ЛАЗАНСКИ ОТКРИО ОНО О ЧЕМУ ЋУТЕ ЗАПАД И ДРУГОСРБИЈАНЦИ: Србија са Русијом вежба на С-400, а са НАТО-ом у чамцима (ВИДЕО)

ЛАЗАНСКИ ОТКРИО ОНО О ЧЕМУ ЋУТЕ ЗАПАД И ДРУГОСРБИЈАНЦИ: Србија са Русијом вежба на С-400, а са НАТО-ом у чамцима (ВИДЕО)

13 септембра 2019

Обука припадника Војске Србије на систему С-400 у Русији, посета кинеске делегације на највишем нивоу у историји војних односа Београда и Пекинга, смена још једног америчког саветника за националну безбедност, оптужбе да Русија жели да Балкан постане нестабилан теме су о којима смо причали с новим амбасадором Србије у Русији Мирославом Лазанским.

У Астрахану на југу Русије у току су прве заједничке вежбе припадника противваздушних одбрана Русије и Србије. Учествују ваздушне јединице и противракетне јединице, као и радио-техничка служба. Припадници Војске Србије обучаваће се и на ракетним системима С-400 и ракетном систему земља-ваздух „Панцир-С“.„Панцир“ за Лазанског није био новост, али вежбање на С-400 јесте.

„Ако сте добро пратили последњи сусрет председника Путина и Вучића могли сте да видите размену погледа када је било речи о трансферу руског оружја у Србију и могли сте да закључите да се ’нешто крупно иза брда ваља‘, али то тада нису желели да објаве. На том систему су иначе могли да се обучавају припадници других држава у које Руси имају велико поверење, а на комерцијалној основи Турци. То је велики израз поверења Русије према Србији и још један доказ добрих односа две земље“, нагласио је нови амбасадор Србије у Русији.

Квалитет на страни Русије

Пре Астрахана Војска Србије учествовала је и на тактичкој вежби са бојевим гађањем заједно са јединицама Западног војног округа Оружаних снага Руске Федерације. Лазански открива да су припадници наших војних снага отишли и вратили се у руским авионима. Он наглашава да Србија са НАТО-ом има већи број вежби, али не таквог квалитета.

„Када је у питању билатерала, са Бугарима вежбамо гађање ПВО системима циљеве у ваздушном простору на полигону Шабла, јер такав полигон немамо у Србији. Са Румунима имамо билатералу када су у питању неке ваздухопловне вежбе и контрола ваздушног простора, а заједно са њима и Мађарима вежбамо спасавање људи чамцима у елементарним непогодама, док са припадницима САД имамо само проигравање мировних мисија. Дакле, квалитет војне сарадње са Русијом је у војном смислу далеко већи него са Алијансом, јер вежбамо праве борбене операције“, истиче Лазански.

Поред сарадње са РФ, Србија има одличне односе и са Народном Републиком Кином. Пет дана трајала је посета на највишем нивоу кинеске делегације Србији. Лазански наводи да је круна те посете интензивирање војних односа, потврђивање добре политичке и продубљивање економске сарадње.

„Не треба сметнути ни чињеницу да је Кина је донирала Србији шездесетак комада инжињеријске војне опреме, као и велики број санитетских возила и гумених чамаца за речну флотилу“, рекао је амбасадор.

Западу ништа не промиче

Лазански каже да ће због овако добрих односа Србије са Кином и Русијом наша земља бити изложена протестима и притисцима западних политичара, али наглашава да Београд има добро објашњење — Србија је војно неутрална земља, неопходна нам је адекватна одбрана и можемо да купујемо наоружање од кога год желимо. Он сматра да је Србија и даље војно најсупериорнија земља бивше Југославије, док у региону не можемо да се меримо са Румунима, који су и економски јачи.

Палмерова оптужба

Специјални изасланик државног секретара САД за Западни Балкан Метју Палмер, према речима амбасадора Лазанског, наставља матрицу својих претходника.

„Ако Палмер у старту каже да се Русија овде меша како би изазвала хаос, ја не знам на основу којих аргумената он заснива такав став. Волео бих да он то аргументује. Посебно је занимљив други део изјаве да је циљ САД да све земље Балкана уђу у евроатлантску заједницу, а ми смо јасно ставили до знања да смо војно неутрални и да не треба поистовећивати Европску унију са евроатлантском заједницом. Уколико Палмер сматра да је овај простор нестабилан, јер Србија није у НАТО-у, онда је то неодговорно понашање једне светске суперсиле“, рекао је Лазански.

Иако су у Вашингтону свесни да су наши односи са Русијом нераскидиви, они ипак себе виде као силу и тако се и понашају, као каубоји, сматра наш саговорник и истиче да такво понашање не смеју да примене са Русијом и Кином, али ни са Северном Корејом.Помоћ у ставу према Косову

Све и да Србија призна независност Косова, притисак не би био смањен, из простог разлога што нас САД доживљавају као истурено одељење Русије на Балкану, уверен је Лазански.

„Ми смо једина бела раса у Европи која је припуцала на Американце 1999. године, сви други ратови водили су се у Азији или Јужној Америци“, објашњава наш саговорник.

Он додаје да Американци не могу да схвате ту врсту српске дрскости коју смо показали када смо им се војно супротставили, а не могу ни да схвате да међународно право треба да важи за све.

„Без руског лобирања не бисмо могли да остваримо да 13 земаља повуче признање независности Косова, а Москва и даље стоји уз нас и у Савету безбедности и у осталим међународним организацијама. Зато се и надам да Косово неће постати чланица Интерпола на наредном заседању у Чилеу“, рекао је Лазански.

Одлазак Болтона

Амерички председник Доналд Трамп отпустио је и трећег саветника за националну безбедност Џона Болтона због великих неслагања око Ирана, Венецуеле, Северне Кореје, Авганистана…. Амбасадор Лазански каже да Трамп очајнички жели да нађе неки спољнополитички успех којим би могао да „маше“ у предизборној трци, а питање је да ли му је Болтон то отежавао.

„Када гледате којим темпом се смењују државни секретари и саветници за националну безбедност онда нас више ништа не чуди. Смешно је и што су о тој оставци Трамп и Болтон комуницирали преко Твитера. То говори о озбиљности садашње америчке политике и то је просто необјашњиво“, напомиње наш саговорник.

(Спутњик)

KOMENTARI6 коментара

 1. Drwho says:

  Šta je "drugosrbijanac"? Ima li ko ovde da objasni ovu kovanicu koju koristi dotočni i ostali. Termin totalno sulud, kao i Lazanski. Jel to ono drugosrbijanac = izdajnik ili šta? Da li svi međusobno trebamo da vrebamo druge u potrazi za drugosrbijancima odnosno izdajnicima, isto kao Ilija Čvorović i Balkanskom špijunu. Istorija se čini mi se ponavlja. Ili je opet drugosrbijanac Srbin koji je došao iz Like, Bosne sa Kosova. Onda je to takođe jezivo zato što se tada opet delimo na one druge. Po toj logici je i Vučić drugosrbijanac jer su njegovi iz Čipuljića pored Bugojna, ili Zorana Mihajlović rođena u Tuzli. Srbijanac u ovoj kovanici me potseća na Hrvatski jezik u akciji. Gramatički bih razumeo da je recimo "drugosrbin" , jer ima nekog gramatičkog smisla. ali "drugosrbijanac" je tako nakaradno da nema smisla, ni gramatičkog ni smislenog. Lično mislim da je onaj koji kvalifikuje odtale da su "drugosrbijanci" ustvari pravi ne-srbijanac. Nit je odavde nit radi za ovu zemlju i narod.

  • Drax says:

   Hteo bih radije čuti da nam Rusi pomažu u otvaranju njihovih fabrika i pokretanju proizvodnje, nego sto nam pomažu u vojnim vezbama i naoruzavanju.

  • Zapadnjak says:

   Zar nije dovoljno što ste uveli termin "drugosrbijanci"?Sada bi po svemu sudeći trebalo uvesti i "drugo srbin".Kod vas dežurnih mrzitelja svega što neka osoba,bilo da je Srbin bilo da je bilo ko dobro uradi kad je u sprezi sa tekućom političkom garniturom vama je to prilika da takve osobe odmah istog trena vešate na stub srama ili nekakva druga vešala.Dr.Who,imate vi koga da vam objasni ko su ovi a ko su oni,ne treba vam Lazanski,pogledajte samo galeriju likova koja sebe naziva "pravim "srbima" pa će vam,u stvari vi to već tako dobro znate,samo je veliki bezobrazluk što to stavljate ljudima da čitaju a to samo govori kakav ste Vi pre svega čovek.Lazanski je,da vam i to kažem napravio dosta dobrog za svoju,moju,Vučićevu,Mihajlovićkinu Srbiju i za sve ljude koji s ponosom mogu kazati da im je Srbija majka i jedini dom.

  • Danilo says:

   Drugosrbijanci su populavpcija koja baštini politiku Čede Jovanoviċa,Đilasa,Čanka,podržava razne NVO tipa Bisrko,J.Miliċ,Kandiċ,oni koji se stide što su Srbi i čiji je delokrug djelovanja protiv Srbije.Kapiraš.

  • Mile says:

   „Druga Srbija“ pa otuda potiče drugosrbijanac. To su gradjaneri tj. kvazileta (lažna elita) iz kruga Beogradske dvojke. Oni tobože osudjuju nacionalističku ideologiju svog srpskog naroda, a zapravo su izvlakači. Zovu se i Gradjanska Srbija, te i time nastoje da sebe razdvoje i distanciraju od srpskih nacionalista, populista i militarističkih opcija. Razdvajali su se od "nacionalista" i od vladine opcije 1992 godine, kada je srpskom narodu van Srbije trebalo ozbiljno pomoći oni su kokodakali da su protiv rata i protv diktature. Ukratko egoisti koji smrde kao peta kolona, svi redom su eufili.

  • Slobodanka says:

   Majkom drugosrbijanštine smatra se stara komunistička prevejana lisica i nemoralna gadura Latinka Perović. Bila jedan od najvećih kritičara srpskog nacionalizma, pogotovo Slobodana Miloševića i njegovog režima. Tu političku matricu otvoreno je nazivala kulturom ubijanja koja je kriva za stradanja ne samo drugih, nego i Srba. • Često je naglašavala da Srbija ima potrebu za političarem koji će javno preuzeti odgovornost za zlodjela počinjena u bivšoj Jugoslaviji kako bi se pomoglo pomirenje sa susednim državama i sprečilo ponavljanje slične tragedije; • Čak i u bombardovanju Srbije od strane NATO trupa videla delom i srpsku krivicu: „To je opet pitanje politike koja je prizivala te bombe, (...) to je pitanje odbacivanja kompromisa da bi nakon toga usledile najteže konsekvence“, govorila je; • Bila među prvima u Srbiji koji su zločin u Srebrenici nazvali genocidom. KAO DA JOJ JE NATO I TATA I MAMA.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u