ЛАЗАНСКИ ОТКРИВА: Ево шта се спрема Србији после…

LAZANSKI OTKRIVA: Evo šta se sprema Srbiji posle…

28 februara 2019

Pritisci neće biti direktni, ali će nam Zapad raznim kanalima staviti do znanja da se ne slaže sa vojno-tehničkom saradnjom između Srbije, Rusije i Belorusija, kaže Miroslav Lazanski.

Vojno-politički komentator Miroslav Lazanski kaže da će Srbija trpeti ozbiljne pritiske Zapada zbog nabavke četiri nova aviona „mig 29“ iz Belorusije. Lazanski objašnjava da ti pritisci neće biti direktni, ali da će nam Zapad raznim kanalima staviti do znanja da se ne slaže sa vojno-tehničkom saradnjom između Srbije, Rusije i Belorusije.

– U EU će sad sigurno biti priča: „Evo Srbi opet kupuju od Rusa i Belorusa.“ Ako jedan ambasador SAD, poput Kajla Skota, dozvoli sebi luksuz da nas proziva na kojoj smo strani u vezi sa sukobom u Venecueli, šta onda da očekujemo zbog oružja koje nabavljamo – rekao je Lazanski i dodao da NATO želi da Srbija bude vojno-tehnološki što slabija.Lazanski podseća da se Srbija i danas, 20 godina posle NATO agresije, nalazi pod vojnim sankcijama Zapada.

– Mi smo i dalje pod sankcijama NATO pakta što se tiče isporuke oružja i opreme visoke tehnologije. Nikada nam neće prodati dobru borbenu tehniku. Za njih je ceo ovaj region četvrta liga. Mogu da nam daju „hamere“, i hvala im na tome, ali to nije nikakvo vojno čudo. Ima ih i Arnold Švarceneger nekoliko, pa šta… Nikada oni neće reći: Evo vam jedna eskadrila „F-16“ – navodi Lazanski.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević naglašava da Srbija već trpi pritiske i zbog svoje vojne neutralnosti, ali i zbog aviona iz Rusije i Belorusije.

– Pre dva dana su na Radiju Slobodna Evropa neki pukovnik i vojni pilot u penziji izjavili kako su to stari avioni i da sem psihološkog efekta neće imati nikakvu drugu borbenu svrhu! Samo što nisu rekli da su to kante – navodi Milivojević, koji ocenjuje da je to klasičan primer medijskog minimiziranje celokupnog aranžmana koji će ojačati našu vojnu eskadrilu.

– Pored toga, diplomatskim kanalima će nam, ako već nisu, na neki način dati to znanja da ne gledaju baš blagonaklono na ovu saradnju i unapređenje naše vojne moći. Setite se samo kako je Zapad reagovao kada je Turska objavila da nabavlja PVO sistem „S-400“ od Moskve – podseća Milivojević.

Stevica Deđanski iz centra za razvoj međunarodne saradnje, sa druge strane, smatra da neće biti jačih pritisaka povodom nabavke aviona od onih koji već postoje i da SAD i Evropska unija imaju bitnije stvari na svojoj agendi.

– Nabavkom novih aviona Srbija je samo pojačala svoju odbrambenu moć. Pritisaka na nas ima uvek, zbog ovog ili onog, ali da smo se u poslednjih šest ili sedam godina obazirali na to, naša vojska bi bila potpuno uništena, lažna država Kosovo bi odavno imala rešen status i Republika Srpska bi bila neutralisana – podvlači Deđanski, napominjući da bi u budućnosti moglo da bude oštrijih tonova prema Beogradu, ali zbog nekih stvari koje su važnije Zapadu od aviona:

– Postizanje pravno obavezujućeg sporazuma sa Prištinom i međusobno priznanje moglo bi da bude jedna od tih stvari – zaključuje on.

(Srbija Danas / Informer)

KOMENTARI3 komentara

  1. Analitički says:

    Kakav kapacitet! Čudo analitičko!

  2. DonDon says:

    Kad je tesko, Lazanski.

  3. Miraš says:

    Lažanski nas sa zabavlja sa nevažnom temom o nabavci 4 stara pa remontovana aviona pa tako kaže "Srbija će trpeti ozbiljne pritiske Zapada zbog nabavke četiri "nova" aviona „mig 29“ iz Belorusije. Lažanski nam ne kaže šta će Srbija trpeti počev od 02 avgusta odkad će SAD moći u bilo kojoj bazi u Evropi da postavi rakete srednjeg i malog dometa, pa tako i u Bondstilu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *