ЛАЗАНСКИ ТВРДИ: ПУТИНОВ „ЦИРKОН“ УЗДРМАО ПЛАНЕТУ – Американци не могу да га оборе!

LAZANSKI TVRDI: PUTINOV „CIRKON“ UZDRMAO PLANETU – Amerikanci ne mogu da ga obore!

20 februara 2019

Ruski predsednik Vladimir Putin predstavio je nove tipove naoružanja, a u prvom planu je bila hiperzvučna raketa „Cirkon“, koja je u stanju da leti brzinom od devet mahova.

Kako je precizirao Putin, njen domet biće veći od 1.000 kilometara, a tom raketom biće naoružane podmornice i najnoviji vojni brodovi. Ona će moći da pogađa morske i kopnene ciljeve, dodao je predsednik Rusije.Kako je precizirao Putin, njen domet biće veći od 1.000 kilometara, a tom raketom biće naoružane podmornice i najnoviji vojni brodovi. Ona će moći da pogađa morske i kopnene ciljeve, dodao je predsednik Rusije.

Novinar, pisac i vojno-politički komentator, Miroslav Lazanski, kaže da će Rusi „Cirkon“ preurediti da može da bude lansiran i sa kopnenih platformi.

– Krstarica „Petar Veliki“ će ući u fazu generalnog remonta i biće opremljena raketama „Cirkon“, a krstarica „Admiral Nasimov“ upravo završava generalni rekomnt, obe će imati „Cirkon“, to su nuklarne krstarice. Sad će zbog američko izlaska iz Sporazuma likvidaciji raketa kratkog i srednjeg dometa, Rusi taj „Cirkon“ preurediti i da bude lanisran sa kopnenih platformi. On jeste već u planu, podmornice će ga imati vrlo brzo, a ratni brodovi će ga dobiti – rekao je Lazanski.

Kao osnovnu razliku između „Sarmata“, „Avangarda“ i „Cirkona“, Lazanski navodi da je Cirkon više raketa „brod-brod“ i objašnjava da je Sarmat strateška raketa.

– „Sarmat“ je strateška raketa, interkontinentalnog dometa, a „Cirkon“ ima domet 1.000 km, više je raketa „brod-brod“ i više je raketa kopnenog baziranja srednjeg dometa. „Sarmat“ od 2021. godine treba da bude osnov strateških nuklearnih snaga Ruske Federacije. Avangard je sistem koji leti 10 puta brže od zvuka, gde je bojeva glava supersonična jer ona leti u neverovatnoj plazmi koja može da menja trajektoriju i to je ono što Amerikanci nikakvim protiv raketnim sistemima ne mogu da obore. Za „Cirkon“ važi isto, jer on ide najmanje šest puta brže od zvuka, a ima ekstremno nisku položenu putanju. Nema protivraketnog sistema koji može to da obori, ne mogu da stignu to da obore. Kad neka raketa leti dva metra iznad površine mora, onda se morate pitati da li protivraketni sistemi na protivničkom brodu imaju tu minus elevaciju cevi da mogu da gađaju nešto što leti na 2 metra od mora. Na određenoj daljini da, ali na blizini ne, pogotovo zbog brzine rakete – kaže Lazanski.

Vojno-politički komentator kaže da će „Cirkon“ imati mogućnost da izbegava mamce.

– Naravno da ratni brodovi imaju protivraketne dipole koje ispale i misle da će njima zbuniti raketnu bradu koja leti ka tom brodu, ali pametne rakete poput Cirkona imaju mogućnost da izmanevrišu i produže ka pravom cilju – rekao je Lazanski.

Putin je tokom obraćanja Federalnoj skupštini rekao da su pokrenute serijske proizvodnje sistema „Avangard“ i „Sarmata“.

(Srbija Danas)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *