ЛАЗАНСКИ ОТКРИВА: Ево шта се дешавало иза кулиса састанка у Сочију

LAZANSKI OTKRIVA: Evo šta se dešavalo iza kulisa sastanka u Sočiju

5 decembra 2019

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin razgovarali su u rezidenciji ruskog predsednika „Bočarov ručej“ u Sočiju, a to je bio prvi susret dvojice predsednika kojem je prisustvovao Miroslav Lazanski otkako je došao na mesto ambasadora Srbije u Moskvi.

Na pitanje kako je to izgledalo iza kulisa i šta je to što novinari nisu mogli da vide i čuju, ambasador je rekao:

„Bilo je vrlo srdačno za vreme tog radnog ručka. Predsednik Vučić se obraćao malo na ruskom, malo na srpskom jeziku. Čak sam primetio da deo ruskih zvaničnika s druge strane stola razume srpski. Bio je to spontani razgovor prijatelja. Predsednik Vučić je potpuno iskreno izložio sve ono što ruska strana treba da zna — saopštio im je pod kakvim smo jakim američkim pritiskom bili i pod kakvim smo i dalje u kontekstu Kosova i nabavke ruskog naoružanja, kao i u konktekstu rešavanja problema oko nadležnosti u vazdušnom prostoru iznad Kosova. To im je do detalja izložio. Da li su Rusi s time bili upoznati i o tome znali, teško je bilo videti po reakcijama — ja sam pažljivo motrio na govor tela, ali oni su profesionalci. Nije bilo nikakvih formalnosti, nije bilo formalizma. Osećala se prijateljska atmosfera i videlo se da između predsednika Putina i predsednika Vučića zaista vlada jedan prijateljski nivo saradnje, duh međusobnog poverenja, razmena poklona itd“.Ambasador je podsetio na to da je Putin Vučiću poklonio originalnu pušku Milana Obrenovića iz 19. veka koju su Rusi kupili na jednoj aukciji, a Vučić ruskom kolegi ikonu Preobraženja Gospodnjeg.

​„Sam predsednik Vučić je rekao da je očekivao da kao poklon dobije i vina, pošto je dobar poznavalac vina, ali za pušku nije mogao ni da pretpostavi. Ruska strana se potrudila da nađe nešto što je jako vredno u smislu istorijskog predmeta, koji za Srbe puno znači, i poklonio je tu pušku Milana Obrenovića predsedniku Srbije. Bilo je zaista srdačno i na susretima pre zvaničnog susreta i na radnom ručku i posle toga. Ruski domaćini su se potrudili i da sam doček predsednika Vučića na aerodoromu i ispraćaj budu na najvišem mogućem nivou“, zaključio je ambasador.

KOMENTARI5 komentara

 1. Gardista says:

  Pusku da se utepa.

  • Ivke says:

   MILAN OBRENOVIĆ – PRVI SRPSKI KRALJ POSLE KOSOVA

 2. Milos says:

  Pa Vucic i jeste Obrenovicevac.Obrenovici su Srbe gurali tamo gde su srpski neprijatelji - Nemacka i Austrougarska.Tako i Vucic protivno volji Srba ih gura u EU zvanicno ali i u NATO na mala vrata.

 3. milanm says:

  Ruska strana se drzi one; prema sagovorniku topaz kakav mu odgovara.

 4. Cp6a says:

  Ako je imalo radikalskog ostalo u tebi, onda posle svega, mora da ti je situacija bar malo jasnija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *