ЛАЗАНСКИ ПОКАЗАО ДОКУМЕНТА: Ово је доказ да је НАТО 1999. године… (ВИДЕО)

LAZANSKI POKAZAO DOKUMENTA: Ovo je dokaz da je NATO 1999. godine… (VIDEO)

18 maja 2018

Vojni analitičar Miroslav Lazanski ističe da mnogi ‘NATO lobisti’ negiraju činjenicu da je osiromašeni uranijum ostavio posledice po građane Srbije, te se juče po ovom pitanju u Skupštini Srbije vodila žučna rasprava.

Većina poslanika u parlamentu podržava formiranje Komisije za istraživanje posledica NATO bombradovanja koja bi pokazala da li je porast broja obolelih od malignih bolesti direktna posledica gađanja naše zemlje projektilima sa osiromašenim uranijumom.Skupština Srbije danas nastavlja raspravu o predlogu da se formira Komisija za istragu posledica NATO bombradovanja 1999. godine.

Šta će biti prvi zadatak Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja, da li će se slediti italijanska metodologija u pronalaženju uzročno posledične veze između osiromašenog uranijuma i porasta broja obolelih od raka, šta je unevorzilo Zapad pa uranijum nazivaju eliksirom života i kako je Srbija i kakvom municijom ubijana 78 dana?

Vojno politički analitičar i komentator Miroslav Lazanski kaže da je potpuno zapanjem pokušajem da se potpuno negira negativan uticaj municije koja je korišćena 1999. godine.

– Imali smo prilično dobru raspravu juče u Skupštini pri čemu je deo opozicije gajio nadu da razvodnji diskusiju. Ipak, niko se ne usuđuje da javno pred kamerama kaže da nije bilo štetnih posledica uranijumske municije. Neki su pokušali da ovu temu dnevno ispolitiziraju, ali smo ih razbili sa nekoliko naših nastupa – kaže Lazanski za „Novo jutro“.

Analitičar je pokazao dokumente iz Pentagona i istakao da postoji uputstvo koje datira iz novembra 1999. američkoj vojsci koja ulazi u sastav Kfora na Kosovu.

– Oni se upozoravaju da ne piju vodu, savetuju se kako da budu obučeni kada su u kontaktu sa objektima koji su gađani tom municijom, moraju imati zaštitnu obuću i odeću… Frapantno mi je kada neko pokušava da negira štetni uticaj. Italija je vodila istragu, a formiraćemo i svoju komisiju i koja će se pozvati na rezultate italijanske istrage. I Belgijanci su istraživali posledice na Kosovu i Metohiji i imali su 200 obolelih u godinu dana boravka kontigenta na KiM, od toga je osmoro vojnika preminulo – ističe Lazanski.

Danas, kako kaže, u Skupštini sledi glasanje i smatra da svi poslanici po ovom pitanju moraju da imaju isti stav.

Govoreći o stavu američkog ambasadora Kajla Skota i direktorke Centra za evroatlantske studije Jelene Milić da uranijum „izbeljuje zube“, Lazanski je pozvao Skota da od ministarstva odbrane SAD uzme podatke i podsetio na Zalivski sindrom.

Osiromašeni uranijum je kancerogen. Delegacija SZO je dolazila u Srbiju i niko je nije odveo na četiri lokaliteta van KiM: Pljačkovica kod Vranja, Borovac kod Bujanovca, Bratoselce kod Preševa, Reljan kod Preševa i dve lokacije u Crnoj Gori. U PLjačkovici je 1100 puta veća radioaktivnost nego što je bila, kod Bratoselca 116, kod Borovca 85 puta, kod Reljana 200 puta, u Crnoj Gori 350 puta… Zasuti smo sa između 10 i 15 tona osiromašenog uranijuma sa vremenom poluraspada 4,5 milijarde godina. ko živ, ko mrtav da 4,5 milijarde godina dočeka! – kaže Lazanski, dodajući da je NATO lobi jak u Srbiji.

Govoreći o tome ko treba da čini komisiju, Lazanski je za to da u njenom sastavu budu i predstavnici opozicije.

– Neka budu i oni u komisiji, ali i stručna komisija koja pre svega mora da bude stručna, odnosno oni koji se ovom oblašću bave godinama – kaže Lazanski.

Skot, kako kaže, nije stručan i govori samo ono što mu se „servira“, odnosno materijal koji negira sve negativne posledice bombradovanja 1999. godine.

Bili smo pokusni poligon 1999. godine: preko nas je pokušano da se UN izbace iz svake vrste igre kada su agresije u pitanju, poslata je poruka Rusiji, tada je NATO slavio 50 godina postojanja pa je demonstrirao svoj kredibilitet, imali smo feru sa Levinski. Bili smo laboratorija za eksperimente! – kaže vojni analitičar za „Novo jutro“.

Osiromašeni uranijum, kako je objasnio, počeo je da se koristi za probijanje oklopa tenka, jer je jeftin i ima odličnu probojnost.

– Uranijum je prerađen u municiju čija je prva praktična primena počela 1991.godine u Operaciji pustinjska oluja kada su Iračani bili zblanuti šta im avioni A10 rade – objašnjava vojni analitičar, dodajući da je važnija bila efikasnost, a ne i posledice.

KOMENTARI7 komentara

 1. Zoran says:

  10 do 15 tona osiromasenog uranijuma baceno na Srbiju. Na Hirosimau i Nagasaki je baceno 2 bombe po 4 tona neosiromasenog uranijuma, pa im je zivotni vek najduzi na svetu, plus su imali havariju huklearke. Po raku, Danska, Irska i Australiaj zauzimaju prva 3 mesta, a Japan je na 51. mestu.

  • milos says:

   Sto ne trazis da ti isporuce malo tog OU za terapiju

 2. ralence says:

  Onaj isti Američki senator Džon Bajden koji nije hteo da pozdravi Srbsku Zastavu pri poseti Srbiji sada umire od kaceroznog tumora u glavi. Njegov Sin je kao vojnik bio u Iraku i tu bio ozračen i umro je od kanceroznog tumora. Da li tu ima neke sličnosti sa bombardovanjem Srbije!!!?

 3. Bocko says:

  Taj SKOT i Milicka da odu na te lokalitete isa njin da posalju izvjestaje kako to stvarno nije stetno Kada posalju izvestaje uzivo sa makar desetak lokacija Bice sasvim covoljno da im Srbi vjeruju

 4. zlatko says:

  Ako pacov prizna nezavisnu državu Kosova nikakva istraživanja neće imati značaj. Zapadnom propagandom biće izbrisana kao gumicom. Zato diskusiju u Skupštini treba preusmeriti na plan pacova da potpiše konačni sporazum sa šiptarima tj. NATO, što izgleda da planira da učini već početkom juna. Ovakve priče služe samo za zamajavanje naroda da on može na miru da dogovara detalje sporazuma. Žalosno u čemu naši novinari i poslanici učestvuju.

 5. Za Srbiju says:

  Na kraju će Skot da napiše izveštaj komisije, jer taj je i predsednik i premijer Srbije.

 6. Trifun says:

  Ta informacija o 10-15 tona je od NATO, tako mozete biti uvjereni da se radi o najmanje 30-35 tona radioaktivnog otpada. Drugo to je stavljano u municiju sa namjerom da se rijese tog radioaktivnog otpada, i sa namjerom da uniste bioloski narode koje smatraju za protivnikom a koji ne mogu da se odbrane. Prica o nekakvom poboljsanju municije tim otpadom je samo sporedna prica, kako bi se sakrio pravi razlog za punjenje oruzja sa tim radioaktivnim otpadom. Nema nazad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *