ЛАЗАНСКИ: Турска је изазвала геополитички потрес! ХАОС ТЕК ПОЧИЊЕ (ВИДЕО)

LAZANSKI: Turska je izazvala geopolitički potres! HAOS TEK POČINJE (VIDEO)

16 jula 2019

Kako će SAD odgovoriti na tursku kupovinu ruskog sistema S-400? Da li je to početak erozije južnog krila NATO-a?  O tome su u ovonedeljnom izdanju emisije „Na nišanu Lazanskog“ sa poznatim spoljnopolitičkim komentatorom razgovarali Milan Mišić, bivši dopisnik „Politike“ iz Vašingtona, i politikolog Aleksandar Pavić.

Lazanski je konstatovao da je za njega iznenađenje to što su Turci uopšte pristali da kupe ruske rakete, jer su se već jednom debelo predomišljali u vezi sa kineskim raketama: na kraju su čak otkazali narudžbinu, iako su već bili dali depozit.Mišića je pitao kakve su, prema njegovo mišljenju, šanse da SAD na ovaj potez Ankare zaista odgovore i kako bi mogle da odgovore, s obzirom na to da su već pretile Turskoj sankcijama, izbacivanjem turskih pilota, otkazivanjem isporuke aviona F35….  Upitan da li će Donald Tramp zaista ispuniti  najavljeno, Mišić je konstatovao da je oštar odgovor SAD opcija koja je već duže vreme na stolu.

“Zaista sam iznenađen sam da se sve ovo između Rusije i Turske na kraju realizovalo. Očekivao sam pokušaje nove trgovine od strane SAD; sve što se desilo je zapravo jak udar na NATO, i ogromna pobeda strategije Vladimira Putina, iako se radi samo o četiri kompleksa S 400”, kaže Mišić.

Uskoro reakcija Vašingtona

Reakcija SAD nije bila očekivano brza, dodaje naš sagovornik, i Tramp je reagovao blago, ali ovo je svakako veliki geopolitički potres. Pitanje je šta sve stoji iza čitavog “dila”, ali najvažnije je pitanje šta to znači za jedinstvo Zapadne alijanse, koja ne može da opstane bez svojiih baza u Turskoj, kaže Mišić.

Upitan da li očekuje da će se Amerikanci zaista odvažit da Ankari uvedu sankcije, Mišić kaže da ističe vreme, i da će Vašington uskoro morati da reaguje i izjasni se o svojoj pozicji.  “U pitanju je”, kaže on, “celokupan odnos Turske prema Zapadu, jer se Turska u ovoj situaciji polako profiliše kao globalna sila.“

Složena igra

S druge strane, Aleksandar Pavić je podsetio da ne postoji nijedno pravilo koje Ankari zabranjuje da kupuje rusku tehniku, dodajći da su u čitavoj ovoj stvari presudni interesi vojno-industrijskog kompleksa, ali i izraelskog lobija u Americi.“Svedoci smo veoma složene geopolitičke situacije: , jer trenutno se Izrael i Turska takmiče oko novih izvorišta gasa u Mediteranu. Izrael, Kipar i Grčka imaju podršu SAD, a Turska pokušava da “uđe u priču” preko turskog dela Kipra, koji jedino ona priznaje. Dakle, kao što sam rekao, veoma, veoma složena situacija”, kaže Pavić.

Šta sa NATO bazama

Rusi su bili svesni koliki će razdor S-400 da izazove između Ankare i Vašingtona,  dodaje Pavić, i slaže se s tezom Milana Mišića da je sad najvažnije pitanje sudbina NATO baza na teritoriji te države.

«Kriznu situaciju definišu rizični potezi; Donald Tramp je impulsivan, radi po instinku; on nema neko veliko znanje ni i politici ni o doktrini, pre svega je biznismen, ne udubljuje se u detalje, ali to je u ovoj situaicji na neki način dobro. On sve radi “na veliko”, ali je po mom mišljenju bolje imati nekog s kim ste načisto, nego da imate posla s onima koji se prave da su liberalni, da su humanisti, pa vas onda bombarduju. Bolje je znati na čemu ste”, konstatovao je Pavić.

Trampu je, dodaje naš sagovornik, neophodan jedan pravi spoljnopolitčki uspeh.

Iako je američki predsednik više ideolog nego političar, iako pokušava da sklopi poslove i radi transakciono, on ovakav kakav je zapravo veoma odgovara vojno-industrijskom lobiju u SAD”, konstatuje Pavić.

(Sputnjik)

KOMENTARI6 komentara

 1. Slobodanka says:

  Kako će SAD odgovoriti? Odgovoriče sankcijama prema Turskoj, ali smisliće i nove sankcije prema Rusiji. Sigurno će nastojati da ovo skupo i što skuplje naplati Rusiji. Da nema Rusije Ankara se nikad ne bi odlučila na ovaj potez. Biće u igri psihološko-propagandni rat i ostali metodi i sredstva hibridnog (specijalnog) ratovanja sa ciljem slabljenja i rušenja aktuelnih vlasti i u Ankari i u Moskvi.

  • ralemce says:

   Sultanu Erdoganu je uspelo ono što Miloševiću nije. Kupovinom S-400 on obezbeđuje Tursko nebo od svojih “prijatelja”.Celovitost Turske zavisi od jake vazdušne odbrane i kontrole Turskog i Kiparskog neba.

   • persida says:

    Ziv ti bio Erdogane, sto koristis kauboja mane.

 2. padre says:

  Pitanje je samo, šta je za Trampa "veliko"!

 3. milorad2 says:

  NIKO neće vaditi gas odatle, to je veoma OPASNO vulkansko područje i uskoro će otkriti da to ne sme da se dira, INAČE....

 4. Predrag says:

  Evo jos jedne evropske drzave u kojoj America gubi uticaj . kao sto znamo sve American ucene su podrzane sa neba. Ako neko odbije njihov ultimatum oni ga bombarduju. Ali dati jedno tako mocno oruzje turskoj divljackoj drzavi je idiotizam. American CE I'm baciti nuklearku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *