ЛАЗАНСКИ: Србија мора да набави С-300!

LAZANSKI: Srbija mora da nabavi S-300!

13 januara 2016

RUSSIA-SYRIA-CONFLICT-RUSSIA-MISSILES-ASSAD-FILESPostoje razni modaliteti plaćanja tog sistema — i barter poslovi i razne vrste nekih drugih kompenzacija, a mogli bi i tajkuni da se malo stisnu i odvoje pare za bezbednost otadžbine, kaže Miroslav Lazanski.

Rusija bi mogla da Srbiji isporuči protivraketni sistem S-300, ali od mnogo faktora zavisi da li će do nabavke doći, glavna je poruka posete Srbiji potpredsednika ruske vlade Dmitrija Rogozina. Zvanični Beograd izrazio je želju da nabavi ovaj odbrambeni sistem, „da nam se više nikad ne bi ponovila 1999. godina“, ali je ključno pitanje ima li Srbija novca za S-300.

Vojno-politički komentator Politike Miroslav Lazanski kaže za Sputnjik da Srbija nema te pare, ali da bi se nabavka sistema S-300 ipak mogla i morala rešiti.

„Sve zavisi od dobre volje. Ako nešto hoćete, onda možete da nađete neki izvor finansiranja. Ne mora da bude iz budžeta, može i od nekih kompanijskih para. Postoje razni modaliteti plaćanja tog sistema — i barter poslovi i razne vrste nekih drugih kompenzacija, a mogli bi i tajkuni da se malo stisnu i odvoje pare za bezbednost otadžbine“, kaže Lazanski.

Prema njegovim rečima, u celoj priči ključno je pitanje čemu vodi trka u naoružavanju na Balkanu.

„Zbog čega i zašto? Da vidimo ko je inicijator te te trke i da pitamo sponzore inicijatora zašto se pojedine zemlje naoružavaju, što može da prisili Srbiju da i ona krene u neku vrstu, neću reći trke u naoružavanju, već nabavljanja neophodnih sredstava. Osnovna stvar je u svemu tome da se nikad ne ceni jedna strana prema njenim izjavama, željama i proklamovanim namerama, nego prema potencijalima. Srbija sigurno neće ostati skrštenih ruku a verujem da Rusija u tom pogledu može puno da pomogne“, dodaje Lazanski.

S druge strane, vojno-politički komentator i bivši oficir Vojske Jugoslavije Ljubodrag Stojadinović smatra da Srbija nema para za S-300 i dodaje vojska i čitav sistem bezbednosti imaju prioritete koji, pre svega, podrazumevaju saniranje tehnološkog zaostajanja i uspostavljanje odgovarajućeg društvenog standarda vojske.


„Srbija nema para za velike sisteme i ne izgleda mi moguće da bi Rusija tako nešto mogla da pokloni ili da da ispod cene koju podrazumevaju njeni i ekonomski i vojni interesi, budući da spoljna politika Srbije, ma koliko bila balansirana, nije u dovoljnoj meri jasna u pogledu definitivnog opredeljenja u smislu standarda odbrambenih snaga. Mislim da su razgovori Rogozina i Vučića bili optimistični i protokolarni, ali da su ti sistemi ipak na dugom štapu“, kaže Stojadinović.

Kad je reč o izjavi premijera da bi se sredstva za S-300 mogla naći van budžeta, Stojadinović smatra da je Vučić verovatno mislio na novac od izvoza borbenih sistema koje Srbija proizvodi ili streljačkog naoružanja i da bi se iz tih prihoda mogao izvući neki novac.

„Međutim, to je već pitanje za neke analize i za neke zahvate koji nisu uvek javni. Trgovina oružjem uvek ima određenu dozu misterije i mi ne znamo potpuno čime se bilo koja zemlja, pa i Srbija, bavi kad je u pitanju izvoz naoružanja“, dodaje Stojadinović.

Vojni analitičar Aleksandar Radić postavlja pitanje svrsishodnosti nabavke sistema S-300 i dodaje da bi lista prioriteta trebalo da bude mnogo drugačija u odnosu na ono što diktiraju naši političari. On dodaje da je u ovom trenutku S-300 sistem koji pripada prošlosti.

„Koliko se zna, proizvodnja S-300 je prestala. Rusko vazduhoplovstvo ima sistem S-400 i potpuno je nezamislivo, imajući u vidu stanje srpskih finansija, da može ući u nabavku takvog sistema. Može da se govori samo o nabavci polovnog diviziona S-300, ali pod pretpostavkom da s ruske strane postoji dobra volja da se iznađe takvo rešenje, jer je reč o naoružanju koje je izuzeto iz upotrebe ruskog ratnog vazduhoplovstva“, kaže Radić.

On dodaje da je jako važno da se sada uspostave prioriteti, ali ne prema potrebama nečije medijske promocije, nego prema realnim potrebama vojske.

„Očigledno je da Srbija dugo vremena neće moći da kupuje nove sisteme. U vojnoj saradnji sa Rusijom, u najboljem slučaju mogli bismo računati remont ’migova 29“, ali isključivo polovnih“, ocenjuje on.

(Sputnik)

KOMENTARI19 komentara

 1. Blaženi Alojzije says:

  Prepali se Hrvata. :D

 2. Milutin says:

  vas tatarske bastarde( odn. vaše vanbračne pretke), a koji se lažno predstavljate kao Hrvati, tukao je već Kralj Milutin: https://tinyurl.com/hqc8gg6

 3. peca says:

  Čuj,prepali se krvata...Pričekaj još malo Obloženi stepinac da skinemo ove vaše agente po Srbiji,polako,doćiće te i vi na red.Ne moj bre! da si tako nestrpnjiv he he heeee!!!

 4. Baja says:

  Ovaj alkoholicar Lazanski misli da se S-300 nabavlja u LIDL-u ha ha ha, Akcija 29,99 Kn.

 5. Milutin says:

  prigodna pesma za Tataristan: Tamburaško pevačko društvo - Zar je morala doć (1917) https://www.youtube.com/watch?v=S82Y8NMJS2U

 6. miroslav says:

  Oko 10 miliona migranata je u pokretu.Trebaju nam svinjske glave za odbranu.Hitno da se prave topovi za izbacivanje slanine,i minobaci za cvarke.Stvar je ozbiljna.

 7. Dux says:

  @Blazeni Alojzije Bulja žvaće gaće, a i mnogo se nešto smeškaš, tako da............???!!!

 8. Dux says:

  Haha, pa baš se tako i nabavlja ovakvo oružje Bajo, samo što ti toga nisi još uvek svestan. Nije kao Lidl-bliže je Woolmart-u! Za oružje se "uvek" ima love!

 9. Apis says:

  Baja nas ne spašava ni S 500! Ovo tvoje pučanstvo masovno nasrće na Srbiju. Svi rijaliti programi u Srbiji puni rvata. Najveće zvezde rvatske udaju se za neke uvrnute srpske drzavljane. Drugi manje srećni uvlace se Srbima u dupe i skacu ko medvedi po vasarima za crkavicu. Pomislim da Srbi nisu svesni koliko nam je dobro ako ovi evropljani sa tisućletnom kulturom lome vratove za nase mrvice.

 10. Blaženi Alojzije says:

  @Apis Dobro večer, Cincaru. Što ima novoga?

 11. marko says:

  Srbija bez obzira na krivu politiku sns i ovih sdp koji trebaju sto pre otici s vlasti jer ne mogu uposliti iz evrope evropskm kompaniama koje su ili u dugu ili gube trziste 400 000 ljud potreban za rast i razvoj Srbije moze platiti naoruzanje koje mora biti brojno preko 6 miljardi dolara po meni ugljom Srbija bez kosova poseduje 300 000 000 tona uglja to je ogroman broj novca ako uzmete da je cena 500 evra p o toni sigurno ili 400$ to su cifre 120 000 000 000$ vrednosti uglja takoder procene bakra u boru i s novom tehnologijom iskoristenja ponovo ostataka bakra su preko 40 000 000 000$ nikal kod bajine baste na 600 m dubine kompanija i to engleska procenila je masu nikla u rudi kao bakra u boru znaci OGROMNO NALAZISTE cena nikla po toni je i ne pada 12 000 $ sto bi znacilo vrednost tih ogromnih nalazista novcano vredi 120 000 000 000$,VREDNOST SRPSKOG BOGASTVA BEZ OSTALIH NALAZISTA JADARITA OLOVA CINKA BAKRA ALUMINIJA KROMA ITD SRPsKIH RUDA UGLJA BAKRA I NIKLA JE SAMO 260 000 000 000$ OGROMAN NOVAC KOJE OVE BUDALE SNS I SDP NE ZNANU PAMETNO RASPOLAGATI OVIM BOGASTVOM DRZATI U DRZAVNIM RUKAMA I POLUPROIZVODIMA I PROIZVODIMA GODISNJE ZAARADITI I 15 MILJARDI DOLARA. SRbija znaci ovim sirovinama u nekoliko godina 8 moze platiti oruzje visoko sofisticirano i satelit u najam ili pak mali mikro satelit kupiti koji nije skup ugljom vadenjem tonskim bakrom vadenjem i niklom vadenjem znaci od 260 000 000 000$ bili bi manji 254 000 000 000$ vise vadenja uglja bakra i nikla manje. A NE VECNO POLITICKI I NOVINARSKI LAGATI SBE I DRUGE DA SRBIJA NEMA 100 000 000 000$ U ZEMLJI KOJIM MOZE PLATITI ORUZJE VISOKOSOFISTICIRANO OD RUSIJE NOVINARSKE PATKE I POLTICKE.

 12. Baja says:

  Videe Markana,popravlja se mora da je Bukvar obnovio....

 13. Baja says:

  Daj majke ti Apise mi kazi,sta je po zanimanju bio taj tvoj imenjak?

 14. Baja says:

  Cim Blazeni se pojavi,maca vam jezik popapala,hi hi hi hi hiiiii.

 15. Svetislav says:

  U kurvatskoj koze bleje, zovu Baju da ih hebe...Kurvatice slatki san sanjaju, Srbi samo najbolje karaju!

 16. Svetislav says:

  kurvati nemozemo da se javimo, jer dosle kurvatice za Srpsku pravoslavnu godinu, pa imamo pune ruke posla! Vi uzivajte na internetu!

 17. mArKaN says:

  šta je baja šta sereš!!! mešaš babe i žabe... rekao sam ti da sa tobom ništa nemam da raspravljam dok god ne vratite srbima krajinu. oni su tu zemlju krvlju zaradili... jel si čuo nekad možda za vojnu krajinu??? i srbe krajišnike koji su čuvali granicu austrougarske od turaka???

 18. Dux says:

  @Apis Au matori, al ti znaš da ga zavučeš ovim komšijama, hahahaha :-)

 19. Krajisnik says:

  Baja polizi nam jaja! Blazeni nabijem te na pravoslavni, jesi cuo Stepinac nabijem te na kurac!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *