ЛАЗАНСКИ: Сукоб са Хрватском…

LAZANSKI: Sukob sa Hrvatskom…

27 aprila 2018

Vojni analitičar Miroslav Lazanski, rekao je za Novo jutro televizije Pink da misli da je nepobitna činjenica to da Srbija i Hrvatska žive kao susedi, da niko ne može da se izmesti i da moramo naći način da sarađujemo, moramo biti korektne komšije.

– Ni jedan region u svetu nema Srbe i Hrvate. Mislim da je ono što je nepobitna činjenica to da živimo kao susedi, da nas niko ne može izmestiti i da moramo naći način da sarađujemo, moramo biti korektne komšije – rekao je vojni analitičar Miroslav Lazanski.

Prema njegovim rečima sa jedne strane moramo da znamo da je Hrvatska nezavisna samostalna suverena država, a sa druge strane kada se ponaša u podnosu prema Srbiji, da prestane to neko nastupanje sa pozicije superiornosti, zato što su članica NATO i EU.

– Srbija ne dozvoljava da se sa njom razgovara sa pozicije sile, barem kada su komšije u pitanju. Moramo biti vrlo jasni. Hrvatska je suverena i nezavisna zemlja. Odnos prema srpskoj nacionalnoj manjini tamo je bitno pitanje koje opterećuje. Ovo što se događa oko Jasenovca i inicijativa predsednice Grabar-Kitarović da se pokreće opet pitanje istine u Jasenovcu, koja je odavno ustanovljena – rekao je Lazanski.Kako je rekao, činjenica je da se u Jasenovcu dogodio najmonstruozniji zločin na prostorima Evrope u Drugom svetskom ratu, jer niko nije žive ljude spaljivao kao što su oni to radili.

– To će uvek opterećivati odnose Zagreba i Beograda, i Hrvatska se mora sa tim suočiti. To nije dobro za budućnost. Dok god Hrvatska ima to opterećenje i ne suoči se sa tim jasno uvek će biti ovakvi odnosi – rekao je Lazanski.

Kako kaže, svaka nezavisna zemlja može da ti zabrani ulazak zbog „plavih očiju“. To je njihovo suvereno pravo.

– To im niko ne može osporiti. Država ukoliko želi da bude poštovana kao država mora da se ponaša na odluke druge države u postupku reciprotiteta. I to prema velikim i prema malim državama. Ni jedna zemlja koja ima neku vrstu diplomatske komunikacije sa Srbijom, a da je članica NATO-a nikada nije potencirala to u svom nastupu – rekao je on.

Prema njegovim rečima, kupovina F16 je odličan potez hrvatske Vlade i vojske.

– To je izraelski avion, a oni su među najboljim, ako ne i najbolji piloti na svetu. Avion je sigurno održavan odlično, praktično u apotekarskim uslovima. Ukoliko dođe u Hrvatsku u stanju kakao je sada biće u rangu sa našim migovima 29 koje mi sad modernizujemo. Ali ako ga Izraelci dodatno modernizuju, onda će biti bolji od miga 29, onda ćemo i mi morati da modernizujemo naše migove – rekao je Lazanski.

Kako kaže, i Hrvatska i Srbija godinama žive na zalihama JNA, to se mora obnoviti, i logično je da će svi pokušati to da tumače kao neka regionalna naoružanja.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *