ЛАЗАНСКИ ОТКРИВА: Ево зашто Сарајево жели чланство у НАТО пакту

LAZANSKI OTKRIVA: Evo zašto Sarajevo želi članstvo u NATO paktu

17 jula 2018

Vojnopolitički analitičar Miroslav Lazanski ocijenio je da je pozadina bošnjačkih težnji za ulazak u NATO pokušaj da članstvom u toj alijansi ostvare ono što nisu tokom rata, a to je unitarizacija BiH i svođenje Republike Srpske na „banjalučki kanton“.

– Sarajevo smatra da bi ulaskom u NATO trajno cementiralo granice BiH u smislu nemogućnosti odluke srpskog naroda u budućnosti na bilo kakvu vrstu samostalnosti, jer se onda kao članica NATO-a uvijek možete pozvati na kolektivnu bezbjednost. To je tajna i to je krajnji cilj ulaska u NATO – rekao je Lazanski Srni.Reagujući na izjavu predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića da očekuje da će BiH do kraja godine aktivirati Akcioni plan za članstvo u NATO, Lazanski je ukazao na činjenicu da BiH ne može ući u NATO bez saglasnosti Banjaluke, koja svoj stav o tome temelji na stavu zvaničnog Beograda.

– Republika Srpska će slijediti stavove Beograda po pitanju ulaska u NATO. Zvizdić može da tvrdi da će do kraja godine biti aktiviran i plan za ulazak BiH u novu galaksiju Mliječnog puta, ali to su želje i to ništa ne znači u smislu nekih konkretnih poteza za ulazak u NATO – ocijenio je Lazanski.

Prema njegovim riječima, time se pokušava kupiti naklonost Zapada pred predstojeće izbore u BiH, ali će svaka stranka iz Republike Srpske, ukoliko se izjasni za ulazak ili približavanje alijansi, izgubiti glasačko tijelo.

– Glasačko tijelo u Republici Srpskoj nije za ulazak u NATO zbog onoga što se desilo i zbog stava Srbije. Meni ta izjava gospodina Zvizdića ništa ne znači. Ni on, ni član Predsjedništva BiH iz redova bošnjačkog naroda nemaju ingerenciju da samo svojom odlukom uvuku BiH u NATO. Sada je odgovornost na srpskom članu Predsjedništva BiH da on kaže šta ima povodom toga, mada su predstojeći izbori relativno blizu, pa se čuvaju – rekao je Lazanski.

On je dodao da BiH kroz proces ulaska u NATO želi prije svega riješiti pitanje knjiženja vojne imovine u svom interesu.

– Ako vi uknjižite na Sarajevo vojne poligone koji se nalaze na prostorima Republike Srpske onda to više nije 49 odsto teritorije Srpske nego je manje. Tako kradete Republici Srpskoj teritoriju i to je jasno. Sve što bošnjačka strana nije uspjela tokom rata misle da će ostvariti u okviru procesa približavanja NATO-u – rekao je Lazanski.

On je pojasnio da Bošnjaci smatraju da će, ako uđu u NATO, onemogućiti bilo kakav referendum o odvajanju Srpske.

Lazanski smatra da bošnjačkim političarima nije stalo da igraju neku vojnu ulogu u NATO-u, već to rade zato što znaju da će ih sa takvim stavovima podržati za ostanak na vlasti, a sa druge strane imaju zaštitu od bilo kakvih ideja Republike Srpske da se osamostali.

(RTRS)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Miraš says:

    Samo veoma zaostale sredine poput balkanske vezuju se još uvek za NATO. Ne samo Sarajevo nego i Beograd i Skoplje i drugi zvanični centri na Balkanu puno kasne za bitnim dogadjajima. Kako stvari stoje naši prepametni slepci koji nas vode ne bi videli ni novo rušenje berlinskog zida, a kamoli neke bitne promene drugačijeg sadržaja. NATO služi interesima globalne neliberalne elite i tkzv. duboke države SAD, praktično NATO je njen veoma važan deo. U tu kompoziciju svetskih moćnika nastoji se ukrcati i zvanično Sarajevo, da bi ostvarilo svoje ciljeve koje Lazanski ispravno navodi. To je kao da je Barak Obama ili Bili Klinton još uvek predsednik države SAD. Medjutim dosta toga se promenilo te NATO je zastarela organizacija koja treba da se modernizuje, a pritom menjaće se ne samo način njegovog finansiranja nego i njegova uloga. Ako to promene ne uspeju NATO će biti značajno smanjen, ili će nestati, ili će ući u sukob sa Rusijom i državama koje ona podržava pa će biti vojno zbrisan. NATO je stvorio eksplozivnu situaciju - dolaskom trupa na ruske granice i stvaranjem novih baza u Poljskoj i Rumuniji. Cilj toga je povećanje napetosti između Zapada i Rusije, što je trebalo sigurno da onemogući njihovo zbližavanje i saradnju. Medjutim u medjuvremenu NATO i njegov vojno-bezbednosno-politički intervencionizam po svetu, veoma mnogo su koštali i koštaju američke poreske obveznike, a država SAD je za to vreme dospela u veoma loše stanje gledajući prezaduženost i razne druge probleme te i njima ova alijansa predstavlja sve veći teret. S druge strane Rusija je značajno ojačala svoje vojne potencijale, ali i prodaju drugim državama svog veoma efikasnog vojnog naoružanja te učinci NATO-a po svetu biće sve mršaviji i jadniji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *