ЛАЗАНСКИ ТВРДИ: Пуца јужно крило НАТО-а, то је велика шанса за Србију! ЕВО И ЗАШТО…

LAZANSKI TVRDI: Puca južno krilo NATO-a, to je velika šansa za Srbiju! EVO I ZAŠTO…

6 aprila 2018

Južno krilo NATO u velikom je problemu zbog sukoba dveju članica Turske i Grčke oko ostrva u Egejskom moru, ali i zbog sve čvršćeg zagrljaja Redžepa Tajipa Erdogana i Vladimira Putina.

Prema oceni analitičara, novonastale okolnosti dobrodošle su za Srbiju, koja je poslednjih godina pod velikim pritiscima Vašingtona upravo zbog odnosa sa Moskvom, kao i zbog čvrstog stava oko statusa južne srpske pokrajine Kosova i Metohije, gde se nalazi američka baza Bondstil.

Zabrinutost Zapada dodatno je pojačao sastanak Putina i Erdogana u Ankari, gde je poslata jasna poruka da će u narednom periodu dve zemlje vojno sarađivati te da će ruski raketni sistem praktično biti integrisan u vojnu strukturu NATO.

– Turska bi pored sistema S-400 mogla sarađivati sa Rusijom i na drugim odbrambenim projektima – rekao je Erdogan.

Stvari se ne smiruju ni na krajnjem jugoistoku Evrope, gde su proteklih dana izbile nove varnice nakon što je Grčka ostrvo Kardak/Imija, oko koga se dve države spore, uključila u program EU „Natura“. Da je situacija na ivici oružanog konflikta, svedoči i to što je grčki ministar odbrane Panos Kamenos naložio razmeštanje 7.000 vojnika na ostrvima u istočnom Egejskom moru, a Tursku okarakterisao kao „neprijatelja koji nastavlja da provocira“.

Vojni analitičar Miroslav Lazanski kaže da slabljenje južnog krila NATO koristi Rusima, ali i Srbima.

– Svako slabljenje NATO u ovom delu jugoistočne Evrope je dobro za Srbiju jer smanjuje pritisak NATO, pre svega SAD, na Srbiju i u pogledu odnosa sa Rusijom i u pogledu Kosova. Odnosi između Grčke i Turske su uvek bili na granici konflikta, to su dve države članice NATO koje su ratovale 1974, nakon turske aneksije severnog dela Kipra, a i razgraničenje u pojasu Egeja je problem – ocenjuje Lazanski i dodaje da se Turska munjevito udaljava od velikog saveznika u Vašingtonu.

Što više NATO ima problema u „kući“, to će se manje baviti nama, navodi bivši diplomata Vladislav Jovanović.

– Ovo je jedna od tih faza zaoštrenosti koja je za nas posebno značajna jer se poklapa sa opštim slabljenjem veza i simpatija Turske za NATO i Zapad, kao i za uznemirenost za Bliski istok, gde američki uticaj slabi, a raste uticaj Rusije, Turske, Irana itd. To znači da možemo malo da odahnemo jer njihova pažnja neće biti usmerena na nas – zaključuje Jovanović.

(Republika)

KOMENTARI9 komentara

 1. Miraš says:

  Neverovatno je da neko ko sebe predstavlja kao eksperta za teme iz oblasti ratovanja može ovako nešto nepromišljeno i ili glupo da napiše. Rusiji sigurno ne odgovara eventualni sukob u Egeju jer najpre tuda prolaze njeni i ratni i mirnodpski brodovi, itd. NATO-u takav sukob ne smeta mnogo i moguće je da bi stali na stranu Turske da bi došlo do popravljanja odnosa sa Turskom, a posebno što onda znaju da bi Rusija zbog svega toga ušla u veće neslaganje sa Turskom. Slabljenje NATO-a kao osvajačke sile u suštini nam odgovara, ali ako to podrazumeva nove sukobe čak i kod naših nešto daljih suseda to nam NE odgovara jer takvi ratovi po pravilu prenose se u naše dvorište. Nama odgovara samo stabilizacija i mir na Bliskom Istoku tačnije u jugozapadnoj Aziji. Kad je tamo mir i kod nas je uglavnom mir, a kad tamo izvode ratove obavezno i nas posete sa ratovima. Isto važi i za severnije istočne teritorije Rusije i drugih zemalja. Pogledajte samo godine početka novijih ratova: Od 1980-1988 iračko-iranski rat (prvi zalivski), a od 1990 -1991 zalivski rat u Iraku pod vodjstvom SAD (drugi zalivski rat). Ratovi na Bliskom Istoku traju i dan danas! ... Iste 1991 godine počeo je rat u Sloveniji i Hrvatskoj. S iste strane sveta i malo severnije desio se pad komunizma, raspad Varšavskog pakta i raspad SSSR. Od 1988-1994 godine trajao je rat za Nagorno Karabah, od 1991-1993 gradjanski rat u Gruziji, od 1992 godine rat u Moldaviji i u Tadžikistanu, itd, itd. Ratovi i dalje traju na Bliskom istoku, a šanse za naš sigurniji mir biće značajno veće kada ratovi u tom delu sveta prestanu. A tek eventualni sukob Turske i Grčke, pa onda bi i Albaniji odgovaralo da krene u sukobe protiv te iste Grčke za Krf i druge granične oblasti. Preneo bi se i taj sukob i na severnije delove Balkana... Ma koliko ratove u bivšoj SFRJ objašnjavali ovim ili onim unutrašnjim razlozima slovenačka i hrvatska politička elita potpomognuta Nemačkom i SAD povela je svoje separatističke ratove. Da li su čitali ili nisu čitali geopolitiku? Mislim da baš jesu i da su prepoznali za njih podesan geoplitički trenutak da ostvare svoje decenijske ili hiljadugodišnje snove i interese.

  • Zoran says:

   Sto boi se Rusija i Turska tukli u Egeju? Alo, oni sad druguju.

   • Miraš says:

    Zbog eventualnog grčko-turskog sukoba mogu se iskomplikovati odnosi izmedju Rusije i Turske. Grčka je pravoslavna država, a tu je i večno pitanje šta će biti sa Konstanipoljom. Ta tema je već prilično iscrpljena u raznim i raznovrsnim grčkim i kiparskim proročanstvima, počev od onog uklesanog na grobu cara Konstantina, sveti Kozma Etolski, otac Pajsije i mnogi drugi. Ima nekih razlika medju tim proročanstvima, ali zajedničko im je to da predvidjaju da će tursko grčki sukob gotovo iznenada izbiti. Nekoliko tih proročanstava govori da će se to desiti zbog napada na neko grčko ostrvo, da će tada Rusija stati na stranu Grčke, ali da će se tada umešati i druge zapadne sile i biće to početak velikog rata... Lično ne verujem u proročanstva, ali gledajući geopolitičke činjenice nešto od toga je moguće.

   • Miraš says:

    Postoji srpska verzija sajta pravoslavie.ru. Na njoj je bilo dosta tih proročanstva objavljeno, naprimer kratka i mnogobrojna predvidjanja Kozme Etolskog pod naslovom "Doći će vreme".

    • Miraš says:

     Ukucajte u gugl reči: Proročanstvo jeromonaha Elpidija. On mislim, nadam se, da je i sada živ i da živi i radi negde u Africi. Interesantan je i koristan ceo tekst, a što se tiče Rusije rekao je: "Videćete skoro – Rusija jedna, bez saveznika i drugova, poći će kao lavina protiv cele Evrope a zahvatiće i Aziju. Čini se da je neverovatno. Ali , tako će biti. Mi ćemo se iznenaditi. Ali ne samo mi. Pola sveta zamreće u strahu od nepoznate vojne tehnologije Rusa. Na vrh Vatikana videćete Rusku zastavu . Da, Rusku zastavu ! U početku Rusija će se s Nemačkom počačkati i počeće vojni sukob. Izgledaće u početku da su Nemci u prednosti. Ali potom, milosti za Nemce neće biti. Lucifer će pustiti sa povodca te države koje su mu se sasvim potčinile. I one će doći u pomoć Nemačkoj i okrenuće oružje k Rusiji. Glavna borba biće pored Istanbula. Ili 8 ili 10 zemalja doći će u Istanbul protiv „grabljive“ Ruske armije. Biće takva bitka i bombardovanje da će sve biti sravnjeno sa zemljom. Samo će jedan hram da stoji. Hram svete Sofije Božje. Sve će biti u skladu sa proročanstvima o Carigradu. Gospod to izmeniti neće. Kao posledica bombardovanja, sve države koje su ustale protiv Rusije , biće užasno razrušene. Zbog toga kao i zbog prirodnih katastrofa, postradaće usevi. I doći će glad. A pošto u tim zemljama za Boga ne znaju , procvetaće kanibalizam . Da u naše preme civilizovani ljudi- kako oni govore za sebe , počeće da jedu čovečije meso..." ...

     • Miraš says:

      E sad bez obzira na razna proročanstva, treba imati u vidu činjenicu da Putin će maksimalno štiti svoj narod, tj. narode koji žive u Ruskoj Federaciji. To znači da neće dozvoliti da Rusija bude uvučena olako u nekakve ratne sukobe. Zar obaranje ruskog aviona krajem 2015 godine nije bilo provociranje rata Rusija Turska, a te države povećavaju saradnju i ispadoše ozbiljni partneri. Eto tako razna proročanstva otpadaju. Ipak šta će svetu doneti ovakva sve veća ostrvljenost koju su nam naprimer ovih dana servirali Tereza Mej i Boris Džonson iz V. Britanije. Sada je to najverovatnije organizovano sa ciljem demonizacije Rusije u očima sveta, a zbog uspeha SAA i napredovanja u oslobadjanju Sirije. Ali ovaj zao korak, pa sledeći sličan korak, i tako redom gde nas može ZAPADNA NECIVILIZACIJA odvesti?

 2. Nikanor says:

  Miroslav Lazanski je ovo izjavio isto koliko je i moj pokojni deda, inače drvoseča po zanimanju. Ko ima i malo mozga proveriće da je izvor vesti Republika portal Srpskog telegrafa, a ko ne zna ko je vlasnik tog novoosnovanog lista isto tako će lako proveriti i prestati čitati laži, koje služe zamajavanju naroda. Miroslav Lazanski može biti član SNS ali toliki vojnoanalitički diletant svakako nije.

 3. Zaharije qSerak says:

  Već odavno od gos.Lazanskog ne očekujem nešto spektakularno.Od danas ne očekujem vise ni nešto normalno.Gospodin je izgubljen u svojim pisanim ne tacnim budalaštinama .

 4. Stefan says:

  L. (nazalost od onoga koga sam nekada povremeno citao ostalo samo jedno slovo) je i plaćen za zamajavnje onog dela naroda, koji se informise/čitaj: intelektualno degeneriše od zaludjivanja do kopletnog gubitka zdravog razuma/, uglavnom preko tzv. javnih medija i štampe,/ koju je u Srbiji najvećim delom u Januaru 2015 sa velikom diskrecijom kupio KKR Investment Fund, a glavno vodjstvo svih važnih medija i štampe (think tank) poverio bivsem Direktoru CIA, Generalu David Petraeus-u. Naravno da su takve nebuloze neophodne kako bi njegov naredbodavac dobio na vremenu da realizje “njegove dobre namere“da nas uvede u EU. Pretpostavljam da ga je njegov naredbodavac obavestio /”za nas jos nije pravo vreme”/ da ta tzv. “evrposka zajednica” zahteva da Srbija bude kompletno očerupana, da se vise ne sme zvati Srbija, da se Srbi ne smeju vise zvati Srbi nego gradjani neke bivse republike neke bivse Jugoslavije, da Srbi moraju da zaborave i VERU i JEZIK /da postanu "ekumenisti"(citaj, da prime zig zveri)i da ce tek onda 2025 /a verovatno i “malo posle”/ biti evtl. razmatrano o njenom prijemu u tu "zajednicu". A za to vreme nama onih 5 minuta do 12 polako otkucava.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *