ЛАЗАНСКИ: Важно да је Ердоган разумео проблем Срба

LAZANSKI: Važno da je Erdogan razumeo problem Srba

3 maja 2019

Vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski poručuje da je veoma važno to što je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izneo predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu svoj stav i stavove Republike Srpske o NATO, i što je Erdogan rekao da ima puno razumevanje za njih.

– Dodik je u Turskoj bio primljen na najvišem nivou… Veoma je važno da je izneo svoje stavove po pitanju ulaska BiH u NATO, odnosno odbijanju Republike Srpske da prihvati MAP i da se na taj način još više približi ulasku u NATO – rekao je Lazanski za agenciju Srna.On je istakao da je još važnije to što je predsednik Turske, koga je Dodik upoznao s deklaracijom parlamenta RS o vojnoj neutralnosti, rekao da ima puno razumevanje za takav stav RS, odnosno Dodika.

– To je suština. Poseta je u tom kontekstu bila veoma uspešna – rekao je Lazanski.

Povodom toga što je BiH na nedavnom samitu u Berlinu predstavljao predsedavajući Saveta ministara BiH u tehničkom mandatu Denis Zvizdić, a ne Dodik, koji za to ima pun legitimitet, on je rekao da iza toga stoje određeni centri moći na Zapadu koji žele da „detroniziraju“ RS i da je na neki način utope u BiH.

– Neko još gaji iluzije da može da izvrši reviziju Dejtona, ali posle toliko godina to je sada jednostavno nemoguće. Tako da ja toj poseti Zvizdića ne bih pridavao veliki značaj, ali treba analizirati, pratiti i videti gde idu pritisci na Srpsku koji će se sigurno nastaviti. Nije ovo završena priča, ali je veoma važno da Dodik i Republika Srpska imaju jasan stav o za Srpsku ključnim pitanjima – zaključio je Lazanski.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *