ЛАЗАНСКИ: Све кључа! Ево шта очекује западну Европу (ВИДЕО)

LAZANSKI: Sve ključa! Evo šta očekuje zapadnu Evropu (VIDEO)

18 jula 2018

„Bregzit“ je nepovratan proces, a sva navodna sporna pitanja, kao što je pitanje irsko-britanske granice ili vizni režimi sa drugim evropskim državama, koriste se kao izgovori za obračune unutar vladajuće konzervativne stranke.To što američki predsednik Donald Tramp proglašava neprijatelje na svim stranama, za Ameriku nije ništa novo, ocenjuje u emisiji „Na nišanu Lazanskog“ nekadašnji dopisnik iz Londona agencije „Tanjug“ Siniša Ljepojević.

Tramp se samo služi jezikom neobičnim za američke predsednike, ali taj je jezik vrlo razumljiv, kaže on. Logika sistema ustrojenog na Zapadu je takva, objašnjava Ljepojević, da kada nema neprijatelja, nema energije.

Tramp „izbombarduje teren“ raznim izjavama, a onda smiruje situaciju. Međutim, nevolja je što se u tom postupku služi neistinama, kao što je ona da Nemačka 70 odsto energije uvozi iz Rusije. Nemačka iz Rusije uvozi između 9 i 30 odsto energije, u zavisnosti od potreba, kaže Ljepojević, a Tramp nije pomenuo Poljsku koja uvozi oko 90 odsto energenata iz Rusije.

Što se tiče izlaska Velike Britanije iz EU, taj proces se završava iduće godine. Kraljica je, kaže Ljepojević, potpisala zakon o istupanju iz Unije, i to je gotova stvar, kaže on.

„Sigurno da će ostati da se neke tehničke stvari reše do 2022. EU je toliko ovladala članicama da je oko 80 odsto domaćeg zakonodavstva u stvari zakonodavstvo EU, plus međunarodni ugovori. To je ogroman posao. Ali ono što je u ovom času najvažnije je da je pre oko mesec dana kraljica potpisala zakon“, kaže Ljepojević.

„Bregzit“ se u Britaniji koristi kao izgovor za unutrašnjepolitička trvenja, nastavlja Ljepojević, za obračun unutar vladajuće konzervativne partije.

Vizni režim između Britanije i većine evropskih država nije postojao ni pre nego što je Ujedinjeno Kraljevstvo postalo članica EU, dok, što se tiče granice sa Irskom, postoji međudržavni sporazum između Irske i Velike Britanije, koji je potpisan kada je Irska stekla nezavisnost.

„Poslednja tri irska šefa države, uključujući i sadašnjeg, britanski su državljani. Irski državljani mogu biti birani u britanski parlament, irski građani koji žive u Britaniji imaju pravo glasa. Mislim da ima 37 poslanika u britanskom parlamentu koji su irski državljani“, kaže Ljepojević.

Potenciranje problema sa irsko-britanskom granicom Ljepojević naziva tehnologijom trikova. „Bregzit“ je nezaustavljiv i on je deo šireg političkog procesa preispitivanja gde se Britanija nalazi, kakva je to zemlja i kakve su njene realne mogućnosti.

„Cela Zapadna Evropa je u dubokoj političkoj krizi. Do sada, samo je Britanija krenula u preispitivanja, ali to su ogromni lomovi. Druge zemlje su u ozbiljnijoj krizi — Nemačka ključa iznutra, Francuska… Ali niko još nije pokrenuo proces, svi se plaše da pokrenu politički proces. Svako preispitivanje vodi ka izlasku iz EU, jer je EU destruktivna organizacija“, kaže Ljepojević.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

 1. goran says:

  Sta me briga sta se desava u Evropi, neka pocrkaju, crvi im kolo vodili i na svadbu dolazili. Natamo demoni, natamo.

 2. M says:

  Danas glupi europski vođe,sutra glupi vođe Novog Svjetskog Poretka,nisu ništa naučili-shvatili od propalih velikih unitarističkih hegemonija,SSSR-a,Jugoslavije, Austro-Ugarske,.. Rimskog carstva,itd...,kao ni država mnogih!A TO JE DA ČOVJEK(NAROD)NIJE KONJ DA GA NETKO JAŠE,a čak i konj pokušava zbaciti svog jahača!

  • Velika Metla says:

   M,a zašto bi oni to uopšte i shvatali (budi siguran da oni to znaju,i bolje od nas dvojice)kad im je važno da imaju lagodan život dok su oni živi? Oni imaju takav stav da posle nas..........potop! Boli njih briga šta će biti kada oni crknu! Samo im je važno da dok oni žive da im je život dobar! Sve ostalo za njih je nebitno! I svaka žrtva koju prouzrokuju da bi došli do konformizma u njihovim životima je kolateralna šteta!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *