ЛАЗАНСКИ: Србија није интересантна терористима!

LAZANSKI: Srbija nije interesantna teroristima!

14 novembra 2015

Lazanski 434Vojni analitičar Miroslav Lazanski ocenio je danas da Srbija nije ugrožena od potencijalnih terorističkih napada, jer kao meta teroristima nije interesantna, ali i zato što vodi pomirljivu politiku prema islamskom svetu.

„Bilo koji teroristički akt na prostorima Srbije nema tog ođeka kao kada se to desi u Parizu. Vi možete da napravite neku vrstu terorističkog akta u bilo kom srpskom gradu i to neće biti na naslovnim stranicama ni Njujork tajmsa, ni Vašington posta ni Figaroa. To smo imali prilike da vidimo i tokom dešavanja u Kumanovu, jer to nije bilo posebno prisutno u zapadnim medijima”, kaže Lazanski u izjavi Tanjugu.

Sa druge strane, Lazanski ukazuje da su migranti koji prolaze kroz Srbiju dobro tretirani i da se sa njima postupa humano.

Nema razloga, tvrdi ovaj analitičar, da Srbija bude u očima islamskog sveta tretirana kao neprijatelj.

„Mi nemamo ni istorijski sukob sa islamom. Nismo bili kolonijalni gospodari pa da postoji neko sećanje da smo ih osvajali”, kaže on.

On se osvrnuo i na posetu premijera Srebrenici navodeći da Srbija vodi „jednu pametnu, racionalnu i pomirljivu politiku u odnosu na islamski svet”, te da ne očekuje da bi bila meta.

Lazanski kaže da je teroristicke akte, poput ovog u Parizu, moguće očekivati u zemljama gde postoji stanovništvo koje je islamskog porekla.

„Ovo što su uradili u Parizu uradili su ljudi koji su tamo rođeni, a ne oni koji su došli, mada postoje i neke spekulacije da su kod nekih od njih nađeni i sirijski pasoši”, kaže on.

Govoreći o zajedničkoj borbi protiv terorista, Lazanski kaže da nije bas preveliki optimista s obzirom da je priroda sukoba između SAD i Rusije mnogo dublja od spora oko Sirije.

Najnovije zahlađivanje odnosa između SAD i Rusije nije samo zbog terorizma, odnosno Sirije već, kako podseća, potiče od razvoja američke protivraketne odbrane u Evropi, preko sukoba sa Ukrajinom.

On kaže da tu zajedničku borbu protiv terorizma ometa i činjenica da ne postoji jedinstven kriterijum šta su teroristi.

„Teroristi u očima zapada u nekim slučajevima nisu teroristi već oslobodioci. Ne postoji jedinstven kiterijum šta su to teroristi, a šta nisu. Amerikanci su jedno vreme OVK nazivali teroristima, pa posle više nisu”, rekao je on.

Problem terorizma, ukazuje on, nije samo u njegovom saniranju kada se dese ovakve stvari, jer je geneza mnogo dublja.

„Treba da udarite na koren terorizma, gde se generiše terorizam, kako je moguće da se mlade generacije koje su rođene u Francuskoj i Velikoj Britaniji upućuju među te džihad ratnike. To su užasna pitanja na koje zapad u ovom trenutku nema odgovora”, ističe on.

KOMENTARI



2 komentara

  1. miroslav says:

    Srbija ni vecini Srba nije interesantna.To bi i corav pogodio.

  2. Svetislav says:

    Srbija je napola mrtva, i nedoklana i zato nije interesantna. Vec su ostvarili vecinu svojih ciljeva ubijajuci i proterivanjem Srba sa svih strana, tako da je ostale samo geta srpskog naroda, nepovezanog i slabog. Isljamci i zapad su zajedno obavili ubijanje Srba i Srbije, uz pomoc nasih izdajica, da ce samo na kraju da nas gurnu u iskopanu raku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *