ЛАЗАНСКИ: Србија је близу НАТО пакта и постаје мета Русије

LAZANSKI: Srbija je blizu NATO pakta i postaje meta Rusije

20 januara 2015

477899_011904c3_f-620x330Sredinom januara Beograd je napravio još jedan iskorak u saradnji sa NATO, okončavši proceduru usvajanja Individualnog akcionog plana partnerstva Srbije (IPAP) i zapadnog vojnog saveza, što je najviši stepen saradnje koje može da postigne jedna država nečlanica.

Šta to u praksi konkretno znači za Srbiju koja je zvanično vojno neutralna, „Vesti“ su pokušali da saznaju od poznatog vojnog analitičara Miroslava Lazanskog.

„Ništa posebno, to su formalni stepeni saradnje države članice Partnerstva za mir i NATO. IPAP je završni čin u tom stepenovanju i sve preko toga bio bi ulazak u NATO. To vam je sve jedna foliraža, gde vam Amerikanci nude zajedničke vežbe koje njima odgovaraju – razbijanje demonstracija, čuvanje konvoja, zatvora, kampova… Nema tu pravih vojnih vežbi koje bi nešto značile za odbrambene potrebe Srbije“, komentariše Lazanski.

Izvršni direktor Atlanskog saveta Srbije Milovan Milošević smatra da posle usvajanja IPAP Srbija može da bude zastupljenija u misijama Alijanse.

„Mislim da Srbija do sada nije dobila nijednom poziv da učestvuje ni u jednoj NATO vojnoj operaciji, a posle ovog usvajanja IPAP mislim da mi možemo da dobijemo poziv i za to, ali je drugo pitanje da li ćemo ga dobiti i da li ćemo ga prihvatiti, s obzirom da smo se odlučili za vojnu neutralnost“, kaže Milošević.

Lazanski smatra da je zajedničko vežbanje sa NATO snagama u situaciji zaoštravanja odnosa zapadnog vojnog saveza sa Rusima direktan antiruski potez i da svaka država koja nije članica Alijanse a na to pristane, mora biti svesna da će biti meta Rusa.

Dačić zadovoljan

Usvajanje IPAP je prošlo u senci početka srpskog predsedavanja Oebsom koji se desio istog dana – 15. januara, ali srpski šef diplomatije nije propustilo priliku da iskaže svoje zadovoljstvo ovim povodom.

„IPAP kao najviši oblik saradnje sa NATO kroz Partnerstvo za mir koji ne podrazumeva članstvo u Alijansi ima za cilj pružanje pomoći državi partneru u reformi i modernizaciji sistema odbrane i bezbednosti. U ovom dokumentu su jasno i transparentno istaknuti naši ciljevi i prioriteti koje želimo da dostignemo kroz saradnju sa NATO“, izjavio je Dačić.

„Da sam ministar odbrane, sada kada Srbija predsedava Oebsom i kada je NATO direktno konfrotiran sa Rusijom, ja bih se klonio tih zajedničkih vežbi, jer ništa ne dobijamo, dok smo u bezbednosnom i u političkom smislu samo na gubitku „, dodaje Lazanski.

Inače, zemlje članice Partnerstva za mir mogu da učestvuju u vojnim operacijama NATO. To se retko dešavalo, a kada prihvate poziv, onda to bude simbolično, poput austrijskih konvoja kamiona u Avganistanu.

(J. Arsenović / Vesti)

KOMENTARI3 komentara

  1. sasa says:

    KOJI NATO ,DA MU JEBEM I OCA I MAJKU,KO CE PO ZEMLJI SRBIJI POKUPITI OSIROMASENI URANIJUM,JA MISLIM DA JE TO PRAVI URANIJUM ,NEK NATO POGLEDA UL. KNEZA MILOSA,STA SU URADILI,ONAJ KO PRIDJE NATU,DABOGDA MU SVI BILI SLEPI,JA SE SA TIM NEBI IGRAO,POGINULO JE PUNO NARODA U SRBIJI,AMERI SU SVETSKA ALKAIDA,JOS GORE,LEPO IM JE REKAO LUKASENKO.

  2. Pingback: Dokumenti: Individualni akcioni plan partnerstva između Srbije i NATO | Srbija u Lice

  3. marko says:

    SASA PUSTI TE PRICE POPOVSKE KLETVE I GLUPOSTI ONI RADE SVOJ POSAO SRBIJU SU UNISTILI S DOSOM PLATA JE 340 EVRA NEZAPOSLENH SAD CE BITI 33 5 KAD SE OTPUSTI 70 000 IZ DRZAVNIH SLUZBI SELJAKA SIGURNO PROPADA EVROPSKOM ROBOM I BEZ CARINE HRANOM 20 000 I ETO TI NOVIH 90 000 LJUDI BEZ POSLA. SRBIJA JE USLA UNATO S SPORAZUMIMA TO STO LAZE SAM USEBE OVA VLAST PARLAMENTOM DA JE NEUTRLNA TO JE ZA ONE KOJI NE VIDI NITI ZNAJU UOPSTE MISLITI. VIM DAS IMUNITET VOJNIKU SLOBODU NATO KRETANJA DAO SI MU INFRASTRUKTURU KANCELARIJE TO JE IMAS TEHNICKU SARADNJU POVERLJIVE INFORMACIJE VRSIS GODISNJE 200 VEZBI S NJIMA PORDAJES ORUZJE ISIL BORCIMA U SEIRJI NA NJIHOV ZAHTVE TI USTVARI SE DEO NATO PAKTA I PROVODIS POLITIKU NJIHOVU

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *