ЛАЗАНСКИ ОТКРИО ОНО О ЧЕМУ ЋУТЕ ЗАПАД И ДРУГОСРБИЈАНЦИ: Србија са Русијом вежба на С-400, а са НАТО-ом у чамцима (ВИДЕО)

LAZANSKI OTKRIO ONO O ČEMU ĆUTE ZAPAD I DRUGOSRBIJANCI: Srbija sa Rusijom vežba na S-400, a sa NATO-om u čamcima (VIDEO)

13 septembra 2019

Obuka pripadnika Vojske Srbije na sistemu S-400 u Rusiji, poseta kineske delegacije na najvišem nivou u istoriji vojnih odnosa Beograda i Pekinga, smena još jednog američkog savetnika za nacionalnu bezbednost, optužbe da Rusija želi da Balkan postane nestabilan teme su o kojima smo pričali s novim ambasadorom Srbije u Rusiji Miroslavom Lazanskim.

U Astrahanu na jugu Rusije u toku su prve zajedničke vežbe pripadnika protivvazdušnih odbrana Rusije i Srbije. Učestvuju vazdušne jedinice i protivraketne jedinice, kao i radio-tehnička služba. Pripadnici Vojske Srbije obučavaće se i na raketnim sistemima S-400 i raketnom sistemu zemlja-vazduh „Pancir-S“.„Pancir“ za Lazanskog nije bio novost, ali vežbanje na S-400 jeste.

„Ako ste dobro pratili poslednji susret predsednika Putina i Vučića mogli ste da vidite razmenu pogleda kada je bilo reči o transferu ruskog oružja u Srbiju i mogli ste da zaključite da se ’nešto krupno iza brda valja‘, ali to tada nisu želeli da objave. Na tom sistemu su inače mogli da se obučavaju pripadnici drugih država u koje Rusi imaju veliko poverenje, a na komercijalnoj osnovi Turci. To je veliki izraz poverenja Rusije prema Srbiji i još jedan dokaz dobrih odnosa dve zemlje“, naglasio je novi ambasador Srbije u Rusiji.

Kvalitet na strani Rusije

Pre Astrahana Vojska Srbije učestvovala je i na taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem zajedno sa jedinicama Zapadnog vojnog okruga Oružanih snaga Ruske Federacije. Lazanski otkriva da su pripadnici naših vojnih snaga otišli i vratili se u ruskim avionima. On naglašava da Srbija sa NATO-om ima veći broj vežbi, ali ne takvog kvaliteta.

„Kada je u pitanju bilaterala, sa Bugarima vežbamo gađanje PVO sistemima ciljeve u vazdušnom prostoru na poligonu Šabla, jer takav poligon nemamo u Srbiji. Sa Rumunima imamo bilateralu kada su u pitanju neke vazduhoplovne vežbe i kontrola vazdušnog prostora, a zajedno sa njima i Mađarima vežbamo spasavanje ljudi čamcima u elementarnim nepogodama, dok sa pripadnicima SAD imamo samo proigravanje mirovnih misija. Dakle, kvalitet vojne saradnje sa Rusijom je u vojnom smislu daleko veći nego sa Alijansom, jer vežbamo prave borbene operacije“, ističe Lazanski.

Pored saradnje sa RF, Srbija ima odlične odnose i sa Narodnom Republikom Kinom. Pet dana trajala je poseta na najvišem nivou kineske delegacije Srbiji. Lazanski navodi da je kruna te posete intenziviranje vojnih odnosa, potvrđivanje dobre političke i produbljivanje ekonomske saradnje.

„Ne treba smetnuti ni činjenicu da je Kina je donirala Srbiji šezdesetak komada inžinjerijske vojne opreme, kao i veliki broj sanitetskih vozila i gumenih čamaca za rečnu flotilu“, rekao je ambasador.

Zapadu ništa ne promiče

Lazanski kaže da će zbog ovako dobrih odnosa Srbije sa Kinom i Rusijom naša zemlja biti izložena protestima i pritiscima zapadnih političara, ali naglašava da Beograd ima dobro objašnjenje — Srbija je vojno neutralna zemlja, neophodna nam je adekvatna odbrana i možemo da kupujemo naoružanje od koga god želimo. On smatra da je Srbija i dalje vojno najsuperiornija zemlja bivše Jugoslavije, dok u regionu ne možemo da se merimo sa Rumunima, koji su i ekonomski jači.

Palmerova optužba

Specijalni izaslanik državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer, prema rečima ambasadora Lazanskog, nastavlja matricu svojih prethodnika.

„Ako Palmer u startu kaže da se Rusija ovde meša kako bi izazvala haos, ja ne znam na osnovu kojih argumenata on zasniva takav stav. Voleo bih da on to argumentuje. Posebno je zanimljiv drugi deo izjave da je cilj SAD da sve zemlje Balkana uđu u evroatlantsku zajednicu, a mi smo jasno stavili do znanja da smo vojno neutralni i da ne treba poistovećivati Evropsku uniju sa evroatlantskom zajednicom. Ukoliko Palmer smatra da je ovaj prostor nestabilan, jer Srbija nije u NATO-u, onda je to neodgovorno ponašanje jedne svetske supersile“, rekao je Lazanski.

Iako su u Vašingtonu svesni da su naši odnosi sa Rusijom neraskidivi, oni ipak sebe vide kao silu i tako se i ponašaju, kao kauboji, smatra naš sagovornik i ističe da takvo ponašanje ne smeju da primene sa Rusijom i Kinom, ali ni sa Severnom Korejom.Pomoć u stavu prema Kosovu

Sve i da Srbija prizna nezavisnost Kosova, pritisak ne bi bio smanjen, iz prostog razloga što nas SAD doživljavaju kao istureno odeljenje Rusije na Balkanu, uveren je Lazanski.

„Mi smo jedina bela rasa u Evropi koja je pripucala na Amerikance 1999. godine, svi drugi ratovi vodili su se u Aziji ili Južnoj Americi“, objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da Amerikanci ne mogu da shvate tu vrstu srpske drskosti koju smo pokazali kada smo im se vojno suprotstavili, a ne mogu ni da shvate da međunarodno pravo treba da važi za sve.

„Bez ruskog lobiranja ne bismo mogli da ostvarimo da 13 zemalja povuče priznanje nezavisnosti Kosova, a Moskva i dalje stoji uz nas i u Savetu bezbednosti i u ostalim međunarodnim organizacijama. Zato se i nadam da Kosovo neće postati članica Interpola na narednom zasedanju u Čileu“, rekao je Lazanski.

Odlazak Boltona

Američki predsednik Donald Tramp otpustio je i trećeg savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona zbog velikih neslaganja oko Irana, Venecuele, Severne Koreje, Avganistana…. Ambasador Lazanski kaže da Tramp očajnički želi da nađe neki spoljnopolitički uspeh kojim bi mogao da „maše“ u predizbornoj trci, a pitanje je da li mu je Bolton to otežavao.

„Kada gledate kojim tempom se smenjuju državni sekretari i savetnici za nacionalnu bezbednost onda nas više ništa ne čudi. Smešno je i što su o toj ostavci Tramp i Bolton komunicirali preko Tvitera. To govori o ozbiljnosti sadašnje američke politike i to je prosto neobjašnjivo“, napominje naš sagovornik.

(Sputnjik)

KOMENTARI6 komentara

 1. Drwho says:

  Šta je "drugosrbijanac"? Ima li ko ovde da objasni ovu kovanicu koju koristi dotočni i ostali. Termin totalno sulud, kao i Lazanski. Jel to ono drugosrbijanac = izdajnik ili šta? Da li svi međusobno trebamo da vrebamo druge u potrazi za drugosrbijancima odnosno izdajnicima, isto kao Ilija Čvorović i Balkanskom špijunu. Istorija se čini mi se ponavlja. Ili je opet drugosrbijanac Srbin koji je došao iz Like, Bosne sa Kosova. Onda je to takođe jezivo zato što se tada opet delimo na one druge. Po toj logici je i Vučić drugosrbijanac jer su njegovi iz Čipuljića pored Bugojna, ili Zorana Mihajlović rođena u Tuzli. Srbijanac u ovoj kovanici me potseća na Hrvatski jezik u akciji. Gramatički bih razumeo da je recimo "drugosrbin" , jer ima nekog gramatičkog smisla. ali "drugosrbijanac" je tako nakaradno da nema smisla, ni gramatičkog ni smislenog. Lično mislim da je onaj koji kvalifikuje odtale da su "drugosrbijanci" ustvari pravi ne-srbijanac. Nit je odavde nit radi za ovu zemlju i narod.

  • Drax says:

   Hteo bih radije čuti da nam Rusi pomažu u otvaranju njihovih fabrika i pokretanju proizvodnje, nego sto nam pomažu u vojnim vezbama i naoruzavanju.

  • Zapadnjak says:

   Zar nije dovoljno što ste uveli termin "drugosrbijanci"?Sada bi po svemu sudeći trebalo uvesti i "drugo srbin".Kod vas dežurnih mrzitelja svega što neka osoba,bilo da je Srbin bilo da je bilo ko dobro uradi kad je u sprezi sa tekućom političkom garniturom vama je to prilika da takve osobe odmah istog trena vešate na stub srama ili nekakva druga vešala.Dr.Who,imate vi koga da vam objasni ko su ovi a ko su oni,ne treba vam Lazanski,pogledajte samo galeriju likova koja sebe naziva "pravim "srbima" pa će vam,u stvari vi to već tako dobro znate,samo je veliki bezobrazluk što to stavljate ljudima da čitaju a to samo govori kakav ste Vi pre svega čovek.Lazanski je,da vam i to kažem napravio dosta dobrog za svoju,moju,Vučićevu,Mihajlovićkinu Srbiju i za sve ljude koji s ponosom mogu kazati da im je Srbija majka i jedini dom.

  • Danilo says:

   Drugosrbijanci su populavpcija koja baštini politiku Čede Jovanoviċa,Đilasa,Čanka,podržava razne NVO tipa Bisrko,J.Miliċ,Kandiċ,oni koji se stide što su Srbi i čiji je delokrug djelovanja protiv Srbije.Kapiraš.

  • Mile says:

   „Druga Srbija“ pa otuda potiče drugosrbijanac. To su gradjaneri tj. kvazileta (lažna elita) iz kruga Beogradske dvojke. Oni tobože osudjuju nacionalističku ideologiju svog srpskog naroda, a zapravo su izvlakači. Zovu se i Gradjanska Srbija, te i time nastoje da sebe razdvoje i distanciraju od srpskih nacionalista, populista i militarističkih opcija. Razdvajali su se od "nacionalista" i od vladine opcije 1992 godine, kada je srpskom narodu van Srbije trebalo ozbiljno pomoći oni su kokodakali da su protiv rata i protv diktature. Ukratko egoisti koji smrde kao peta kolona, svi redom su eufili.

  • Slobodanka says:

   Majkom drugosrbijanštine smatra se stara komunistička prevejana lisica i nemoralna gadura Latinka Perović. Bila jedan od najvećih kritičara srpskog nacionalizma, pogotovo Slobodana Miloševića i njegovog režima. Tu političku matricu otvoreno je nazivala kulturom ubijanja koja je kriva za stradanja ne samo drugih, nego i Srba. • Često je naglašavala da Srbija ima potrebu za političarem koji će javno preuzeti odgovornost za zlodjela počinjena u bivšoj Jugoslaviji kako bi se pomoglo pomirenje sa susednim državama i sprečilo ponavljanje slične tragedije; • Čak i u bombardovanju Srbije od strane NATO trupa videla delom i srpsku krivicu: „To je opet pitanje politike koja je prizivala te bombe, (...) to je pitanje odbacivanja kompromisa da bi nakon toga usledile najteže konsekvence“, govorila je; • Bila među prvima u Srbiji koji su zločin u Srebrenici nazvali genocidom. KAO DA JOJ JE NATO I TATA I MAMA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *