ЛАЗАНСКИ: Прави разлог бомбардовања Србије је открио „ЊУЈОРК ТАЈМС“ 1998. године

LAZANSKI: Pravi razlog bombardovanja Srbije je otkrio „NJUJORK TAJMS“ 1998. godine

4 februara 2019

Piše: Miroslav Lazanski

List „Njujork tajms“ je 8. jula 1998. godine objavio članak o kombinatu „Trepča“, nazvavši ga „najvrednijim komadom zemlje na Balkanu, vrednim najmanje pet milijardi dolara“. Da li je to zapravo i pozadina rata i agresije NATO-a na SR Jugoslaviju 1999. godine?

Težnja Zapada za osvajanjem jeftinih izvora sirovina. Jer „Trepča“ je najveći evropski rudnik cinka i olova i treći po veličini topioničarski kapacitet na svetu u ovoj oblasti proizvodnje. S izvozom od preko 150 miliona dolara, „Trepča“ je 1996. bila najveće izvozno preduzeće u SR Jugoslaviji. Samo od 1996. do 1999. u njenim pogonima proizvedeno je 2.538.124 tone ruda olova i cinka. Sadržaj metala u rudi iznosi oko 7,6 za olovo i 4,6 za cink, čime se „Trepča“ ubraja u najizdašnije evropske rudnike.U vreme SFRJ i SRJ kombinatu je pripadalo deset rudnika koji su snabdevali tri postrojenja za prečišćavanje rude, koja se zatim topi u topionici cinka u Zvečanu. Kop u Starom trgu, koji je sam davao 50 odsto eksploatacije rude, kao i oni u Ajvaliji, Novom brdu, Kišnici i Badovcu zaposleni su napustili odmah posle ulaska snaga NATO-a 1999. Istina, proizvodnja time tada još nije bila potpuno zaustavljena, jer 20 odsto eksploatacije i dalje dolazi iz rudnika Crnac i Belo brdo, koji se nalaze na severu Kosova, gde je vlast Prištine ograničena. Pod logističkom i organizacionom kontrolom Srba ostalo je i postrojenje za prečišćavanje rude u Leposaviću na Ibru.

Tesno grlo celokupne proizvodnje kombinata „Trepča“ upravo je topionica cinka u Zvečanu, koja se nalazi na prostoru gde se graniče srpski i albanski deo Mitrovice. Do 15. novembra 1999. tamo se proizvodnja normalno odvijala. No, još 25. juna 1999. Bernard Kušner je objavio ukaz „da uprava nad srpskom i jugoslovenskom svojinom na Kosmetu prelazi na UNMIK“, što je bilo suprotno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, u kojoj je podvučeno da NATO i Kfor neće povređivati teritorijalnu celovitost SR Jugoslavije i da priznaju Kosmet za njen sastavni deo.

Nešto kasnije, 12. novembra 1999. Kušnerov predstavnik je pred 400 radnika rekao „da topionica ne sme više da proizvodi za Srbiju i Jugoslaviju“, te zabranio zaposlenima da uđu u krug fabrike. Ova okupacija je privremeno okončana 26. maja 2000. godine, nakon što je veliki požar uništio topionicu cinka. To se poklopilo sa zahtevima koje je „Međunarodna krizna grupa“ formulisala u dokumentu još 26. novembra 1999. pod naslovom: „’Trepča‘ — uneti smisao u lavirint“.Naime, 18. februara 1999. godine, tačno 34 dana pre nego što su pale prve bombe na SR Jugoslaviju, cene na svetskom tržištu 17 najvažnijih sirovina pale su na najniži nivo od juna 1975. Već u prethodnoj godini one su pale za 19,7 odsto, pri čemu su pojedini metali pretrpeli pad cena od 14,7 odsto. Strategija kojom se proizvođači sirovina bore protiv niskih cena je poznata, smanjenje proizvodnje, odnosno uklanjanje konkurencije pomoću „neekonomske sile“.

Varijanta jedan jeste otkupiti, varijanta dva jeste uništiti. Varijanta tri jeste oteti. Slučaj „Trepča“ je klasičan primer iz udžbenika političke ekonomije. Varijanta tri. Surova otimačina srpske imovine…

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

 1. milorad says:

  da je samo trepča ova priča sa kosovskom mafijom bi se završila ODAVNO, u pitanju su još nekoliko parčadi južne srbije, nije mapa velike albanije "odokativno" crtana i nije samo cink olovo i ugalj u igri.Te rude su još NAJMANJE interesantne šta je tamo sve detektovano.ZLATO im je najinteresantnije i ima ga MNOGO, naročito je bogat kuršumlijski basen djavolja varoš itd ali su žile nadjene i u okolini vranja južno od niša kopaonik i novi pazar, kadmijum ,iridijum platina (u velikim količinama) pored već poznatih nalazišta tungstena i volframa koja su izgleda DUBLJA i BOGATIJA , sumnjaju i nadaju se čak i ležištima dijamanata na većim dubinama, to je strašno šta je tamo sve detektovano ali se neznaju tačne količine sem otprilike, kao što je i moguća zona i površina nalazišta još uvek odokativna, ali spektrometrija im je pokazala ozbiljne količine , više nego dovoljne za takodje ozbiljna očekivanja VELIKIH nalazišta, u londonu se TRESU od zlatne groznice povodom kosova procene mogućih otkrića se mere hiljadama milijardi dolara mada to su verovatn i preterivanja, ali PET milijardi dolara je SIĆA u odnosu na ono što oni očekuju da ukradu na kosovu, i najsmešnije je od svega da je to realtivno koncentrisana grudva metala na relativno maloj površini, izgleda da je to meteorit par stotina miliona godina star koji je polako aterirao na kosovo i zato nije propao u dublje slojeve magme a ni krater nije tako masivan kao što bi se očekivalo da je to bio sudar pri velikim brzinama , zato je sve to ostalo relativno plitko u kori:)kosovske KOTLINE koja je tu geološki gledano već nekoliko stotina miliona god.i nije bila pod vodom NIKADA.niti su neke bitne vulkanske aktivnosti posle pada meteora nastavile tu da se dešavaju.Nema drugog objašnjenja za tako velike koncentracije metala a naročito je iridijum indikator vanzemaljskog porekla tih naslaga.Čitava južna srbija će se pretvoriti u veliki rudnik PODZEMNOG kopa i samo je pitanje da li će to biti pod kontrolom nas LEGALNIH VLASNIKA ZEMLJE ili neke porodične mafijaške kvazi države kao što je kosovo sada.Mislim da se za toliko zlato tamo ispalti da idemo u rat i da rasturimo šiptare kao svinja džak, ama da ih nema.Posle toga će druga pesma da se peva u londonu i vašingtonu u vezi i kosova i naše zemlje.

  • Budi Bog s nama says:

   Pa da, razloga je bilo zaista mnogo da bi to bila samo Trepča. Njima je milošević bio težak kao olovo, odnosno kao Trepča, tako da je Sloba bio glavni razlog i naravno ne samo on nego cela Srbija, ta na nekog su morali da dignu svoje rogove, i gde je sad plaćanje otštete? Ispalo da mi njima dugujemo i da smo se zadužili od njihovih kredita i banaka a sa tim novcem praktično ništa nismo dobili niti izgradili ili pokrenuli u sopstvenoj zemlji? Svemiski paradoks? Da, upravo. Šta se zaista dogodilo sa novcem i bankama nakon Borke Vučić, pitajte Dinkića on nam još uvek deli naših 1000 eura koje nam je obećao kroz neke akcize u poštama. Od svih onih preduzeća koje su doveli do stečaja i prodali za megalone eura, on navodno građanima vraća kroz akcije koje možemo prodati, ali mi građani smo akcionari ko do đavola. Čisto licemerje. Još da napomenem da Lazanski po ustaljenoj mu praksi nikada nije u pravu, i nešto ga nigde nije bilo u vreme nato agresije kada je trebalo uže stručno da komentariše. Da nije izveštavao Švajcarcima u Švajcarskoj o tome kako on vidi šta se dešava u Srbiji. Preventivno ne prijavljuj nikome olovo, cink i srebro ako ga nađeš u svojoj zemlji, jer vidite kako to ide sa Venecuelom. Amerikanci našli tamo svoju zlatnu žicu i otišao đavo po svoje.

 2. Pastrovic says:

  Samo da ne smetnemo s uma sto je to sto donosi vise love od rudnog bogatstva. To najbolje znaju Ameri, Sipci, Englezi i srodni im pripadnici "ljudskog roda".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *