ЛАЗАНСКИ ТВРДИ: Напад на Сирију је договорен!

LAZANSKI TVRDI: Napad na Siriju je dogovoren!

15 aprila 2018

Vojno-politički komentator lista „Politika“, Miroslav Lazanski izneo je svoje mišljenje o bombardovanju Sirije.

„Nekada smo imali ratove koji su trajali po više godina, posle su došli ratovi od sedam dana, pa onda bombardovanje SR Jugoslavije u trajanju od 78 dana, da bi sada najnoviji vazdušno-raketni „rat” SAD, Velike Britanije i Francuske protiv Sirije trajao čitavih 50 minuta. Ne samo da je trajao 50 minuta već je, po svemu sudeći, bio i prećutno dogovoren. I svi sada mogu da kažu da su ostali čistog obraza i neporaženi. Odnosno, poražene su, i to definitivno, samo UN koje više niko i ne pita za nekakvu dozvolu kada kreće u ratnu akciju.“

Pored toga što smatra da je napad dogovoren, Lazanski misli da je Sirijcima u odbrani pomogla ruska vojska.

„Amerika je izvršila raketiranje Sirije i pored svih upozorenja Rusije. Lansirane su, po ruskim tvrdnjama, 103 krstareće rakete raznih tipova, a sirijska PVO navodno je oborila 71 projektil. Ako je taj podatak istinit, onda je to sjajan uspeh sirijske PVO budući da ona većinom raspolaže starim sovjetskim PVO sistemima tipa „kub”, „neva” i „SA-5 gamon”, odnosno „S-200”. Sirija ima i modernije PVO sisteme tipa „buk M1” i „pancir”, verovatno su posade na tim sistemima sada mnogo bolje obučene, a nije isključeno da su sastavljene i od ruskih veterana.“„U svakom slučaju, ako je od 103 lansirane rakete PVO Sirije oborila njih 71, to je velika efikasnost. A nju, nažalost, niko ne može i dokazati. Jer Pentagon će tvrditi da nije oborena ni jedna jedina raketa, a Moskva i Damask govore o 71 oborenoj. Vojni efekti bombardovanja i raketiranja ciljeva u Siriji su minimalni, nema većeg broja poginulih, materijalna šteta i nije posebno velika, vojna tehnika Sirije nije ni dirnuta, Bašar el Asad je sada čvršće na vlasti nego što je bio pre šest godina kada je rat počinjao.“

(Politika)

KOMENTARI25 komentara

 1. goran says:

  Lazu i Amerikanci i Rusi. Niko ne moze znati koliko je raketa ispaljeno, niti iko moze da dokaze koliko je oboreno. Ovo je ispiranje mozga, a Lazanski zivi od takvih legendi.

  • komita says:

   Goran says: Lazu i Amerikanci i Rusi. Niko ne moze znati koliko je raketa ispaljeno, niti iko moze da dokaze koliko je oboreno. Ovo je ispiranje mozga, a Lazanski zivi od takvih legendi. Ne samo da znaju koliko raketa nego i sekund kada i odakle su ispaljene. Dal' si ikad cuo za satelite?

   • goran says:

    E, momce, pa ruski sateliti kazu jedno, a americki nesto drugo. Zar mislis da igde ima objektivnih informacija, pogotovo u ratu???

 2. Velika Metla says:

  Ni malo me ne zanimaju špekulacije naci-amerike,a ni druge strane,jer nisam sklon verovati im,pogotovo naci-americi,ali je jedna činjenica i to NEPOBITNA, a to je da ni već 5 godina Bašara zlikovački zapad ne može da skine s vlasti,i da dovede klimoglavca praznoglavog i kukavičkog na mesto Bašara! To je za mene dovoljan argument! Sve ostalo je manje ili najmanje važno!

 3. zlatko says:

  Možda. A možda je dogovoreno i bombardovanje Ju 1999. S tim što je Sirija bolje pregovarala i "uglavila" povoljnije uslove. Nije važno da li je to Siriji omogućila ruska zaštita ili američko i natovsko slabljenje ili i jedno i drugo, moramo priznati da je prošla daleko bolje od nas.

  • test01 says:

   Crni Zlatko pa kako su prosli bolje... Mozda sa ovim zadnjim raketiranjem ali zemlja im je razrusena, trecina ljudi nestala (pobijeni ili imigrirali)... Jedino sto imaju Rusku bazu na svojoj teritoriji sto ce im garantovati mir i sto imaju naftu pa mogu ekonomski da se dignu i da daju 'finger' MMF-u koji ce da izvisi u ovom slucaju. I ja mislim da je ovaj napad dogovoren ali Rusija NIJE smela to da dozvoli! Obice im se to o glavu, videcete!!!

   • zlatko says:

    Pa da, na ovaj poslednji napad i mislim. Kad se Rusija uključila Sirija je već bila duboko zaglibljena u rat iz kog se sama nikako nije mogla iščupati. Nedaće koje pominješ je Siriji doneo taj period pre nego što su se Rusi uključili. Moguće je da si u pravu sa ovom poslednjom tvrdnjom da će se ova "popustljivost" Rusiji obiti o glavu. Moguće je da će je ameri shvatiti kao slabost i ohrabreni krenuti u novi, žešći napad. Videćemo kako će se stvari dalje razvijati. Ali Rusija će, siguran sam, imati odgovor i na te nove napade, koliko god da ih bude. U medjuvremenu oni pokušavaju da pronadju političko rešenje preko UN, a verovatno i drugim putevima. Rat nikom na svetu osim amerima ne treba, pogotovu rat visokog intenziteta. To je najgore i najopasnije rešenje i Rusi pokušavaju da ga izbegnu, ako je ikako moguće. Ako ne bude moguće, pa šta je tu je...

   • Miraš says:

    Test 01. Napad nije dogovoren. Videćete da će se ovakvi napadi trojne koalicije ponavljati sa ciljem da nadoknade strateški gubitak. Oslobodjena je I. Guta. Ali zašto je u februaru doneta odluka da je ona najvažniji cilj. Tigrove snage su prekinule operacije u Idlibu koje su se tada baš uspešno odvijale i prebačeni su baš ovde. Dodate su i elitne Gijatove snage, i još baš dosta druge vojske. I. Gutu treba gledati šta je ona značila u celini sa svim ostalim južnim frontovima! Otkriven je plan da I. Guta + baza Tanf + ponovni napadi na Abu Kemal + ostali orkestrirani frontovi trebali su da obezbede američkoj koaliciji nova napredovanja na jugu i otimanje teritorija već oslobodjene Sirije.Od svega toga za SAA i za Siriju najvažnije je bilo eliminisati Istočnu Gutu, a ne dozvoliti ni napredovanja neprijatelja na drugim frontovima. Jedan od ciljeva je bio da preuzmu potez od Abu Kemala preko Palmire pa prema Homsu, a tu leži zbirni naftovod za svu sirijsku sirovu naftu. Istovremeno da kod Abu Kemala preseku kopnenu vezu Sirije sa Iranom, a to bi postigli ponovnim otimanjem ranije već oslobodjenog Abu Kemala. Taj deo je pokušavao da preotme ISIS. Pratim sirijske sajtove pa znam da u toku operacija za Istočnu Gutu itekako se ginulo i kod Abu Kemala zbog ponovnih napada ISIS. Veoma je sumnjivo to što američka koalicija veoma slabo zapravo nikako podržava oslobadjanje preostalih ISIS džepova istočno od Eufrata tako da i sa te istočne strane reke Eufrat ISIS teroristi prelazili su na zapadnu stranu i napadali su SAA i saveznike kod Abu Kemala. A iz baze Tanf od ranije su prebacivali teroriste u veliki džep ispod puta Sukhna-Deir ez Zor i odatle su isto bile napadane snage SAA u tom istočnijem delu Sirije u februaru i martu. Američke snage u Tanfu su povećali za 600 američkih vojnika i za dosta tenkova, sad imaju i avione. Ta oni unapred i sigurno znaju da će doći ISIS! Sve što ponovo preotme ISIS, to bi onda oslobodila američka koalicija iz Tanfa, ali onda ta teritorija ostaje pod američkom kontrolom! To je stara igra. Tako slično je Sirija izgubila grad Raku. Najpre su se u tom gradu pojavili američki pobunjenici i sa njima FSA, pa se pojavio američki ISIS koji im je grad Raku preoteo, pa jel pošto su to ipak teroristi onda se na kraju pojavljuje SDF kurdske snage koje podržava američka koalicija. Taj isti scenario su odigrali u puno drugih gradova Sirije. Sa ovim udarima nastoje opet da odigraju neku sličnu igru... Na prostor I. Guta i teroriste koji su tu bili do pre neki dan ne mogu više da računaju, ali mogu i to sa više ovakvih udara da pokušaju da postignu nešto na celom jugu.

   • Miraš says:

    Test 01. Evo Hejli je izjavila da se američka koalicija neće povući iz Sirije jer imaju još tri važna cilja: 1. Da i dalje ne dozvole korišćenje hemijskog oružja - čitaj napadaće ponovo sirijske snage sa ciljem da ih oslabe ili minimum da ih zaustave u njihovom napredovanju. 2. Boriće se protiv ISIS - Oni unapred znaju da će njihov ISIS doći i da će se kobojagi boriti protiv njega, a tako će preuzeti nove teritorije Sirije. 3. Zauzeće bolju poziciju za posmatranje šta to Iran radi u Siriji - čitaj nastojaće da preseku kopnenu vezu Sirija-Iran kod Abu Kemala i ko zna šta će još raditi.

 4. i ime says:

  Lazanski, postujem sve sto kazes, i napises. IMa samo jedan problem tu. Oni , amerika i ostali, koji su zlikovci obicni, su bombardovali zemlju u kojoj su ruske trupe. Ne smatram da se razumem u politiku, diplomatiju, mozda cak i realnost, ali smatram strasno losim pokazateljom, da su ruska vojska i ostali bili u toj zemlji, ali da su ih amerikanci PAK bombardovali. Volim ruse, ismatram Putina svojim predsednikom, ali izvinite, ako mi damo baze uNisu, Beogradu, i Somboru recimo, a Amerikanci nam Bombarduju Loznicu, ili Negotin, rusi ce reci da je to daleko od njihove vojske, i da nece reagovati??? Dakle, verujte, ne znam sta da mislim...

  • zlatko says:

   Mislim da si na pogrešnom tragu. Ne branim Ruse a priori, kao što to nikad ni za koga ne činim, nego pratim šta se dešava u svetu, pa sam došao do drugačijeg zaključka. Naime, ameri su užasno frustrirani, za mnoge od njih možemo slobodno reći da su već poluludi. Nisu oni navikli da im se neko suprotstavi, a još manje da izgube kontrolu nad zbivanjima. U Siriji su mislili da su već završili posao. Seti se samo kako smo postepeno otkrivali njihovu, odnosno ISIS-ovu ogromnu infrastrukturu koju su izgradili i proteklim decenijama. Osećali su se kao kod svoje kuće i još je samo trebalo oterati Asada, pa da dobiju svoje ogromno bliskoistočno Kosovo gde bi oni uzgajali ogromne količine opijumskog maka i sličnih kultura i proizvodili tone i tone najskuplje robe na svetu-narkotika. Onda se umeša Rusija i tras,tras,tras, za samo dve-tri godine razjuri terorističku bandu i Asadu obezbedi ostanak na vlasti do izbora koje će verovatno uskoro biti moguće sprovesti na regularan način. Rat u Siriji je već odavno završen, i u njemu je nedvosmisleno pobedio Asad i Rusija. Naravno, ameri besne, njihovi medijski i drugi magnati usijanih glava vrište, vojnoindustrijski kompleks uvek željan ratova takodje, Kilari pokušava da nasanka Trampa uvlačenjem u novi večiti rat. Nikog od njih nije briga šta će biti sa planetom ako se započne ozbiljan sukob sa Rusijom. Tu nastupa neki verovatno prećutni sporazum izmedju Trampa, svesnog svih opasnosti, ali nemoćnog da smiri pohlepu i ratničke strasti u americi, i Putina. I oni obave taj rat na najnižem stepenu, sa najmanjom opasnošću da preraste u nešto po ceo svet katastrofalno opasno. Kad su ulog tako velike stvari kao što je svetski mir i opstanak planete, onda nema mesta junačenju. Šta bi sirijcima, nama i celom svetu značilo da su se Rusi isprsili, rekli svoje poznato herojsko njet, raspalili po američkim vojnim brodovima, pa kom opanci, kom obojci? Da li bismo danas bili srećniji? I da li bi uopšte danas bilo nekog na ovoj planeti da se tome raduje? Pamet u glavu. Mislim da je Rusija igru u Siriji odigrala veličanstveno. Ne pamtim da sam bilo šta slično video u istoriji. Toliko mudrosti, hrabrosti, znanja, inteligencije, vrednoće, to zaista dosad svet nije video. Zato pozdravimo kraj ovog bliskoistočnog rata i poželimo bliskoistočnim zemljama da im se on više nikad ne ponovi, a Rusiji čestitajmo iskreno, od srca.

  • Miraš says:

   Sve zavisi od toga kakvo je stanje te šta je potrebno i kakav dogovor se napravi. Ruske trupe nisu tek i samo moćna strana vojska uzeta u najam kao plaćenička vojska, a da pritom domaća vojska sve manje radi! Sirija i Rusija su napravile dogovor šta će raditi vojska RF prisutna u Siriji i potpisali su o tome ugovor. Tom prilikom bilo je važno kakav plan ima Sirija za razvoj i jačanje svojih sopstvenih oružanih snaga. Godine 2015 kada je taj ugovor pravljen Sirija je bila već 4 godine u ratu! Sigurno je dogovorila da joj bude pružena pomoć i za što veće jačanje svojih oružanih snaga.... Sada se puno pominju ti stari PVO sistemi ruske proizvodnje koji su dali dosta dobar rezultat, bar za sada. Ove stare a postojeće PVO sisteme u Siriji da li su Rusi mogli nekako da učine efikasnijim uz pomoć svoje druge i puno moćnije tehnike koja je pristigla?

  • Miraš says:

   Sa njihovim dolaskom naša PVO se ojačava u svim mestima. Insisitraće na tome kakva su najbolja rešenja za našu odbranu u celini, daće predlog, biće iizvršena i nabavka i obuka naših ljudi. Iz vašeg primera naša PVO u Loznici i Negotinu puno ranije tj. UNAPRED biće ojačana,a pod njihovim nadzorom, savetima i obukom. Moći će ta naša PVO veći deo posla da odrade samostalno. Tokom konkretnog napada srpskoj PVO u Loznici, a i u Negotinu. mogu još da pomognu sa najmoćnijim snimanjem dolazećih pretnji kao što su strani avioni i slično, zatim možda mogu da pomognu sa onim njihovim uredjajima za ometanje. itd. a da ne moraju da gadjaju iz PVO sistema koji su u njihovoj bazi. Naprimer: Pancir S1 ruski raketni PVO sistem je jednako efikasan u obučenim rukama bilo da sa njim rukuju Rusi ili Srbi. Zašto je bitno da to budu i ruske ruke?

   • Karadjordje says:

    Miras stvarno lupetas sto se tice PVO,jel ti imas predstavu da je Srbija okruzena clanicama NATO pakta??? Ako ne daj boze dodje do neke eskalacije sukoba na Balkanu Rusija ni ukom slucaju sve da hoce ne bi mogla da posalje nruzije ili bilo kakvu vojnu pomoc, posto bih joj bio zabranjen prelazak preko NATO teritorije. Svaka cast uradis neke analize dobro ali ovo sa PVO je smijesno...

    • Miraš says:

     Braća kod nas uvek mogu preko neba, kao andjeli. 1. Koliki je domet njihovih raketa? Primenu toga videli smo u Siriji prošle godine kad su gadjali precizno neke ciljeve na 1.000 km, a maksimalno mogu da li do do 4 ili 5.000 km. Čim se podignu na nebu iznad njihove baze u južnom Sibiru mogu precizno da pogode ciljeve u Beogradu, Loznici, i još dalje. ... 2. Na kojim visinama lete neki od najnovijih tipova ruskih aviona? Na takvim da su nedodirljivi za PVO sisteme mnogih zemalja. Nebo se u visinu brani samo onoliko koliko PVO neke zemlje može da brani npr. neka je to do 2.000 m, a iznad toga praktično nebo je slobodno svim tudjim avionima. ... 3. Kako su nam dostavili ovih 6 MIG-ova? U velikom transportnom avionu koji leti na nižim visinama što znači da PVO susednih zemalja koje dugo vremena nisu dozvoljavale prelet mogle su da ga obore. Više puta su tražili dozvolu preletanja i niko im nije dao dozvolu. Samo su jednom javili: Mi sad polećemo, a Vi sad vidite šta ćete. Niko se nije usudio da ih gadja. Ko sme da gadja letećeg Ruju? ... 4. S obzirom šta sve Rusija poseduje od ovog najnovijeg naoružanja teško da bi se usudili da ih gadjaju i u ratnim uslovima. 5. Kakve rakete mi možemo samostalno da proizvodimo ilo mogli bi da proizvdimo, to mi nije poznato.

    • Miraš says:

     Postoje tehnički izvodljiva rešenja kako mogu da nam pomognu, ali mi smo nepouzdani jer hoćemo u EU. Da smo ozbiljna država mogli smo uz njihovu pomoć unaprediti našu proizvodnju, ali sada mi više ličimo na poludelu Ukrajinu koja im je mnogo put zabila nož u ledja u oblasti zajedničke ili povezane proizvodnje. Ne treba im ponovo slično iskustvo! Demonstrirali su u Siriji dosta toga: brodovi Iz Kaspijskog mora gadjali su ciljeve u Siriji. Zatim njihovi ratni brodovi iz Tartusa kad su gadjali neke udaljene ciljeve u Siriji. pa podmornice, pa strateški avion TU 160 koji pogadja mete do 4.500 km. Postoji sajt 3w udaljenosti com. Mogu se na njemu probati razne potencijalne situacije i videti rastojanja i uporediti sa tim tehničkim mogućnostima njihovih aviona, brodova, odmornica. Sa ratnog broda iz Crnog mora oni mogu da gadjaju i to precizno neprijatelja bilo gde u Srbiji. Ali mi bi da budemo deo atlantističke EU i još na čelu sa Zokom NATO kokom gradimo put Merdare- bugarska granica kao deo NATO puta od Drača do Crnog mora. Ako budu morali braća će nam isprašiti redovno atlantistički tur i Žikin rajhovski mozak, sve taki.

  • Miraš says:

   I ime - Hvala Vam na jasno postavljenom pitanju. Dana 13.04. pred udar objavljeno je da ruski leteći radar avion A 50 za daljinsku radiolokaciju čuva nebo Sirije. Eto to je bila pomoć jer Sirija nema takav avion, a ovaj je mogao da snimi i prenese dragocene podatke... Još podataka objavljeno je naknadno posle udara: Koliko je Rusija pomogla sirijskim raketašima da obore 71-nu krstareću raketu? Načelnik Glavne operativne uprave Generalštaba RF – general-pukovnik Sergej Rudskoj – priznao je samo da su ruski sistemi PVO iz baza Hmejmimi Tartus pratili lansiranja i let raketa trojne zapadne agresorske koalicije, kao i dejstva aviona SAD i Velike Britanije: „Naša PVO bila je u režimu za ratno funkcionisanje. Lovačka avijacija je dežurala u vazduhu“... Zatim objasnio je Gorbenko: „Možda smo im i mi negde (prošle noći) pomogli prilikom lansiranja… Ne bih tvrdio, ali nije isključeno da smo im nešto šaputali“.... Pre udara neko od penzionisanih ruskih vojnih visokih rukovodilaca dao je za medije procenu da će PVO sistemi koje ima ruska vojska u Siriji oboriti daleko veći procenat raketa, a sirijska PVO da će moći puno manje i da će to biti u proseku ipak dobar rezultat. Hm, da li nije znao ili je imao zadatak da sve ne zna ? Na kraju je iznenadjenje da PVO Sirijske Arapske Armije prilično uspešno obarala je rakete. To je kao da je miš nalupao slona. Biti tako moćan miš jeste privlačno.

  • goran says:

   Dobro mislis, jedino sto ne valja je sto ne verujes onome sto vidis nego ocekujes da ti neko kaze kako ne mislis dobro.

 5. Vojna I ojdeSe says:

  Tako je... I ja to pricam punih 40godina, Al Niko me ne chuje...

 6. Miraš says:

  Ceo tok priprema za udar jeste smešan/čudan jer bilo je prekoviše najavljivanja. Tako uz neko ali ipak manje najavljivanje Amerika je dosad mogla da udara male zemlje koje nemaju značajnu odbranu. Iznenadni udar bez najavljivanja obezbedio bi trojnoj koaliciji puno veći rezultat u Siriji kod ovog prvog udara, ali u ovom slučaju veliki rizik je predstavljala prisutnost ruske vojske u Siriji tj. kakve bi bile njene reakcije. Baš to im je obećao ruski generalštab presretaće rakete ali gadjaće i nosače (brodove,avione,podmornice) sa kojih se rakete ispaljuju. Na globalnom planu ugled Amerike kao vodeće svetske sile jeste poljuljan te na to im nikako ne bi odgovarala nova vest da je naprimer neki američki ratni brod potopljen. Ako se već ne može ući na GLAVNA VRATA - snažan i iznenadni udar, onda se ulazi na MALA VRATA - ograničeni udar bez efekta iznenadnosti tj. uz neko dogovaranje (uz obostrane pretnje) sa ciljem da izbegnu fatalni udarac Rusije. Ta zacrtana mogućnost da dejstvuju po Asadovom režimu povodom "hemijskog napada na civile" napravljena je odavno, koliko se sećam 2013 godine, za vreme Obame. Ovako izbegli su taj fatalni udarac a nastojali su da oslabe suvereni sirijski režim koliko mogu. Ono što se ne govori do kraja: Asad mora da ode DA BI DOŠLA MARIONETA. Nama izgleda da je najvažnije da SAA preuzme još naftno polje Omar polje i druga naftna polja u jugoistočnoj Siriji. Najvažnije je sačuvati legitimno izabrane vlasti i ovaj veći već oslobodjeni deo Sirije pa tek na to dodavati novooslobodjene teritorije. Znaju Amerikanci da im je najveća smetnja suverena sirijska vlast ma ko da je to personalno. Ako bi uspeli da naprave HAOS tako bi joj pomogli da ode, a u tom haosu stigao bi i njihov LUTAK. Zato će ovakvih udara biti još nekoliko sa ciljem da u više koraka uništavaju sirijske vojne potencijale i da ubijaju i izbacuju iz stroja vojnike SAA. Zbog gubitaka i razaranja raslo bi nezadovoljstvo sirijskog naroda te bi slabile legitimno izabrane vlasti Sirije. Pokušavaće i na neke druge psihološko-propagandne načine da podriju ovu sirijsku vladu i Asada. Američka strategija za Siriju može da bude jedino ovakva. Šta bi drugo mogli da rade po pitanju preuzimanja i osvajanja Sirije? Neće lako odustati od Sirije jer ona zbog svog položaja drži mnoge važne ključeve za ceo Bliski Istok.

 7. Miraš says:

  Samo tek nekoliko razloga o značaju položaja Sirije na celom Bliskom Iistoku: 1. Irak - zasad imaju režim u Bagdadu pod kontrolom, ali očigledno je da i taj režim i narod jedva čekaju da se Amerikanci povuku iz Iraka. Biće izbačeni i iz Iraka, ako još više ojača tj. ako im se još više otme napadnuta Sirija. Zato pričaju o štetnom uticaju Irana i u Iraku, ali oni veoma dobro znaju da nigde u svetu nekom narodu koji su jednom ponizili i pokorili ne smeju da dozvole da podigne glavu. Ako poniženi to ipak uspe onda dobija višestruku snagu i tu je kraj njihovoj dominaciji! Oni se plaše mogućnosti da Irak podigne glavu tj. da postane suverena zemlja... 2. Nafta i petrodolar. Iran ne planira da prodaje i mislim da već ne prodaje naftu sa ugovaranjem naplate u dolarima. Ako to isto za neko vreme uradi i osamostaljeni Irak, a Irački izvori nafte su veći od sirijskih to će im zasmetati. Oni ne smeju da dozvole da dolar postane suvišan u medjunarodnim plaćanjima i da se vraća kući, jer onda nastupa padavica dolara tj. rast cena=visoka inflacija... 3. Izrael- nema pravljenja velikog Izraela na uštrb Sirije, ako su u Siriji prisutne suverene vlasti. Naprotiv, na kraju ratovanja za oslobadjanje Sirije značajno ojačana sirijska vojska, i to čsk i bez pomoći Rusije, može da vrati nazad i ranije preoteti Golan. Nije slučajno što su Amerikanci prošle godine napravili prvu američku vojnu bazu u Izraelu. 4. Gasovod - ako će kroz Siriju ići iranski gasovod on bi prolazio i pored ove sadašnje američke baze Tanf pa oni već unapred čekaju da ih odatle ometaju. Ako bi otišao Asad onda bi isto pored Tanfa išao gasovod, ali katarski gasovod koji bi onda čuvali... 5. Sirijska nafta i naftovodi - Sirova nafta iz jugoistočne Sirije sliva se u zajednički naftovod koji počinje sa terminalom T2, nalazi se bliže Abu Kemalu. Zatim naftovod ide malo severnije od pomenute baze Tanf pa preko Palmire i Homsa do terminala u Tartusu. Imaju trenutno pod kontrolom najvažnije sirijske izvore, ali treba im i naftovod i rafinerije i lučki terminal za isporuku preradjene nafte u Tartusu... 6. Verovatno ima još nešto, ali Zapadu je jako važno da naprave pokorni režim i u Damasku. Sve akcije za destabilizaciju južnih delova Sirije te i za destabilizaciju vlasti u Damasku mogu da pokreću iz baze Tanf. Iz koliko sve razloga im je važno jačanje samo te jedne baze u Tanfu: Smena režima U Damasku, eliminisanje najpre Irana iz Sirije, s tim u vezi moguće je preotimanje ranije oslobodjenih mesta sa zapadne strane Eufrata potez od iračke granice i Abu Kemala pa prema Deir ez Zoru, kontrola budućih gasovoda, preotimanje sirijskog naftovoda, Izrael - treba a neće da vrati Golan, a ako Sirija to pokrene iz Tanfa bi ih udarali s ledja tj. i sa te istočne strane.

 8. Popara Dorcol says:

  Očigledno, dogovoreno! Navodno preko 100 raketa gađalo dve tri stare zgrade!! Ajte vi gađajte, a mi ćemo kao da se branimo. Priredba za ceo svet, skidajte naše rakete, ali jedna će vas udariti. Lazanski je u pravu svi su dobitnici. Iako je dogovoreno, Sirijci su sklonili vojne stvari a Rusi behu u punoj vojnoj pripravnosti, ukoliko zapadnjaci ne poštuju dogovoreno. Tako je najebo Sadam povlačeći se iz Kuvajta; dogovoreno povlačenje, gde mu je takoreći uništena cela vojska pri povlačenju Svi pobednici!!! Narod preplašen

 9. M says:

  Hoće reći-poludogovoren napad!USA rekla da će gađati,kada i što,a Rusi progutali knedli i to"prihvatili"mirno!Onda jedan drugog elektronski itd.proučavali,za slijedeću rundu koja dolazi.Naime,USA flota i dalje dolazi!Pa će ponovo udariti!Taj put će poludogovor biti još slabiji,sory...reći će,ili neće ni to reći!A udariti će još žešće!Pa će se pokazati da njihovog međusobnog dogovora zapravo ni nema,čak ni poludogovor,nego samo USA-Izrael-Zapadna samovolja,diktat,sila!Kojoj će se Rusi pokloniti ili neće,ako uopće budu imali vremena-prilike i za to!A imati će ako rundu iza toga započnu oni,Rusi,i to sveobuhvatnu,geostrateško globalnu!Što će potvrditi da tu nema dogovora!Da je to bitka na biti ili ne biti između dva svjetonazora i globalna puta u budućnost,daklen bitka-rat Velik,Značajan,Presudan!

 10. a sta bi drugo bilo says:

  trebase im čitavih pet dana da utvrde detalje dogovora: vi eto kao fol gađajte , ali nama ne dirajte predstojeće svjetsko prvenstvo u fidbalu. Problem je samo jel ugovoren jednokratni udar ili je otvorena sezona udara do kraja mundijala? Rekao bih da je ovo prvo...

 11. Idi begaj:) says:

  "Cestitke"zapadnoj propagandi,jer je pronasla vrlo plodno tlo na nasoj teritoriji...svi pevaju u istom horu,pa i sns-ovac i jugonostalgicar lazanski.Sad kada su ameri i njihovi koalicioni partneri doziveli fijasko i dobili paprenu samarcinu od strane Rusa,smislili su jos jednu gnusnu laz kako su se (toboze) dogovorili sa Rusima o ovoj akciji.Samo slepci ne vide da "saveznici"propadaju svakodnevno,SPASA IM NEMA!Rusima,Irancima i Sirijcima NAKLON DO ZEMLJE!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *