ЛАЗАНСКИ ОТКРИВА: Гради се нови Бондстил!

LAZANSKI OTKRIVA: Gradi se novi Bondstil!

20 februara 2019

Poniznim pristupanjem Severne Makedonije u NATO Alijansa dobija novi poligon Krivolak, gde će neometano vršiti vojne vežbe radioaktivnom municijom i deponovati bojne otrove. Na ovaj način Krivolak postaje „makedonski Bondstil“, ali sa daleko većim mogućnostima od istoimene baze na Kosovu. Teren Krivolaka pogodan je za gađanja bojnim otrovima i jedino je vojno vežbalište u čitavoj Evropi gde je to izvodljivo bez ikakvih posledica po NATO.

Prema rečima vojno-političkog komentatora Miroslava Lazanskog, to znači da će američki avioni A-10 mete na Krivolaku gađati municijom s osiromašenim uranijom bez ometanja. Lazanski za Srpski telegraf ocenjuje da se novoimenovana makedonska država obavezala Atlantskom paktu da neoročeno iscrpljuje sve njene vojne resurse, pa i ovaj teren.– Krivolak je najveći poligon na prostoru bivše Jugoslavije i tu je još JNA isprobavala bojne otrove. Pouzdano to znam jer sam vojsku služio u Bitolju 1977. i bio na Krivolaku 14 dana za vreme jedne vežbe kad smo isprobavali suzavac. Još tad su nam oficiri rekli da je to jedini poligon na kontinentalnom delu Evrope gde se mogu upotrebljavati pravi bojni otrovi kao što je sarin ili iperit – kaže Lazanski.

On dodaje da su ti otrovi nešto primitivniji u odnosu na današnje, ali se, kako ističe, na tom prostoru i savremeni bojni otrovi mogu koristiti bez ikakvih smetnji, zato što u blizini nema naseljenih mesta.

Svi mogući uslovi

– Kad se stigne na Krivolak, imate osećaj kao da ste se iskrcali na mesečevu površinu. Na tom mestu je JNA godinama gađala municijom najtežeg i najjačeg kalibra. Praktično, niko na tom mestu neće moći da zabrani Amerikancima da koriste radioaktivnu municiju, a narodu kako bude – ocenjuje Lazanski.

Penzionisani potpukovnik KOS Ljuban Karan tvrdi da na ovako maloj površini postoje apsolutno svi mogući terenski uslovi za obuku svih vojnih jedinica, pa i za gađanje nedozvoljenim municijama.

– NATO odlično zna zašto je odabrao Krivolak. To je teren koji ima ravnicu, brda, šume, peščani deo koji liči na pustinju, a čitav poligon preseca Vardar, idealan za vojne aktivnosti na vodi. Uz to treba dodati čestu promenu klimatskih uslova, pa je takav ambijent nemoguće naći na drugom mestu u Evropi – objašnjava Karan.

Činjenice

– JNA ga gradila u najvećoj tajnosti od 1963. do 1969.

– zovu ga „nebrušeni dijamant“

– nalazi se u Tikveškoj dolini, između centralne i južne Makedonije

– najbliži gradić Kavadarci udaljen više od 20 kilometara

– dužine je 22 kilometra, širine 18 kilometara

– skladište je velike količine različitog teškog naoružanja i ubojnog materijala

– koristiće se pravi bojni otrovi, hemijsko oružje poput sarina i iperita (koristili ga teroristi u Siriji i Iraku)

– američki avioni A-10 gađaće mete sa municijom sa osiromašenim uranijumom

– testiraće nove bombe i mine

– 2009. makedonska vlada ponudila ga Amerikancima uz određenu rentu, ali su oni odbili ponudu

(Srpski telegraf)

KOMENTARI8 komentara

 1. Velika Metla says:

  I treba da se gradi,nego šta! Svako vodi računa o sebi! Vama NIKO nije kriv što se ne mešate u svoj posao,posao zaštite države Srbije!

 2. Slobodanka says:

  Trampu i taj Krivolak treba da bi njegova država SAD još više potrošila na NATO. Možda veliki kravar misli tu da pravi sačekuše i da lovi Kineze da ne ulaze u američku prćiju Evropu. Krivolak je u centralnom delu Makedonije i kod Kavadaraca, ali istočnije, blizu je puta PRIŠTINA-Uroševac (Bondstil)-SKOPLJE-Veles-Kavadarci- Djevdjelija-SOLUN. I mi koristimo taj isti putni pravac kad krenemo od Novog Sada-Beograda-Niša pa do Kumanova, posle kog se spaja sa putem od Skoplja. Krivolak nije samo zgodan za razne vežbe gadjanja, NEGO SVE PUTNE PRAVCE IMAĆE ODATLE POD KONTROLOM ODATLE. Kad dobiju Krivolak, čak mogu da ukinu Bondstil.

  • samostalan says:

   Rusi su dali Amerima da uzmu sve sto hoce. Rusi su nevidljivi grobari celog Balkana koji su poklonili zapadnim nacistima da nad nama vrse eksperimente. Vazno je da je Putin ordenovao Vucica, samo budale ne umeju ds citaju izmedju redova nego se slepo kace za svaku reklamu.

   • Slobodanka says:

    Jedan od razloga propasti bivšeg sovjetskog saveza je njihova saradnja kroz Varšavski pakt (Sporazum o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj ekonomskoj pomoći) sa beskorisnim narodima i državama od kojih su imali samo ekonomske i svake druge štete. Pogledaj ko su bile sem Sovjetskog saveza ostale članice Varšavskog pakta: Istočna Nemačka, Poljska, Čehoslovačka, Rumunija, Bugarska, Albanija. Veću korist, prvenstveno mislim na stratešku korist, imali su od saradnje sa Kubom, nego od svih ovih. Treba imati u vidu i njihova značajna ekonomska ulaganja u sadašnje nezavisne države na bivšem postsovjetskom prostoru. Za idućih 50-100 godina Rusima neće padati na pamet da ponove tu grešku. Prema tome Rusi nisu dali Amerikancima da uzmu sve što hoće, nego imaju svoju dovoljno veliku zemlju koju žele da razviju, a tudje im ne treba. Rusija tako razvija svoje naoružanje i odbranu da se više neče morati otimati za beskorisno makar šta ni u susedstvu niti u Evropi. Amerikanci NATO i EU sad kupe razne države po Evropi tipa govnari-preletačevići, tu spadaju i one iz bivšeg Varšavskog pakta. A kad demoNkratija zapadne u još dublju krizu gledaj evropski cirkus od protesta i od napuštanja EU i NATO. Problem je što se sad pored pravih krvavih ratova vode i ekonomski ratovi. Sve što smatraju iz vrha EU postalo je diktat za celu Evropu i za članice i za nečlanice unije. To sad smeta i Nemcima bez obzira što je Merkel njihova, smeta i Italijanima i Grcima i Francuzima, itd. Dok njima ne smrkne nama neće svanuti, mislim na EU. Ali indirektno Rusija nam pomaže već sada, jer čvrsto stoji dok se oni razbijaju kao rusofobične budale.

   • Slobodanka says:

    Srpkinja sam i oduvek osećam da pripadam Slovenima, poštujem i volim Ruse i Rusiju, ali nikad nisam glasala za SNS. Prvi utisak o njima je bio da neće doneti ni zdravlje ni preporod, nego da se samo otimaju o vlast. Za njih prvenstveno glasaju oni koji su navikli da zavise od državnih jasala, dakle preletačevići koji dobro misle samo sebi lično. Nažalost to preživljavanje uz jasle kod nas preovladjuje i sada je to već postalo diktat. Zemljom vladaju nestručnjaci za ekonomiju, guši se privatna incijativa i zato loše nam se piše. Bezveze i bespotrebno me gnjaviš sa tvojom rusomržnjom.

 3. Slobodanka says:

  Tokom ove godine moguće je osipanje NATO-a. Medjutim kravarima i NATO-u biće važno da imaju pod kontrolom istočnu Evropu i pravac Poljska-Slovačka(Češka)-Madjarska-Srbija-Makedonija-Grčka.

 4. Vindelanda says:

  A nekad se pilo Tikveško vino po Srbiji. Sada samo iz Gajger butelke

  • Slobodanka says:

   Uvoze se i sada makedonska vina, voće i povrće, lekovi i razni drugi proizvodi. Posle osiromašenog uranijuma bačenog najviše na KIM i jug Srbije, ali bilo ga je svuda gde su gadjali, ne raduje mogućnost da će toga biti još ne samo u Makedoniji, nego i u Crnoj Gori.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *