ЛАЗАНСКИ: Руски С-300 ће контролисати цео Израел из Сирије (ВИДЕО)

LAZANSKI: Ruski S-300 će kontrolisati ceo Izrael iz Sirije (VIDEO)

25 septembra 2018

Ne smiruju se tenzije nastale nakon obaranja ruskog aviona „iljušin 20“ iznad Mediterana kod obala Sirije, a Ruska Federacija je odlučila da ojača mogućnosti sirijske protivvazdušne odbrane predajom sistema S-300 Damasku.

O tome da li je obaranje ruskog Il-20 bio pokušaj izraelske strane da se naruše odnosi između Moskve i Damaska, spoljnopolitički komentator Miroslav Lazanski je u emisiji „Na nišanu Lazanskog“, u produkciji Sputnjika, razgovarao sa Đorđem Aničićem, penzionisanim potpukovnikom PVO Vojske Jugoslavije i zamenikom komandanta dvesta pedesete raketne brigade PVO.

Aničić kaže da je teško znati šta se dešava iza zatvorenih vrata i koje objašnjenje ovog incidenta je izraelska strana ponudila Rusima, ali da je sasvim sigurno da nije poštovan džentlmenski dogovor o kontroli leta, odnosno o borbenim dejstvima na teritoriji Sirije.Izraelska strana je, podseća potpukovnik, samo minut pre napada obavestila rusku stranu da će doći do napada na sirijske položaje, a pritom su dali pogrešne koordinate napada.

„Pitanje je da li su Izraelci iskoristili splet okolnosti u vazduhu ili je to bio deo taktike, jer je moguće da su danima osmatrali i videli ’iljušina‘ koji je non-stop patrolirao i snimao na tom terenu. Dakle, ili su iskoristili to saznanje o kretanju ’iljušina‘, ili je zaista reč o spletu nesrećnih okolnosti koje su ovog puta išle naruku Izraelu“, smatra Aničić.

On je podsetio da je Rusija svojevremeno izašla u susret izraelskoj strani raskinuvši ugovor sa Sirijom o isporuci sistema S-300. Međutim, kako navodi, Ruska Federacija je nakon incidenta sa iljušinom odlučila da sirijskoj vojsci isporuči sistem S-300.

„Ako su Rusi zaista odlučni u tome, onda je Izrael u problemu, jer po dometu i radarskoj pokrivenosti S-300 pokriva čitavu teritoriju Izraela. Dakle, nijedan avion neće moći da poleti, a da ga Sirijci ne vide i ne budu u situaciji da ga obore. To je dakle velika pretnja za Izrael, a sada je na potezu Ruska Federacija i njena namera da zaštiti svoje interese. Ne treba zaboraviti da je cilj NATO-a da se od Balkana pa  nadalje Rusi sateraju u svoje granice. To je svima poznato“, napominje Aničić.

Na pitanje Miroslava Lazanskog da li će sirijska posada na sistemu S-300 umeti da upravlja ovim sistemom, potpukovnik kaže da to zavisi od toga šta kupoprodajni ugovor obuhvata.

„Verujem da je u kupoprodajni ugovor, pored raketnog sistema, uključena i obuka, zatim rezervne rakete, gađanje u poligonskim uslovima na ruskoj teritoriji i tako dalje. Pritom, ne treba zaboraviti ni to da je Sirija u smislu protivvazdušne odbrane vrlo respektabilna vojna sila“, zaključio je Aničić.

(Sputnjik)

KOMENTARI8 komentara

 1. Deda Micko says:

  Anicicu ne brukaj se, idi pecaj, setaj unuke, nemas pojma a nastupas kao strucnjak.

 2. M says:

  Ne bi me čudilo da Izraelci izrokaju(unište)sve te S-300,na ovaj ili na onaj način,i to prije nego budu instalirane,uvježbane i uvedene u ozbiljnu operativnu upotrebu!

  • Milan says:

   S-400 je u Siriji u Hmejmimu već 3 godine, a S-300 je donet u Tartus ne[to kasnije. Dosad ih ni Izrael ni neko drugo nije uništio. Oko toga se sada vode polemike. Zašto je oboren baš izvidjački avion Il 20? Da li je to trebao da bude uvod u napad na ruske baze u Siriji i uopšte na rusko prisustvo u Siriji? Kakav plan su imali? Ako će ruski vojnici često ginuti u Siriji da li bi ruska javnost sama tražila da se povuku iz Sirije, ili bar sklonila bi vlast koja smeta SAD i ostalima. Osim toga mogli su da znaju da njihovi teroristi u Idlibu neće pristati na dogovor o demilitarizovanoj zoni u Idlibu, mogli su to da im narede. Odmah istog dana kada je napravljen dogovor o Idlibu uz lukavo angažovanje Izraela eliminisali su ruski izvidjački avion. Već su se okupili da bombarduju Siriju navodno zbog Idliba. Taj plan je trenutno propao. Da li im je hitno trebala neka nova provokacija?

  • Milan says:

   Neće Izrael odustati sada, pokušavaće i dalje da napada. Ali kakve će biti posledice po Izrael? Netanjahu je dosad stalno izjavljivao da moraju da napadaju ciljeve na stranoj sirijskoj teritoriji jer na taj način i tamo brane bezbednost svakog izraelskog gradjanina. Odsad neće više biti tako. Svaki napad na Siriju mogao bi imati posledice i po bezbednost gradjana u samom Izraelu. Ako Netanjahu i Liberman ovako nastave posledice će biti da Izraelci početi da napuštaju Izrael. Naprimer za dve godine koliko će Izrael imati stanovnika? Mnogi od njih otići će za SAD i i razne druge zemlje. Izrael danas ima oko 8,5 miliona stanovnika i to uglavnom najviše ih ima u severnom delu zemlje, preko 7 miliona. Najviše su nastanjeni na morskoj obali. Južni deo Izraela je slabije naseljen, on ima više od 1 milion stanovnika zato što se tamo nalazi pustinja Negev koja obuhvata više od 50% teritorije izraela.

  • Milan says:

   Po svoj prilici Izrael će morati da porazmisli dvaput o svakom sledećem vazdušnom udaru na Siriju jer naći će se na udaru izraelski avioni. Isto će se odnositi i na dosadašnje letove izraelskih aviona iznad Libana, biće značajno smanjeni tj. ograničeni. Sistem S-300 može da pogodi ne samo avione nego presreće i rakete.

 3. Miraš says:

  Cvrc Milojka! Izraelska Milojka, a ne naša. Desio se preokret te odnos snaga je bitno promenjen. Kako se sad osećaju drčni i lukavi piloti izraelskih lovaca? Zamislite kad se izraelski pilot približava svom avionu i zna da ga odsad vide iz Sirije od samog poletanja. Vidi ga zemlja koju su dosad mnogo puta ubijali. Znaju šta su sve dosad radili i da li pomisle da će im biti vraćano „milo za drago“? Kakav početak radnog dana! ... U mnogim tekstovima dosad izraelska borbena avijacija opravdano smatrana je gospodarima neba celog Bliskog Istoka. Iz najvišeg vrha Izraelske vojske data je ove godine izjava da njihova borbena avijacija najvažniji je deo oružanih snaga Izraela i da će u nju i dalje ulagati. Hm, odsad značajno će izgubiti tu prednost u vazduhu jer biće vidjeni radarima S-300 na celoj teritoriji Izraela i ako bude potrebno biće "vidjeni" i sirijskim raketama.

 4. Miraš says:

  U isto vreme slično i još bolje su postigli i na Krimu. Rusija sada sa Krima kontroliše celo Crno more. To je značajna prednost jer atlanti veoma često vojno nastupaju sa mora ka kopnu. U januaru prošle godine na Krim je postavljen prvi divizion S-400, a u januaru ove godine postavljen je drugi divizin S-400. S-400 otkriva tj. "vidi" tudje rakete i avione do 600 km,a uništava ih na rastojanjima do 400 km i na visinama do 30 km. Crno more je početak južne granice Rusije i veoma je bilo važno da odatle Rusija ne bude ranjiva, a istovremeno s tim je povezano učešće Rusije u Sirijskom ratu.

 5. ivan.zgb says:

  Izrael je svjestan situacije,njihovi političari znali su da do ovoga jednom mora doći i pripremali su se za to.Za njih to je pitanje života i smrti,dakle golog opstanka.Njihovi inženjeri već godinama proučavaju S300 i ustale ruske sisteme i vjerujem da su mu pronašli mane.Njihov sistem elektronskog ometanja je vrhunski,njihovi softveri za praćenje su dovedeni do savršenstva. Postoji dakle u ovoj situaciji mogućnost političkog dogovora kako i jedni i drugi ne bi skroz otkrili svoje adute. Bolje je za ruse da ostane mit o efikasnosti njihovih sistema i za izraelce mit o nepobjedivosti njihovih pilota. Ako pak neće ići Izrael će uništiti s300 prije dovođenja sistema u operativnu upotrebu. Oni kapaciteta za to imaju.Tu su i novi f35 sa kojima su izraelci izrazito zadovoljni preuređeni i unapređeni izraelskim softverom i raketnim sistemima.Dakle pitanje je života ili smrti.Izrael je okružen predatorima i njihova avijacija uvjet je njihova opstanka. To je jasno i rusima,zapravo ima neki fluid između njih,mnogi su židovi rusi. Puno je toga u igri vidjet ćemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *