ЛАЗАНСКИ: Шта смо видели на сајму наоружања и војне опреме?

LAZANSKI: Šta smo videli na sajmu naoružanja i vojne opreme?

30 juna 2015

Lazanski 434Piše: Miroslav Lazanski

Šta je pokazao međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2015”, završen pre nekoliko dana u Beogradu? Kao prvo, sajam je postao tradicionalan, održava se svake druge godine sa sve većim brojem domaćih i stranih izlagača, ove godine 92 domaća i 24 strana, i sve većim brojem ugovorenih i najavljenih poslova, tako da se „Partner” etablirao kao najveća manifestacija te vrste u ovom delu Evrope.

Ako je vojna industrija oduvek bila nosilac tehničko-tehnološkog razvoja neke zemlje, onda je ovogodišnji sajam potvrdio ukupan trend reindustrijalizacije Srbije. Ali, sve više kroz privatna mala i srednja preduzeća. Upravo ta preduzeća osvajaju sve veći broj novih borbenih sredstava kao i delova za složene sklopove novih i postojećih borbenih sistema u naoružanju Vojske Srbije, ali i za izvoz. Moglo bi se reći da je stiglo vreme diversifikacije srpske namenske industrije, da je na tržištu sada konkurencija i da Vojska može, ili će ubrzo moći, da bira šta će i od koga da kupi.

Pročitajte još:

Lazanski o srpskoj vojsci

MIROSLAV LAZANSKI: Šutanovac bi morao da objasni kako je Srbija izgubila milione dolara na trgovini oružjem

MIROSLAV LAZANSKI: Bez Amerikanaca, NATO je u Evropi totalno inferioran u odnosu na Ruse

Naravno, ne kada su u pitanju neki najsloženiji borbeni sistemi, ali i tu imamo zanimljiv slučaj da u istom artiljerijskom kalibru različita rešenja nude „Prva petoletka” i „Jugoimport SDPR”. Kada kompanija „Jugoimport SDPR” podigne svoju fabriku municije, a radi se na tome jer to tržište traži, to će biti konkurencija kompaniji „Prvi partizan” iz Užica. Potražnja diktira nove kapacitete. Ako „Jugoimport SDPR” ima porudžbine pešadijske municije, a proizvodnja „Prvog partizana” prodata je dve godine unapred, šta da se radi.

Naravno da su „zvezde” i ovogodišnjeg „Partnera” bili proizvodi „Jugoimporta SDPR”: borbeno vozilo pešadije „lazar-2”, samohodna haubica „nora B-52”, kalibra 155 mm, samohodna haubica „soko” od 122 mm, komandno-izviđačko vozilo M-12… Na njima su izvršene i vrše se modifikacije, tako da će „lazar-2” u verziji amfibije biti usvojen u naoružanje Vojske Srbije, a „lazar-2” s digitalnom šarom i daljinski upravljivom borbenom stanicom s mitraljezom od 12,7 mm predviđen je za Žandarmeriju Srbije. Za „lazara-2” veliko interesovanje pokazali su i Brazilci, jer oni trenutno nemaju takva borbena vozila 8×8, pošto sa „Ivekom” razvijaju borbeno vozilo 6×6. Nude nam kooperaciju.

Fabrika automobila iz Priboja, FAP, prikazala je svoj kamion „fap 3240 BS-AV, 8×8, korisne nosivosti od 10 tona tereta. Kamion je sada na ispitivanju i verujem da će ga Vojska Srbije usvojiti u naoružanje, jer takvo vozilo nedostaje armiji. Inače, svi ti borbeni, ali i neborbeni, sistemi su u formuli cena–efikasnost najbolja rešenja za Vojsku Srbije.

Na „Partneru 2015” predstavljen je i novi četvorosedni avion „sova” fabrike „Utva” iz Pančeva. Letelica je usavršena verzija poznatog aviona „utva-75”, s jačim motorom i digitalizovanim kokpitom. Avion je vrlo širokog civilnog i vojnog spektra upotrebe s relativno pristojnom cenom.

Kompanija „EDePro” iz Beograda nastupila je s najboljim stvarima iz oblasti raketne tehnike: raketni sistemi „alas” i „lorana” , protivoklopni raketni sistem „spajder”, bespilotne letelice, dronovi-mete, artiljerijski raketni sistem zemlja-zemlja kalibra 267 mm i dometa 95 km, raketa kalibra 107 mm i dometa 11,5 km, raketa sistema „grad” od 122 mm i dometa od 40 km… Kompanija „EDePro” ima najveći broj doktora nauka po ukupno zaposlenima, i na njihovom štandu najbrojniji posetioci bili su Arapi. Nije ni čudno jer projektil „alas” ima neke elemente prve srpske krstareće rakete dometa 25 km. I sve to „EDePro” razvija vrlo diskretno i bez velike pompe. „EDePro” je srpska NASA.

Ipak, sve to ne bi moglo ni da vozi, ni da leti, ni da puca bez proizvoda kompanije „Pneumatik fleks”, čiji je vlasnik privatno porodično preduzeće „Srboauto” iz Beograda. Njihova hidraulika i pneumatika prisutne su u skoro svim najsloženijim borbenim i neborbenim sistemima predstavljenim na ovogodišnjem „Partneru”: u avionu „lasta-95”, na helikopterima, u samohodnoj haubici „nora B-52”, u raketnom sistemu „alas”, u borbenom vozilu „lazar-2”… Bez njihovih proizvoda jednostavno se ne može, pa se američki ambasador Majkl Kirbi najduže zadržao na njihovom štandu. Jer, kompanija „Pneumatik fleks” takođe je primer diversifikacije srpske vojne industrije.

Da rakete, topovi i avioni na sajmu „Partner 2015” ne bi bili jedini simboli vojne moći pobrinulo se preduzeće „Status stil” iz Beograda asortimanom borbenih noževa, srpskih oficirskih sablji i mačeva. Oni proizvode najbolje i najlepše sablje i mačeve u Evropi, tako pišu stručni časopisi, tako kažu i kupci iz Alžira. Ako su topovi i rakete moć, sablje i mačevi firme „Status stil” su čast. I jedno i drugo potrebno je svakoj armiji…

(Politika)

KOMENTARI3 komentara

  1. teletabis says:

    A šta komentarisati? FAP se gasi, od tog kamiona nema ništa. BOV Lazar 2 izgleda da se samo koristi za sajam. U poređenju sa novim vozilima istog tipa mnogo zaostaje, posebno u aktivnoj zaštiti, automatici, ... Sve ovo je još uvek oslonjeno na JNA i gotovo se ništa nije napredovalo. Naša vojna industrija je u samrtnom ropcu. Nije da omalovažavam napore svojih kolega u ovom sektoru, ali ona narodna: go se ne svlači najviše govori o sadašnjem trenutku. A svi zaboravljamo odliv najboljih inženjera iz vojnih instituta, da prekid kontinuiteta se može nastaviti samo kupovinom licence i onda da se odatle krene u dalji razvoj i pokušaj da se dostignu ostale vojne industrije. Moje skromno mišljenje je da Srbija sa skoro nikakvim finansijskim resursima, sa minimalnim ljudskim resursima, sa znanjem koje je bar jednu generaciju iza sadašnjih inženjeriskih rešenja ne može da ima sve ono što je imala vojna industrija SFRJ. Mi smo prinuđeni da se opredelimo za dva do tri segmenta naoružanja i pokušamo u njima da stignemo tehnološki i konstruktivni vrh.

  2. Javni kvisling says:

    Ovo je već dostiglo tačku gde su poušavali a evo i usmerili G. Lazanskog. Ja nemam pojma ko i zašto, ali imam pojma da on to sve lepše radi. Vrlo brzo je G. Lazanski evoluirao od kritičara svetskog poretka i vojnih sukoba, od kritičara stanja u Srbiji u vode nekritičnog mišljenja sa upotrebom virtualnih uspeha srpske vojne industrije, koja je inače poluzabranjena, polukontrolisana do gole kože a ostatak i ne postoji. Dakle, ovo je potpuno umiljavajući i nekritični osvrt G. Lazanskog. Otišo nam i Lazanski, gospodo! Jednog po jednog nam uništavaju, ili optužuju ili pokrštavaju. Ovo je prvo Lazanskovo pokrštavanje u karijeri. Biće interesantno ako jednog dana budemo čitali osvrt G. Lazanskog sa naslovom "Kako sam se pounijatio". Izdržao je sve do Sirije, a u Siriji je bio opozvan i došlo je do prevrata. Ne znam ko je i kako je izveo taj prevrat, ali znam da je baš u Siriji opozvan. Mnogi su očekivali neke vesti od Lazanskog iz Sirije, kada je tamo otputovao, ali se sve izjalovilo i ako se dobro sećam, odjednom je prekinuo javljanje o cveću i lubenicama i trgovima Sirije. Eto, kažem, izgubili smo i Lazanskog.

  3. darko says:

    MISLIM DA SRPSKA VOJNA INDUSTRIJA PRVENSTVENO OVI KRETENI U SNS I VUCIC PO MOM MISLJENNJU RADE ZLOCIN NIJE UVKE SVE STVAR NOVCA DRUGIM RECIMA SRPSKA INDUSTRIJA SE MORA ORIJENTISATI NA ZMELJE KOJE NE VODE RAT KINA INDIJA IMA TU POTRAZNJE DOOVOLJNO SAMO U OVE DVE ZEMLJE.ZASTO OVO GOVORIM JER SRBIJA NJENA VOJNA INDUSTGRIJA JE PRODALA 2016 GODINE AMERICI ORUZJA U VREDNOSTI 40 000 000$ PREVEDIMO PREKO 40 000 KALASNJIKOVA TO JE JEDNA VOJSKA NAORUZANA AMERICI TIH 40 000 KALASNJIKOVA MOGU ISIL U SIRIJI NE SAMO U SIRIJI I SRBIJI UNISTITI CELU VOJSKU SRBIJE TI FANATICNI DILJDACI DROGIRANI.NEVEROVATN O JE KOJI SU TO KRETENI U SRPSKOJ POLITICI I VOJNOJ INDTURIJI KOJU PORDAJU ORUZJE NATO PKATU SVET IMA 6 MILJARDI BEZ NATO A MAEIRKE I EU OVI GLUPANI IKRETENI PORDAJU ORUZJE PA TO SE OKRECE PROTIV SRBIJE VLASTITOM PUSKOM TI MOGU ODSECI CELU VOJSKU.BUDALE OVO SAMO NE VIDE I NA OVAJ TEKST TRAZIT CE IZGOVOR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *