ЛАЗАНСКИ ОТКРИО ШТА ДОБИЈА ВОЈСКА СРБИЈЕ: Два руска система која су најбоља на свету (ВИДЕО)

LAZANSKI OTKRIO ŠTA DOBIJA VOJSKA SRBIJE: Dva ruska sistema koja su najbolja na svetu (VIDEO)

4 jula 2021

Nabavkom ruskog PVO sistema „Krasuha“, namenjenog za elektronsku borbu, i protivoklopne rakete „Kornet“, koja se u svojoj klasi smatra najboljom na svetu, Vojska Srbije bi značajno ojačala odbrambenu moć, ocenio je ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski.Komentarišući saznanja da Srbija razmatra kupovinu „Krasuhe“ ambasador je istakao da bi u tom slučaju Srbija bila jedina zemlja u regionu koja raspolaže tim sredstvom za elektronsku borbu, dok bi, kako je rekao, nabavka „Korneta“ bio odličan izbor za Vojsku Srbije.

– Nama je „Krasuha“ veoma važna zato što je u segmentu PVO jako dobra za borbu protiv dronova, aviona i niskoletećih ciljeva. To je sredstvo elektronskog ometanja, složen elektronski sistem koji je u kombinaciji s „Pancirom“ nenadmašan u svojoj kategoriji – kaže Lazanski.

„Krasuha“ elektronski štiti komandna mesta, grupisane kopnene snage, sisteme PVO, važne industrijske i strateške objekte. Sistem funkcioniše tako što analizira vrstu signala i ometa zračenje neprijateljskih radara.

„Krasuha“ je mobilni sistem koji deluje u prečniku i do 400 kilometara, a može da ometa rad radara i na modernim avionima, da dezorjentiše navođene visokoprecizne rakete, ali da blokira rad bespilotnih letelica.

Primera radi, sistem „Krasuha S4“ može da na opasnoj blizini detektuje jurišnu protivničku avijaciju i ometa rad njene opreme. Ta stanica „lovi“ radarski signal aviona koji se približava, analizira ga i blokira ga, čime onemogućuje protivnika da nišani i puca, a uz pomoć jedinstvene opreme, ovaj sistem može podjednako efikasno da deluje na sve vazdušne mete. U isto vreme, ni brzina, ni visina letelice protivnika ne utiču na borbene mogućnosti „Krasuhe“, koja je svoju efikasnost pokazala i u Siriji.

– Ja sam u ruskoj vazduhoplovnoj bazi „Hmejmim“ u Siriji 2015. godine gledao kako „Krasuhu“ instaliraju i bila je upravo u kombinaciji sa „Pancirom“. Ona se ne može porediti ni sa čim drugim zato što su u sredstvima elektronske borbe, elektronskog ometanja, Rusi prvi u svetu – naglasio je ambasador.

Rusi su, čak i po priznanju eksperata NATO-a, u elektronskoj borbi otišli najdalje u svetu.

U martovskom izveštaju američke Kancelarije za reviziju, Vašington otvoreno priznaje da je američka vojska izgubila nadmoć u izvođenju operacija u elektromagnetnom spektru.

Takođe se napominje da su ruske snage za borbu u elektromagnetnom spektru pokazale svoju efikasnost „u stvarnoj upotrebi ovih sredstava protiv SAD i drugih zemalja“, ali se u izveštaju ne navodi o kakvim slučajevima se radi.

Ruski vojni eksperti ističu značaj sistema za elektronsku borbu, jer oni ne samo da „oslepljuju“ protivnika i remete rad njihovih sistema, nego omogućavaju i zaštitu sopstvenih snaga od neprijateljskih dejstava.

Razvoj sistema „Krasuha“ započeo je sredinom devedesetih, a uveden je u upotrebu 2012. godine. Istovremeno su razvijani sistemi „Krasuha-2“ i „Krasuha-4“.

„Krasuha-2“ je analogna i instalira se u tri terenska vozila, a „Krasuha-4“ digitalna i postavljena u dva vozila. Ima domet od 150 do 300 kilometara, dok se taktičko-tehničke mogućnosti modernizovane verzije „Krasuhe-20“ drže u tajnosti, ali se zna da ima domet do 400 kilometara. Jedan od glavnih zadataka sistema je i neutralizacija letećih radara AVAKS, bez kog moderni nevidljivi avioni praktično ne mogu da lete.

„Kornet“ – odličan izbor za Vojsku Srbije

Govoreći o mogućoj nabavci raketa „Kornet“, Lazanski ističe da je to „vrhunski protivoklopni projektil, koji probija oklop koji je ekvivalent metar pancirnog čelika“.

– „Kornet“ nismo imali do sada i on nam je neophodan pošto su protivoklopne rakete u našem sastavu većinom stare sovjetske „Maljutke“ sa nekom vrstom modernizacije koju smo mi radili – kaže ambasador.

Rakete „Kornet“ su toliko precizne i snažne da rade po principu „jedan hitac – jedan tenk“. Projektili su u stanju ne samo da potpuno probiju oklop deblji od jednog metra, nego i da unište bunkere, pa bi ovo pojačanje bilo veoma značajno za Vojsku Srbije.

– „Kornet“ probija oklope svih današnjih modernih tenkova. Apsolutno u svojoj kategoriji protivoklopnih raketa „Kornet“ je najbolja raketa i to bi bio odličan izbor za našu vojsku – ocenio je Lazanski.

(Večernje Novosti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. uddu says:

    Pa,za pare će rusi sve da nam daju.Gde li su bili 99-e da nas brane ?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *