ЛАЗАНСКИ ОТКРИВА: Ево шта све може „МИСТРАЛ“!

LAZANSKI OTKRIVA: Evo šta sve može „MISTRAL“!

17 jula 2019

Nabavkom francuskog PVO sistema „mistral 3“ Srbija dobija veoma efikasno sredstvo za male visine koji sa nestvarnom brzinom od 930 metara u seknudi ili 2,7 maha može da stigne svaki avon u niskom letu, složni su vojni analitičari.

Možda i najvredniji od 22 dokumenta koje su Srbija i Francuska potpisale prilikom zvanične posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Beogradu je sporazum o kupovini PVO sistema „mistral 3“ i njegovoj integraciji na sistem „PASARS“.Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je Srbija od Francuske kupila 18 sistema „mistral 3“ sa 50 raketa.

Vojno-politički komentator Miroslav Lazanski naglasio je da je posle 30 godina to prva raketa koju nabavljamo od neke zapadne zemlje, pošto smo poslednji put krajem osamdesetih kupili rakete „maverik“ od SAD.

– „Mistral“ je raketni PVO sistem za male visine, a Srbija dobija najnoviju verziju koja ide više od šest kilometara u daljinu i više od tri i po kilometara u visinu. Ima bojevu glavu koja je neosetljiva na ometanje, rukovodi se toplotnim izvorom sa aviona, odnosno gađa motor letelice – objašnjava Lazanski.

Kako kaže, to je pre svega kursna raketa.

– „Mistral“ može da gađa avion i u dolasku i u odlasku, a ne samo da čeka da avion okrene izduvne cevi motora, pa da ga onda gađa. Bojeva glava rakete sposobna je da izbegne ometanje pomoću lasera i infracrvenih mamaca – podvlači Lazanski.Specifičnost „mistrala“ je što ima neverovatnu mogućnost zaokreta i menjanja putanje, takozvani 30G.

– Ne znam da li bilo koja raketa u ovom domenu ima tu vrstu mogućnosti zaokreta. „Mistral“ ima i fantastičnu brzinu: 930 metara u sekundi, što je gotovo brzina pištoljskog-puščanog metka. Dakle, može da stigne svaki nadzvučni avion u niskom letu – naglašava Lazanski.

Na sajtu Tango six podsećaju da je nabavka „mistrala“ prva kupovina, kako kažu, bilo kakvog raketnog sistema PVO u poslednjih 25 godina.

– Vojska još od 1994. godine, kada su isporučene prve količine ruskih lakih prenosivih raketnih sistema 9K310 Igla-1 (NATO oznaka SA-16 Gimlet) nije dobila novi tip PVO sistema.

Artiljerijsko-raketni sistem PASARS će sasvim sigurno ući u sastav trupne odnosno PVO Kopnene Vojske u kojoj bi trebalo da zameni lake mobilne raketne sisteme PVO 9K31M Strela-1M (NATO Oznaka SA-9 Gaskin) koji se nalazi u naoružanju još od 1975. godine – podvlače na ovom sajtu.

Prema prvim najavama, integracija „mistrala“ na srpski „PASARS“ bi se ostvarila tako što bi Francuzi obezbedili module sistema, odnosno „elektronske kutije“, električne i druge instalacije za prenos signala i podataka.

Na „PASARS“ bi išle dve rakete sistema „mistral“, potom francuska IC kamera i sistem „svoj-tuđ“.

KOMENTARI3 komentara

  1. kwaka says:

    Sta treba da obaramo sa Francuskim raketama? Ruske avione koji ce nas mozda bombardovati??? Zapadne sigurno necemo moci obarati njihovim oruzjem.

  2. Gardista says:

    Koji krs smo morali da kupimo.

  3. Srđan says:

    Dali je to približavanje nato? Što nas odmah ne učlane? Što nas muči lagano?Puno pitanja a nema odgovora.Samo da nebudemo na pogrešnoj strani ili smo već tamo?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *