika će, predviđa Vasić, pokušati da nekog drugog gurne u intervenciju ili će pustiti Gvaida da pokuša da za svoje ciljeve pridobije vojsku.

(Sputnjik)

KOMENTARI15 komentara

 1. Velika Metla says:

  Laza i njegove analize..............! Ajde bre,pa ni "dosovci"nisu imali uporište u narodu,pa su ipak opljačkali Skupštinu,i zaseli na čelo Srbije pljačkajući je do iznemoglosti! A posle njih sekta "sns" nastavila istim tempom! Ni u Ukrajini,ni u Avganistanu,ni u Iraku,ni u Libiji,ni u Makedoniji,ni u Srbiji......,nigde,nisu ovi kasnije montirani imali podršku ali su ipak zavladali uz pomoć i novac nacista američkih!

  • padre says:

   U članku baši nema mnogo govora o "narodu", nego vojsci, koja je glavni faktor u Južnoj Americi!

 2. Vladimir Monomah says:

  Problem je sto su anglo USrA nacisti targetirali najveće svjetsko naftonosno polje kao svoje i u stanju su da pokrenu strasan rat jer se ovog plijena i to u "svom dvoristu" neće nikad odreći, države koje sljede ovu otimacinu takođe imaju isti naci-citaj ubilacki- bekgraund.

 3. Milan says:

  Tačno je da Huan Gvajdo nema moć, ALI MRTAV GVAJDO IMA IZUZETNU VREDNOST. Mrtav Gvajdo može da posluži kao dobar povod za početak vojne intervencije SAD protiv Venecuele. Amerikanci čak mogu sami da smaknu svog štićenika i uzdanicu Huana Gvajda i da optuže da su to uradile snage lojalne Maduru; eto i na taj način mogu da naprave dobar povod za početak vojne intervencije protiv Venecuele. Amerikanci su na ovome dugo radili, sad su krenuli u još konkretniju akciju sa ciljem da konačno svrgnu Madura i to naočigled celog sveta i sad neće koristiti kočnice. Cilj je preuzimanje cele zemlje i nafte.

  • Slobodanka says:

   Gvajdo ima novac! Vlasti SAD su dale šefu opozicionog parlamenta Venecuele Huanu Gvaidu pristup računima vlade zemlje u američkim bankama, navodi se u saopštenju Stejt departmenta. Državni sekretar Majk Pompeo je 25. januara potvrdio pravo privremenog predsednika Venecuele Huana Gvaida da dobije i kontroliše određenu imovinu nad računima vlade Venecuele ili Centralne banke Venecuele koja se čuva u Federalnoj rezervnoj banci i u drugim bankama.

 4. Roy says:

  Maduro isto radi za Cioniste. Sve onako smurlav i smlacen dobro igra igru. Da nije igrac cionista on bi naredio opsti napad na opoziciju i samoproglasenog predsjednika i pobio ta govna sto prije jer vreme radi protiv njega. On sad kao drzi pat poziciju i laje okolo, preti i nista konkretno ne preduzima. Sa tim odugovlacenjem rasce nezadovoljstvo medju narodom, NATO ce dovuci vojsku za napad, svijet ce nasjesti na zapadnjacku propagandu i kad pocne napad na Venecuelu niko vise nece obracati paznju na tu vijest i svima dosaditi, jer svako ima svojih problema.

 5. Zoran says:

  Pa ko izlazio na proteste 5. oktobra? Ko je Dzo bagerista? Narod isto hteo promene.

  • Pera says:

   Pa zar mu i ime ne kazuje ko je on ? Potplaceni izdajnici i zombirana goveda. Pa zar je posle 20 godina ostalo jos nejasnoca ?

   • Zoran says:

    Pa naravno, po imenu oterqas coveka u zatvor jer izdajnik.

 6. marko says:

  stvar je u tome da huan gvardo izmisljeni presednik nema broj mase nema oruzje jer venecuelea kao nekad bivsa sfrj ne dozvoljava prodaj u oruzja u pradavaonicama oruzja imaju je samo vojska i policija da je obrnuto sigurno bih ovaj huan s kolumbijskim pripadnicima kojih ima u venecueli izazvao gradjanski rat i to je dobro da ne moze .NATO CE POKUSATI PREKO KOLUMBIJE UB ACITI KAO U sIRIJI TERORISTE ALI VENECUELA IMA JAKU VOJSKU I TESKO DA CE PROCI GRANICU. PLAN UNSITENJA VENECUELE NECE PROCI

 7. samostalan says:

  Dobro velis.

 8. Milan says:

  KLJUČNO JE SAČUVATI MADURA, DA NE PROĐE KAO GADAFI. Moč u vidu novca oduzimaju oni već i Maduru. Džon Bolton saopštio je saopštio je da su uveli sankcije protiv Venecuele, protiv PDVSA državne naftne kompanije,, Zabranjeno je dalje poslovanje sa tom firmom i Vašington je blokirao njene aktive u vrednosti 7 milijardi dolara, a preko onemogućenih isporuka nafte napraviće joj štete još u vrednosti oko 11 milijardi dolara. Prethodno je Engleska banka odbila da vladi Venecuele vrati njene zlatne poluge u vrednosti 1,2 milijarde dolara. Dakle Vašington i London oteli su Venecueli ukupno 8,2 milijarde dolara. Ne treba sumnjati da će upravo tim novcem finansirati pobunu - rušenje Madurove vlasti. ... A vodja pobune - Huan Gvajdo on je trenutno u ambasadi Kolumbije u Karakasu. Madurov problem je [to ga ne sme silom isterati iz te rupe , a ne sme ni da prisili američke diplomate da idu kući, jer sve to samo bi ubrzalo američku vojnu agresiju koja bi NAJVEROVATNIJE počela višednevnim bombardovanjem i raketiranjem. ... VENECUELI TREBA POMOĆ RUSIJE I KINE, FINANSIJSKA, VOJNA, HUMANITARNA. v Više u tekstu: "Gadafi se nije držao dovoljno dugo da dočeka pomoć, Asad – jeste, hoće li i Maduro? 29-01-2019

 9. Milan says:

  Po proceni moskovskog geopolitičara Rostislava Išćenka, puzeći prevrat u Venecueli može zaustaviti samo sila dovoljna da „paralizuje ono što čine zapadne zemlje“. Ključnu ulogu u tome imaće armija Venecuele kojoj hipotetički vojnu pomoć mogu pružiti samo Rusija i Kina, ali njen geografski položaj unapred isključuje ponavljanje „sirijskog scenarija“. Pogotovo što je cela Venecuela pod kontrolom američke ratne mornarice, a Pentagon može lako zasvesti i vazdušnu blokadu te zemlje. Išćenko zato naglašava: „Moguć je, naravno, i proboj te blokade, ali bi to stvorilo situaciju sličnu poznatoj karipskoj krizi. Dve supersile našle bi se na ivici direktnog vojnog sudara. Zato spoljna vojna podrška Maduru mora biti ograničena, a SAD sa teritorije Kolumbije mogu u Venecuelu ubacivati neograničeni broj najamnika“. Zato će sve presudno zavisiti od spremnosti venecuelanske armije i držanja većine naroda. Išćenko je uveren da će Moskva i Peking naći načina da indirektno odgovore na agresiju Zapada protiv Venecuele. ... Iz teksta: "Gadafi se nije držao dovoljno dugo da dočeka pomoć, Asad – jeste, hoće li i Maduro?" . ... Išćenko je samo analitičar i sigurno ne može da pretpostavi šta hoće ili neće u slučaju Venecuele preduzeti rusko vođstvo, možemo samo da pročitamo njegovo mišljenje.

 10. Slobodanka says:

  Huan Gvajdo sedi zaštićen u ambasadi Kolumbije u Karakasu u Venecueli i čeka da Amerikanci i Kolumbijci odrade posao. Zatim bi ljega marionetu posadili na vlast, a preko koliko leševa, i njemu bi sve to prijalo? OPASNIJE JE PO VENECUELU, NEGO ŠTO SMO DOSAD MOGLI DA SAZNAMO! Nije slučajno Bolton na konferenciji za štampu kao nespretno otkrio onaj zapis o 5.000 američkih vojnika za Kolumbiju, a tamo posebno mogu da angažuju i plaćenike, pa još vojsku Kolumbije. Sve to što je Bolton bilo rekao bilo otkrio je pretnja. Zatim posle pretnji na toj konferenciji Bolton je pozvao armiju Venecuele da pređe na stranu opozicije i da omogući „mirnu, demokratsku i ustavnu predaju vlasti“. OVO IPAK GOVORI DA OČEKUJU LAKŠI SCENARIO ZA NJIH SMRADERE, DAKLE IPAK SE BOJE DA LI ĆE USPETI DA OSVOJE VENECUELU. BOŽE POMOZI!

 11. Pera says:

  U clanku stoji da taj izdajnik nema sredstava. Jel je to neko zezanje. Pa zar demonkrati na celu sa najvecim izdajnikom srpskog naroda u istoriji, djindjicijem, nije imao sredstava koliko su hteli. Sta je tesko cionistima da ostampaju u federalnim rezervama par milijarde dolara da podmazu izdajnike ? Jel su popovicu kupili ostrvo za nagradu !?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *