LAZANSKI: U Ukrajini klasičan puč, milijarderi menjaju milijardere

LAZANSKI: U Ukrajini klasičan puč, milijarderi menjaju milijardere

23 februara 2014

miroslav_lazanski_2_111109Vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski izjavio je da je u Ukrajini izveden klasičan puč time što je predsedik parlamenta preuzeo predsednička ovlašćenja i ocenio da ova država ide ka regionalizaciji.

Lazanski je naveo da je reč o klasičnom puču, jer se predsednik bira na izborima, a ne u parlamentu.

„Ako krenu da vanustavno rešavaju stvari, onda očekujem da sledeći potez bude da Krim i još neke oblasti na jugu proglase neku vrstu autonomije, pa čak možda i otcepljenje od Ukrajine“, rekao je Lazanski.

On je podsetio da je Ukrajina podeljena po oblastima i da je Krim autonomna republika u okviru Ukrajine, koja je do 1955. godine bila deo Rusije i tada je Nikita Hruščov dao Ukrajini. Lazanski je ocenio da Zapad gubi bilo kakav kredibilitet u odnosu sa Rusijom kada je u pitanju Ukrajina, jer opozicija nije ispoštovala dogovor koji je postignut sa zapadnim mentorima – ministrima spoljnih poslova Poljske, Francuske i Nemačke.

On je ukazao da se postavlja i pitanje ekonomske stabilnosti zemlje, jer je ukrajinska privreda u haosu.

„Pošto Moskva sada sigurno neće dalje pumpati i kupovati obveznice Ukrajine i davati im gotov novac, pitanje je da li EU može da sad `utrči` sa dve, pet ili 10 milijardi, ili koliko Ukrajini sada hitno treba, da pomogne njenu privredu“, rekao je Lazanski.

On je ocenio da je ono što se dogodilo u Kijevu deo pobune siromašnih, s obzirom da je reč o državi u kojoj je korupcija način života, ali i dwo onih koji su tražili politički zaokret.

Lazanski je rekao da je „Viktor Janukovič supermilijarder, kao i njegov sin koji je reketirao ostale tajkune“, ali da su tajkuni i svi ostali – od Vitalija Klička do Julije Timošenko.

Prema njegovim rečima, u Ukrajini 20 ljudi drži 90 odsto ukrajinske privrede. On smatra da je građanski rat u Ukrajini moguć samo u situaciji ako dođe do podele regiona na one koji su za Rusiju i one koji su za Zapad, te ukoliko regioni na jugu proglase potpunu samostalnosti, poput Abhazije i Južne Osetije.

Lazanski je rekao da ne veruje da bi u tom slučaju „Rusi sedeli skrštenih ruku“.

„Za Ruse je pitanje šta će se desiti, ukoliko ukrajinska vlast ili njeni saveznici, budu išli ka EU. Onda se postavlja pitanje ruske baze u Sevastopolju, koju su unajmili na 99 godina. U tom kontekstu Rusi mogu da zaključe: ‘Dosta više sa tim Ukrajincima’, jer njima je već pun kufer Ukrajine, koja već 23 godine svoj novi identitet gradi na rusofobskom stavu“, rekao je Lazanski.

On je naveo da je Rusija u protekle 22 godine dala oko 90 milijardi evra pomoći ukrajinskoj privredi.

„Oni im ne plaćaju ni za gas, ni za naftu i verovatno su Rusi zaključili da ih jednostavno otkače sa grbače, pri čemu će nastojati da zadrže Krim pod kontrolom zbog svoje flote i geostrateškog položaja na Crnom moru“, ocenio je Lazanski.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *