ЛАЗАНСКИ ОТКРИВА шта све од наоружања Србија добија од Русије!

LAZANSKI OTKRIVA šta sve od naoružanja Srbija dobija od Rusije!

12 novembra 2016

lazanski-rusija-34

U situaciji u kakvoj je srpska vojska, nama znači da nam neko pokloni i pola topa i dve puške, a dobićemo šest MiG-ova i tridesetak tenkova, smatra vojni analitičar Miroslav Lazanski.

Posle informacije da je predsednik Rusije Vladimir Putin odobrio Srbiji isporuku šest MiG-ova 29 i kontingent oklopnih vozila, oglasio se i predsednik Srbije Tomislav Nikolić koji je rekao da je taj gest znak iskrene saradnje, poverenja i prijateljstva dve države.

Ipak, „neverne Tome“ već su postavile pitanje da li je prepreka za realizaciju cena remonta postojećih letelica.

Obnova ratne avijacije

Stručnjaci navode da bi posao sa Rusijom bio epilog višegodišnjih napora države da, posle tri decenije, temeljno obnovi ratnu avijaciju. Zastarelo vazduhoplovstvo i sve bliži datum isteka roka srpskim MiG-ovima najveći su problem naših oružanih snaga. Vojni analitičar Miroslav Lazanski nema dilemu da li bi za Srbiju taj dogovor bio isplativ.

– U situaciji u kakvoj je srpska vojska, nama znači da nam neko pokloni i pola topa i dve puške! Jako je dobro da dobijemo te MiG-ove zato što na taj način piloti nastavljaju da treniraju na avionima iste generacije. Ne bismo izgubili pilotski sastav, a realno ga je teško nadoknaditi pošto se zna koliko traje obuka za nadzvučni avion, a i piloti bi toliko-koliko držali korak sa modernim tehnologijama. Svestan sam da taj broj aviona ne obezbeđuje adekvatnu snagu za rat, ali jeste dovoljan za kontrolu vazdušnog prostora i da koliko/toliko držimo paritet sa susednim državama – izjavio je Lazanski za Sputnjik..

Lazanski kaže da sa šest ruskih MiG-ova i četiri već postojeća, Srbija neće imati ni jednu celu eskadrilu, ali je i to bolje nego ono što sada imamo. Ti avioni su već leteli, mogu da lete još određeni broj godina, a ako ih Rusi još malo remontuju to bi bilo kao da ih kupujemo po punoj ceni za polovne avione, dakle, više od 100 miliona dolara.

– Ovako ćemo ih dobiti, uz remontnu cenu koju su oni odobrili, za 20 miliona dolara. Prema tome, Ruska Federacija planira da Vojsci Srbije pokloni najmanje 80 miliona dolara, a možda i više – kaže Lazanski.

Srbija nema para za Buk

Na sastanku mešovite komisije bilo je reči i o nabavci PVO sistema Buk, ali je procenjeno da naša država trenutno nije u stanju da izdvoji novac za tu vrstu tehnike. Buk je jedan od najpopularnijih raketnih sistema za odbranu neba na svetu. Njegova cena, nezvanično, iznosi oko 60 miliona dolara po jednom divizionu.

– Buk nije jeftin, ali ipak manje košta od S-300. On bi bio veoma kompatibilan sa našim već postojećim sistemima Kub i Neva. Odlično bi se uklopio i Srbija bi imala jako dobro zaokružen sistem PVO-a, ali nisam siguran da imamo te pare, a ni da Rusi to žele da poklone. Ja sam dosta skeptičan, saga oko nabavke ruskog oružja traje već tri godine. Jedno vreme nismo znali šta hoćemo, jedno vreme se nismo usuđivali da od Rusa tražimo da kupimo ili dobijemo, a kada smo nadvladali strah, onda je MMF imao neke svoje zabrane. Zbog svih tih priča, ako bismo dobili bar pola od onoga što piše u novinama, ja bih bio jako sretan. Za sada je izvesna kupovina šest MiG-ova i tridesetak tenkova T72 b3 modernizovane verzije T72, koji je bolji od našeg postojećeg T84 – kaže Lazanski.

Vek upotrebe lovačke avijacije Vojske Srbije ističe 2018. i 2019 godine, što znači da je poslednji čas da počne remont postojećih letelica. Postoje i najave da će se u budžetu za 2017. godinu prvi put posle više godina naći i novac namenjen ratnom vazduhoplovstvu.

(Sputnik)

KOMENTARI12 komentara

 1. Trifun says:

  STA, NEMA $60 MILIONA DOLARA ZA BEZBEDNOST ZEMLJE????????? KOGA TI NACISTI GERMANOFILI NEDICEVSKE BANDE U BEOGRADU MISLE DA ZAFRKAVAJU S TIM PRICICIMA?

  • Nuclear Vlasta says:

   Pa, imalo bi kada bi bilo reči o „novim“ lovcima F-16, „svemogućim“ tenkovima Abrams i „nepogrešivim“ raketama Patriot. Tada bi imalo i na pretek! „Pametni“ premijer koji misli debelim crevom bio bi presrećan da mu je tako nešto ikada ponuđeno - ali nije.

  • Zeleni prstići says:

   Nema brale, nema! Za poplave u srpskoj morao Dodik da moljaka Putina, bas ono sedi i moli jer nije bilo para u Beogradu. A Putin kaze da ne moze jer ima sankcije, be znam jel dobio. Nezna niko živ kud idu pare u Beogradu.

   • maksa says:

    sava je ispustana u republici srpskoj, da ne bi bili neki gradovi u srbiji pod vodom, na stetu srpske... rep srpska je za to dobila pare... procackaj internet, naci ces.

 2. Trifun says:

  zapamtite sto sam rekao. Slijede namestanje izbora za predsjednika, i onda konacan obracun.

 3. Trifun says:

  Jedini razlog zasto nas drze razoruzane je da bi nas ucenjivali i lakse prodavali NACISTIMA U BERLINU, ali nece taj film jos dugo da nam vrte.

 4. Milovan says:

  Lazanski je među maj upućenijim i najobaveštenijim u Srbiji za naoružanje Vojske.On je upotrebio ako se može verovati onom što piše u novinama za nabavku određenog broja aviona i tenkova. Ja ću se isto na novine zadržati.Ako se može dati Klintonu za podršku 2mil. $. Znači o za Buk ima para samo se neko igra sa odbranom Srbije.

 5. micky says:

  "Nema para"... Nek plati Dragica Nikolic iz "fondacije". Mamu li im maminu lopovsku. Daje klintonovoj vestici za kampanju. Obesiti ga treba na banderu.

 6. Kosovac says:

  Kolege komentatori, Šta mislite, da li su medijumi u Engleskoj objavili onu Devenportovu blamažu u Skupštini Srbije? Jesu. Da li je Devenportov ugled srozan do nule u očima Engleza? Jeste. Da li će on zbog tog sranja Evropske Unije biti smenjen? Daa, biće smenjen. Da li će se Tajni opet naljutiti na Srbe? Pa daa………. A Devenportu neće pomoći ni ona Bulka koju je zakačio na reveru sakoa. Kako? Pa niko od prisutnih Srba nije zakačio Ramondu, pa nisu mogli da se spare, a da televizija to snimi i doprinese jubileju Tajnih. Nego je onaj kako se zvaše, Slobodni Radikal, toliko bestidnim rečima vređao evropskog pedera par ehelans………. A da li će Miroslav Lazanski da bude komentator? Pa daa.

  • Kosovac says:

   A da li će se Biljana Plavšić boriti za Republiku Srpsku? Pa daa.

 7. Kosovac says:

  Pa gde si Crvena Bando, gde si Bagro Crvena, gde ste Monarhistički republikanci (Vučina), gde si Rodnoverac novoverac (Perunika) sa Stare planine, blati Vas neki tamo, a vi ližete pogrešne skute. Tamo u neki srbin Informer.

 8. Roman says:

  60 millionov dlя oboronы stranы - эto sovsem nemnogo. Neuželi u Pravitelьstva net эtih deneg????..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *